Eleuthera

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eleuthera

Eleutheran ja sitä ympäröivien saarten kartta.

Sijainti
Merialue
Korkein kohta
60 metriä
Pinta-ala
518 km²
Väestö
Asukasluku
8 000 (2000)
Suurin kaupunki
Kartta

Eleuthera (engl. [i'luːθərə]) on Bahaman saari, joka sijaitsee noin 80 kilometriä maan pääsaaresta New Providencesta itään. Luoteesta etelään kaartuva kapea saari on 180 kilometriä pitkä ja paikoin vain pari kilometriä leveä. Vuoden 2000 väestönlaskennan mukaan Eleutheran saarella asui noin 8 000 asukasta. Saaren nimi juontuu sinne 1600-luvun puolivälissä asettuneista ensimmäisistä eurooppalaisista, jotka tunnettiin nimellä ”Eleutheran Adventurers”. Kreikan adjektiivi eleutheros (ἐλεύθερος) tarkoittaa suomeksi ”vapaa”.[1][2]

Saarella on paljon vaaleanpunaista hiekkaa sisältäviä hiekkarantoja ja vanhoja koralliriuttoja. Matkailijoiden suosimia rantoja ovat pohjoisen Surfer’s Beach ja eteläpään Ocean Hole ja Lighthouse Beach. Pohjoispään Preacher’s Cave oli ensimmäisten uudisasukkaiden (”Eleutheran Adventurers”) asuinpaikka 1600-luvun puolivälistä.

Saaren hallinnollinen keskus on Governor’s Harbour, ja muita asutuskeskuksia ovat Rock Sound, Tarpum Bay, Harbour Island ja Spanish Wells. Bahaman 31 hallintoalueesta Eleutheran saarella sijaitsee kolme: Pohjois-Eleuthera, Keski-Eleuthera ja Etelä-Eleuthera. Saarella on kolme lentokenttää: North Eleuthera Airport sekä kentät Governor’s Harbourissa ja Rock Soundissa.

Saari tunnetaan ananasviljelmistään. Vuonna 2010 perustettiin saaren ensimmäinen kansallispuisto Leon Levy Native Plant Preserve,[3] jossa kasvaa noin 170 paikallista kasvilajia.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eleutheran pohjoisosan Gregory Town joulukuussa 2012.

Saaren alkuperäisasukkaat olivat tainoja tai arawakeja, joista valtaosa vietiin 1500-luvulla kaivostöihin Hispaniolan saarelle. Saaren uskotaan olleen asumaton vuonna 1648, jolloin ensimmäiset eurooppalaiset tulivat saarelle Bermudasta.

1950-luvulta 1980-luvulle saari oli vauraiden länsimaisten suosittu lomakohde. Bahaman itsenäistyttyä vuonna 1973 erilaiset poliittiset kiistat aiheuttivat monien yritysten konkursseja etenkin 1980-luvun alkuvuosina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Eleuthera