Emmaus-liike

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Emmauksen logo

Emmaus-liike on kansainvälinen liike, jonka perusti Ranskassa pappi Abbé Pierre 1949. Liike syntyi sodanjälkeisen jälleenrakennusajan asunnottomuudesta: Abbé Pierre organisoi paperin ja lumpun kierrätystä, jotta asunnottomat voivat itse tehdä työtä omaksi hyväkseen hankkiakseen asuntoja.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikkeen periaatteena on puuttua inhimilliseen kärsimykseen ja raivata pois sen syitä: työtä tehdään yhdessä, autetaan toinen toisia ja samalla myös itseä.

Liike on laajentunut maailmanlaajuiseksi, ja työ on saanut eri maissa erilaisia muotoja. Emmaus-yhteisöjä on maailmalla noin 350. Yhteisöt ovat itsenäisiä.

Työntekijät, yhteisöjen asukkaat ja vapaaehtoiset keräävät ja kunnostavat käytettyjä vaatteita ja tavaroita. Lisäksi he kehittävät ja toteuttavat kierrätystä monin tavoin. Tuotteita myydään kirppu­toreilla ja esimerkiksi keräilytuotteita myydään internetissä. Osa tavaroista, esimerkiksi vaatteita lähetetään avustuskohteisiin. Kirpputorien ja kierrätystoiminnan tuotolla avustetaan tarkkaan valittuja kohteita kehitys­maissa.

Liikkeen nimi viittaa toivonsa menettäneiden opetuslasten ja ylös­nousseen Jeesuksen kohtaamiseen Emmauksen tiellä, mistä kerrotaan Luukkaan evankeliumissa.[1] Tästä huolimatta Emmaus on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton liike, ja siihen kuuluu koko kirjo uskonnottomia ja eri uskontoja sekä poliittisia näkemyksiä edustavia ihmisiä.

Toiminta Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1964 Suomeen perustettiin Emmaus-järjestö Kehitysmaayhdistys Pääskyt. 1966 perustettiin Emmaus Ystävät, jonka nimi nykyään on Emmaus Helsinki. Nuorin ryhmä on Emmaus Åland. 2006 Suomen Emmaus-ryhmiä yhdistämään perustettiin Emmaus Suomi ry.

Yhdistyksillä on kirpputoritoimintaa, jolla rahoitetaan työtä omilla paikkakunnilla ja ulkomailla. Vaatteiden ja muun tavaran kierrätyksessä liike on ollut edelläkävijöitä Suomessa.

Suomessa toimii seuraavia Emmaus-ryhmiä:

Emmaus Helsinki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emmaus Helsinki tekee kehitysyhteistyötä eri puolilla maailmaa. Kehitysmaassa olevan kumppanin kanssa laaditaan suunnitelma, jossa paikallinen taho vastaa toteutuksesta ja Emmaus osasta rahoitusta. Emmaus Helsinki tukee lähinnä vaateavulla myös mm. kotimaan ja lähialueiden asunnottomia ja toimittaa yhdessä Emmaus Westervikin kanssa vaateapua Puolan Emmaus-ryhmille.

Emmaus Helsingin kehitysyhteistyökumppaneita ovat Yayasan Penghiburin lastenkoti Indonesiassa, Cuna Nazarethin päiväkodit ja kierrätyskeskus Perussa ja Pag-La-Yirin ompelukeskus Burkina Fasossa. Emmaus Helsinki tukee myös Kansainvälisen Emmauksen solidaarisuushankkeita ja erityisesti Nokoué-järven vesiprojektia Beninissä.

Emmaus Helsinki rahoittaa toimintansa kahden kirpputorin tuotolla. Vallilassa ja Lauttasaaressa sijaitsevat kirpputorit toimivat pääasiassa vapaaehtoisin voimin.

Emmaus Helsinki on aktiivinen jäsen Kepassa ja Kierrätysliikkeessä.

Emmaus Jokioinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emmaus Jokioinen ry on perustettu 1977. Se kerää lahjoituksina tavaraa kuten vaatteita, työkaluja, keittiötarvikkeita, sairaalatarvikkeita, koulutarvikkeita ja toimittaa ne pakattuina (ja kunnostettuina) hätää kärsiville eripuolilla maailmaa. Lisäksi Emmaus Jokioinen ry aktiivisesti vastustaa lisäydinvoiman rakentamista Suomeen.[2]

Yhteisö sijaitsee vanhalla maatilalla Jokioisissa, Turun ja Tampereen puolivälissä. Tiloja ovat päärakennus, kirpputori-lajittelurakennus, vanha navetta, puu- ja metalliverstaat sekä pala viljelysmaata.

Emma-kollektiivi on Jokioisten Emmauksessa asuvien ihmisten muodostama yhteisö, epämuodollinen yhteenliittymä. Vuonna 2005 siellä oli kuusi henkilöä, vuonna 2011 ”Karpon parhaat” -ohjelman mukaan yhteisön ydinryhmässä oli seitsemän henkilöä. Enimmillään siellä on ollut parikymmentä henkeä. Emman muodostamat ihmiset pyörittävät distroja, viljelevät ruokaa, kehittävät ainakin itsensä osalta itsehallinnollista, rahataloudesta hieman riippumattomampaa elämäntapaa. He myös kirjoittelevat, rakentelevat ja työskentelevät videoprojektien parissa.

Työleirit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainvälinen Emmaus järjestää vapaaehtoisia työleirejä etenkin nuorille eri puolilla Eurooppaa. Niille voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet. Työ on käytettyjen vaatteiden, tavaroiden ja huonekalujen keräilyä, lajittelua, korjailua, myyntiä jne. Emmaus ei kustanna matkoja, mutta leireillä saa ruokaa ja majoituksen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]