Elokuvastudio

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Elokuvastudio on elokuvan tekemiseen tarkoitettu sisä- tai ulkotila, jonka olosuhteita voidaan hallita. Studiolla voidaan tarkoittaa myös suuria elokuvantekokeskittymiä, joissa elokuva voidaan tehdä käsikirjoituksesta valmiiksi elokuvaksi. Niin sanotun Hollywoodin kulta-ajan studioissa jopa käsikirjoittajat työskentelivät studiolla. Tavallisesti elokuvastudio on suuri valolta suojattu hallimainen rakennus. Ikkunattoman rakennuksen valaistusta voidaan säätää halutuksi. Samoin erilaisia säitä on mahdollista luoda tarpeen mukaan. Lavasteilla saadaan kuvaan haluttu miljöö. Elokuvastudioon kuuluvaksi lasketaan myös ulkolavasteet sekä muut kuin kuvauspaikat kuten leikkaustilat.

Näytelmäelokuvat kuvataan joko studiossa tai lokaatiossa (ns. luonnollisessa paikassa).

Termi elokuvastudio sekoittuu yleisesti elokuvan tuotantoyhtiöön. Tämä juontaa juurensa Hollywoodiin kulta-aikaan, jolloin tuotantoyhtiöt omistivat yleensä oman studion. Tavallista nykyisin on kuitenkin, että tuotantoyhtiöt vuokraavat studioita niiden omistajilta.

Digitaalisia lavasteita käyttävän elokuvan näyttelijät kuvataan chroma key -studiossa. Tällaisessa studiossa kokonainen tausta tai erikokoisia pintoja on maalattu yhdellä kirkkaalla värillä (yleensä vihreä tai sininen [green-, blue screen], koska näitä värejä ei esiinny ihmisen kehossa). Jälkituotantovaiheessa voidaan värilliset osat korvata "helposti" esimerkiksi maisemalla tai toisella kuvalla.

Maailman suurin elokuvastudio on Intian Hyderabadissa sijaitseva Ramoji Film City.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Largest film studio 1.1.2005. Guinness World Records. Viitattu 15.4.2013. (englanniksi)
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.