Enter (näppäin)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Return- eli palautus­näppäin sijaitsee näppäimistön kirjain­osan oikeassa laidassa (punai­nen ympyrä) ja enter- eli syöttö­näppäin numero­sormion oikeas­sa alanurkassa (vihreä soikio).
Macintoshin palautus­näppäi­messä tyypillisesti lukee return.
Dialogilaatikko ja OK-painike, joka voidaan kuitata syöttö­näppäintä painamalla tai hiirellä napsauttaen.

Enter- eli syöttö- tai vuoronäppäin (usein myös return- eli palautusnäppäin) on tietokoneessa näppäin, jota painamalla käyttäjä voi lopettaa tietokokonaisuuden (kuten komennon tai tekstikappaleen) syöttämisen tai hyväksyä tietokoneen ehdottaman toiminnon. Tyypillisesti tekstipohjaisessa tai komentoliittymässä käyttäjä syöttönäppäintä painamalla siirtää vuoron tietokoneelle, jotta se suorittaisi annetun komennon. Graafisessa käyttöliittymässä tietokoneen ehdottaman toiminnon voi syöttönäppäimen sijasta vaihtoehtoisesti hyväksyä hiiren napsautuksellakin.

Tietokoneen näppäimistössä on usein kaksi erilaista syöttönäppäintä, joista toinen on varsinainen enter-näppäin ja toista voidaan kutsua return-näppäimeksi, mutta yleensä ne toimivat samalla tavalla. Return- eli palautusnäppäin sijaitsee näppäimistön kirjainosan oikealla laidalla, ja se on muita näppäimiä isompi. Tavallisesti siinä on vasemmalle kääntyvän nuolen kuva () tai toisinaan teksti enter, mutta esimerkiksi Applen valmistamissa näppäimistöissä siinä on tyypillisesti teksti return. Varsinainen enter- eli syöttönäppäin sijaitsee numerosormion oikeassa alanurkassa, ja siinä lukee yleensä enter. Kaikissa näppäimistöissä ei numerosormiota eikä siihen kuuluvaa enter-näppäintä kuitenkaan ole.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mekaanisessa kirjoitus­konees­sa palautusnäppäintä vas­taa kirjoitus­telan vasem­mal­le puo­lelle asennettu palautus­vipu.
Sähkö­mekaanisessa kirjoitus­koneessa palautus­vivun korvaa näppäimistön oikeaan laitaan sijoittuva return- eli palautus­näppäin.

Palautusnäppäin juontaa juurensa kirjoituskoneista, joissa paperia kirjasin-iskurien alitse liikuttanut kirjoitustela (tai oikeammin telan kiinnitystelineenä toiminut vaunu, engl. carriage) näppäiltäessä vähitellen siirtyi oikealta vasemmalle ja piti aina riviä vaihdettaessa palauttaa alkuasentoonsa. Mekaanisissa kirjoituskoneissa oli tätä varten palautusvipu (engl. carriage return), jota väännettäessä tela samalla pyörähti ja siirsi paperia hiukan ylöspäin, niin että kirjasimet sen jälkeen osuivat uudelle riville.

Sähkömekaanisissa kirjoituskoneissa palautusvivun korvasi palautusnäppäin, joka sijoittui näppäimistön oikeaan laitaan. Mekanismin kehityttyä kirjoitustelan ei enää tarvinnut kuljettaa paperia oikealta vasemmalle, vaan tela pysyi paikoillaan ja sen sijaan kirjasin-iskurit liikkuivat tekstin syöttökohdan mukana vasemmalta oikealle, kunnes palautusnäppäintä painettaessa siirtyivät takaisin vasempaan reunaan. Tämä toimintamalli on periytynyt tietokoneisiin siten, että näytössä kohdistin etenee tekstiä syötettäessä vasemmalta oikealle ja sitten palautusnäppäintä painettaessa siirtyy uuden rivin alkuun (tosin esimerkiksi nykyaikaiset tekstinkäsittelyohjelmat osaavat huolehtia rivinvaihdosta automaattisesti, joten tavallisesti palautusnäppäimen painaminen tarkoittaa kappaleenvaihtoa).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • MOT: Tietotekniikan liiton ATK-sanakirja 5.0 (© Tietotekniikan liitto ry:n sanastotoimikunta).
  • Rogers, Cathy: What is Carriage Return? Wise Geek. 2003–2010. Viitattu 29.8.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]