Electronic Frontier Foundation

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
EFF:n logo
Mitch Kapor, yksi EFF:n perustajista.

The Electronic Frontier Foundation, EFF, on vuonna 1990 perustettu kansainvälinen tietoyhteiskunnan kansalaisoikeuksiakenen mukaan? puolustava järjestö. Järjestön pääasiallisena tavoitteena on tuoda julkisuuteen ongelmakohtia sekä valistaa poliitikkoja ja mediaa kansalaisoikeuksiin, kuten sananvapauteen ja yksityisyyteen liittyvissä asioissa. Viime kädessä EFF toimii myös näiden asioiden puolustajana. EFF on myös yksi virallisista WIPO:n, World Intellectual Property Organization, tarkkailijajäsenistä.[1]

EFF:n toiminta on rahoitettu lahjoitusvaroista. Järjestön keskustoimisto on San Franciscossa ja sillä on haarakonttorit Torontossa, Washingtonissa ja Brysselissä.

EFF toimii usealla eri tavalla. Keinovalikoimiin kuuluu muun muassa rahoituksen ja/tai asiantuntemuksen tarjoaminen niissä oikeuskäsittelyissä, joiden se uskoo vaikuttavan kansalaisoikeuksiin. Toinen keinoista on nostaa julkisuuteen ongelmakohtia. Kolmantena merkittävänä keinona se seuraa ja pitää arkistoa sen toiminnan piiriin liittyvistä uutisista ja lakiehdotuksista, sekä tarvittaessa osoittaa niiden ongelmakohtia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Electronic Frontier Foundationin perustivat heinäkuussa 1990 Mitch Kapor, John Gilmore ja John Perry Barlow, jotka tunsivat toisensa The WELL -BBS:n kautta. Alkuperäisen rahoituksen toiminnalle antoivat Kapor, Steve Wozniak ja tuntematon lahjoittaja.[2] Järjestön perustamisen motivaationa toimi Yhdysvaltojen salaisen palvelun massiivinen hakkerien kiinniottoon tähdännyt operaatio Sundevil. Operaatio Sundevilin yhteydessä takavarikoitiin myös roolipeliyritys Steve Jackson Gamesin omaisuutta. Steve Jackson Gamesin ratsia toimi vedenjakajana, joka herätti ihmiset seuraamaan, mitä digitaalisessa maailmassa tapahtuu ja johti myös nykymuotoisen kansalaisoikeuksia ajavan Electronic Frontier Foundationin syntymiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]