Elisa Järvelä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Elisa Järvelä (s. 27. tammikuuta 1986, Veteli) on suomalainen viulisti.

Järvelä aloitti viulunsoiton 4-vuotiaana Keski-Pohjanmaan konservatoriossa äitinsä Raila Järvelän johdolla, myöhemmin jatkaen Reijo Tunkkarin, Jari Valon sekä Satu Jalaksen oppilaana Italiassa Parman konservatoriossa. Järvelä suoritti viuludiplomin erinomaisin arvosanoin vuonna 2013 Sibelius-Akatemiassa professori Kaija Saariketun ohjauksessa ja valmistui musiikin maisteriksi esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta vuonna 2015. Hän on täydentänyt opintojaan lukuisilla mestarikursseilla Suomessa ja ulkomailla. Mestarikursseilla hänen opettajinaan ovat toimineet muun muassa Yair Kless (Itävalta), Vilmos Szapadi (Unkari), John Groford (Englanti), Milan Vítek (Tšekki), Endre ja Jennifer Wolf (Ruotsi) sekä Antonina Kazarina (Venäjä). Kamarimusiikkia Järvelä on opiskellut muun muassa Teemu Kupiaisen, Marko Ylösen, Ilmo Rannan, Olli Kankaan ja Martti Raution opissa.

Syksyn 2011 Elisa Järvelä toimi Seinäjoen kaupunginorkesterin kakkosviulun äänenjohtajana. Hän on myös esiintynyt useiden suomalaisten orkestereiden solistina, muun muassa Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Lauttasaaren sinfoniaorkesterin, Jyväskylän sinfonian, Radion sinfoniaorkesterin, Kaustisen musiikki-lukion orkesterin, Keski-Pohjanmaan kamarijousten, sähköviululla Riku Niemen johtaman Big Bandin kanssa, Miika Kallio Band sekä Seinäjoen Aventura de Arcos.

Elisa Järvelä toimi konserttimestarina Kansallisoopperan ja Sibelius-Akatemian yhteisprojektissa Don Giovannissa vuonna 2007. Sibelius-Akatemian edustajana hän esiintyi presidentillisille vieraille valtiopäivillä vuonna 2012 Helsingin musiikkitalossa.

Elisa Järvelä on soittanut muun muassa paavi Johannes Paavali II:lle vuonna 2004 Vatikaanissa. Abu Dhabissa hän vieraili orkesterin kanssa vuonna 2007 esiintyen avajaisseremoniassa emiirille ja hänen seurueelleen Emirate Palacessa. Kesällä 2012 Järvelä soitti yhdelle Saudi-Arabian kuningasperheistä.

Hän on toiminut freelancer-muusikkona vuodesta 2015 lähtien ja on siitä lähtien soittanut sadoissa konserteissa, yritystilaisuuksissa ja yksityistapahtumissa. [1]

Elisa Järvelä on ollut vuonna 2023 kiertueella ainakin Euroopassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Hänen verkkosivujensa mukaan hän tuottaa tällä hetkellä omaa musiikkia ja valmistelee suurempaa konserttisali-kiertuetta vuodelle 2024.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]