Emil Škoda

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Emil von Škoda

Emil von Škoda (19. marraskuuta 1839 Plzeň, Böömin kuningaskunta, Itävallan keisarikunta8. elokuuta 1900 Selzthal,Steiermarkin herttuakunta Itävalta-Unkari) oli böömiläinen insinööri, joka loi Škodan suuryrityksen perustan.

Škoda opiskeli koneenrakennusta Prahan Polyteknillisessa ja Karlsruhen Polyteknikumissa sekä myös Stuttgartissa ja Magdeburgissa. Sen jälkeen hän harjoitteli ulkomailla muun muassa Ranskassa, Saksassa, Englannissa ja Yhdysvalloissa.

Škoda toimi vuodesta 1866 hän Ernst Fürst von Waldstein-Wartenbergin Pilseniin perustaman konepajan pääinsinöörinä Pilsenissä. 12. heinäkuuta 1869 hän osti tehtaan, jossa silloin oli 33 työntekijää, ja kehitti sen menestyksekkääksi 4 000 työntekijän yritykseksi, joka valmisti koneita ja valutuotteita muun muassa sokeritehtaille ja myllyille. Hän rakensi sinne rautatieyhteyden 1886 ja liitti siihen asetehtaan, joka valmisti aseita Itävalta-Unkarin armeijalle. Yritys laajeni siirtyi käyttämään hänen nimeään (Škodovy závody) ja 1899 se muuttui osakeyhtiöksi, jonka pääjohtajaksi ja toimitusjohtajaksi hän edelleen jäi, ja yritys keskittyi lähinnä aseiden valmistukseen. Vuonna 1918 laajeni ja ryhtyi valmistamaan vetureita, autoja, lentokoneita ja laivoja, ja työntekijöitä oli 35 000. Vuonna 1925 se yhdistyi olemassaolevaan yhtiöön Laurint & Klement.

Emil Škoda ei ollut vain insinööri ja tuotannonjohtaja vaan myös hyvä kauppamies. Hänellä oli nenää uusille kehityksille ja hän pystyi taitavasti ratkaisemaan ongelmia.

Škoda kuoli 8. elokuuta 1900 Selzthalin (Obersteiermark) lähellä junamatkalla kylpylään Bad Gasteiniin. Hänet on haudattu Nicolasin hautausmaalle Pilseniin. Hautajaiset olivat paikkakunnalla valtava tapahtuma. Hautamuistomerkin on vuonna 1903 tehnyt italialainen kuvanveistäjä Raffaella Romanelliho. Hänen seuraajakseen yrityksessä tuli hänen poikansa Karl Freiherr von Škoda.

Äidiltään saamalla perinnöllä hän perusti 1869 osakeyhtiömuotoisen panimon Pilseniin kilpailemaan osuuskuntapanimon kanssa. 22. elokuuta 1871 hän avioitui Pilsenissä Hermine Hahnenkampin kanssa, jonka isoisä oli ollut osuuskuntapainomon merkittävimpiä perustajia. Heille syntyi neljä lasta, joista Karl Emil Ritter von Škoda, s. 29. kesäkuuta 1879, jolle perinnöllinen vapaaherran arvo siirtyi lokakuussa 1914.

Emil Škoda mukaan on nimetty kilpailu, jota järjestää Škoda Holding. 80 000 kruunun arvoinen palkinto myönnetään henkilölle, jonka diplomityö tai väitöskirja arvioidaan parhaaksi.

Autonvalmistaja Škoda Auton nimi juontuu myös Emil Škodasta.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Emil von Škoda
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: cs:Emil Škoda
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Emil Škoda