Eluveitie

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Eluveitie
(2002– )
Eluveitie esiintymässä Oslossa vuonna 2012.
Eluveitie esiintymässä Oslossa vuonna 2012.
Tiedot
Tyylilaji: folk metal, melodinen death metal,
Kotipaikka: Sveitsin lippu Zürich, Winterthur, Sveitsi
Laulukieli: englanti, gallia
Sivusto: www.eluveitie.ch
Jäsenet
Päde Kistler säkkipilli, pilli
Merlin Sutter rummut
Siméon Koch kitara
Chrigel Glanzmann laulu, gaita, mandoliini, pilli, akustinen kitara, bodhrán
Nicole Ansperger viulu, laulu
Kay Brem basso
Ivo Henzi kitara
Anna Murphy kampiliira, laulu
Entiset jäsenet
Linda Suter viulu
Sarah Kiener kampiliira
Dani Fürer kitara
Dide Marfurt kampiliira
Beni Häfeli rummut
Sevi Binder laulu
Rafi Kirder basso, laulu
Meri Tadic viulu, laulu
Levy-yhtiöt
Fear Dark  
Nuclear Blast 2007–

Eluveitie on sveitsiläinen Winterthurista kotoisin oleva metalliyhtye, jonka musiikissa ja sanoituksissa on vaikutteita folk metalista ja melodisesta death metalista. Yhtye perustettiin vuonna 2002, ja sen esikois-EP, Vên, ilmestyi vuonna 2003. Sen jälkeen yhtye julkaisi esikoisalbuminsa, Spirit. Marraskuussa 2007 Eluveitie allekirjoitti levytyssopimuksen Nuclear Blast Recordsin kanssa. Ensimmäinen julkaisu tällä levymerkillä, Slania, julkaistiin helmikuussa 2008. Albumi meni sijalle 35 Sveitsin listoilla ja sijalle 98 Saksan listoilla.[1][2]

Yksi Eluveitien suurimmista vetonauloista on sen avarakatseinen, taiturimainen tapa käyttää perinteisiä soittimia yhdistettynä kitaroihin ja Christian "Chrigel" Glanzmannin murinaan. Toinen on yhtyeen sanoitukset: sen sijaan, että Eluveitie hyödyntäisi yhtäkään kotimaansa nykykielistä, murina, puhdas laulu ja puhutut osuudet on usein tulkittu muinaisella ja jo kuolleella, kelttiläisiin kieliin kuuluvalla gallin kielellä. Gallia puhuttiin nykyisen sveitsin alueella, ja se sammui Rooman imperiumin romahduksen jälkeen. Kuitenkin jo ensimmäiseltä levyltä asti osa kappaleista on ollut englanninkielisiä. Yhtyeen sanoitukset kertovat kelttiheimo helvetialaisten historiasta, arkielämästä ja hengellisyydestä. Yhtyeen nimi lausutaan jokseenkin Elveitii, ja se merkitsee galliksi "olen helvetialainen".

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2002 talven aikana Christian "Chrigel" Glanzmann perusti yhtyeen, joka oli aluksi studiohanke. Saman vuoden lokakuussa yhtye julkaisi omakustanteisesti ep-levyn Vên (galliksi "villi ilo"). Saatuaan siitä myönteistä palautetta metallipiireiltä ja lehdistöltä, Eluveitiestä päätettiin tehdä kunnon yhtye studiohankkeen sijaan.

Pian jälkeenpäin yhtye soitti ensimmäiset konserttinsa, mukaan lukien Sveitsin Elements of Rockissa, ja Eluveitie allekirjoitti levytyssopimuksen alankomaalaisen Fear Dark -levymerkin kanssa. Tämä yhtiö uudelleenjulkaisi Vênin vuonna 2004. Yhtye jatkoi live-esiintymisiä ja soitti muiden muassa levy-yhtiönsä Fear Dark Festival -tapahtumissa. Lisäksi yhtye lämmitteli sellaisia kansainvälisesti johtavia folk metal -ryhmiä kuin Korpiklaani ja Cruachan.

Vuonna 2006 Eluveitie äänitti cover-kappaleen "Vanadis" rajoitetun painoksen tribuuttialbumille, joka kunnioittaa saksalais-islantilaisen yhtyeen Falkenbachin 15-vuotista uraa. Saman vuoden alussa yhtyeen kokoonpanossa tapahtui muutoksia: kun Anna Murphy tuli Sarah Kienerin tilalle soittamaan kampiliiraa, yhtye päätti, ettei se tarvinnut Linda Suteria enää huilunsoittajakseen.

Vuoden 2006 toisella neljänneksellä yhtye julkaisi esikoisalbuminsa Spirit Fear Darkilla. Saman vuoden syyskuussa Eluveitie kiersi Eurooppaa saksalaisyhtye Odroeririn kanssa. Vuoden 2006 lopulla Eluveitie allekirjoitti levytyssopimuksen saksalaislevymerkki Twilight Recordsin kanssa. Vuonna 2007 yhtye esiintyi Ragnarök Festival -tapahtumassa.

Marraskuussa 2007 Eluveitie kiinnitettiin Nuclear Blast -levymerkille. Toinen studioalbumi Slania (tyttönimi vanhassa Helvetiassa) julkaistiin 15. helmikuuta 2008.

Eluveitie esiintyi helmikuussa 2009 Helsingin Tavastialla ja Tampereen Pakkahuoneella Kreatorin lämmittelijänä. Eluveitie esiintyi myös Tuskassa 2009.

Eluveitie julkaisi huhtikuussa 2009 uuden pitkäsoiton Evocation I: The Arcane Dominion.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Demot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vên (remasteroitu) – (2004)

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Livealbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Slania Swisscharts.com. Viitattu 2008-07-27.
  2. NUCLEAR BLAST Rocks German Charts 2008-03-08. Blabbermouth.net. Viitattu 2008-07-27.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Eluveitie.
Tämä musiikkiyhtyeeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.