Elayne Trakand

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elaynen henkilökohtainen banneri

Elayne Trakand on yksi päähenkilöistä Robert Jordanin Ajan Pyörä -fantasiasarjassa. Hän muistuttaa niin nimeltään kuin ulkonäöltään Ilyenaa, Lews Therin Telamonin vaimoa Legendojen Aikakaudelta.

Elämä kuninkaallisena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorimpana ja ainoana Kuningatar Morgasen tyttärenä, Elayne varttui Caemlynin Kuninkaallisessa Palatsissa. Hän oli perijätär koko lapsuutensa, sillä vain nainen voi hallita Andoria Leijonan valtaistuimella.

Elayne näyttäytyy ensimmäisenä silloin, kun Rand al'Thor putoaa Kuninkaalliseen puutarhaan ja tutustuu Elayneen ja tämän veljeen Gawyniin, myöhemmin heidän velipuoleensa Galadiin ja lopulta Kuningatar Morgaseen. Myöhemmin sarjassa paljastuu, että Elayne rakastui ensisilmäyksellä Randiin, mutta ei voinut lähteä hänen peräänsä velvollisuuksiensa takia; hänen täytyi mennä Valkoiseen Torniin kouluttautumaan Aes Sedaiksi.

Valkoiseen Torniin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elaynen on ensimmäinen perijätär, joka pystyy kanavoimaan tarpeeksi voimakkaasti voidakseen opiskella Aes Sedaiksi; hän on melkein yhtä voimakas kuin hänen ystävänsä Aviendha ja Egwene al'Vere. Valkoisessa Tornissa hän ystävystyi sattumalta Randin tuntemiin ihmisiin: lapsuudenrakkauteen Egwene al'Vereen ja hänen kylänsä Viisauden, Nynaeve al'Mearaan. Hän ystävystyi myös Min Farshawhin, joka oli tavannut Randin ja oli Tornissa "pidettynä turvassa".

Ulos Tornista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elayne meni Falmeen (jouduttua lähetetyksi yhden Mustan ajahin Aes Sedain käskystä) ja myöhemmin Teariin, jonne hänet lähetettiin Egwenen ja Nynaeven mukana metsästämään Mustaa ajahia. He lähtivät silloisen Amyrlinin Istuimen, Siuan Sanchen, käskystä. Elayne oli myös paikalla kun Rand veti Callandorin ja ilmoitti olevansa Uudestisyntynyt Lohikäärme.

Siinä pisteessä Elayne sai vihdoinkin mahdollisuuden kertoa tunteistaan Randille, varsinkin kun Egwene pani poikki hänen kanssaan. Valitettavasti heidän aikansa oli rajallinen – Rand lähtisi pian Egwenen kanssa Rhuideaniin, ja Elayne ja Nynaeve lähtisivät Taraboniin. He menivät Merikansan aluksella, väitetysti nopeimmat alukset, ja Elayne nopeasti huomasi miksi; Merikansan Tuulentuntijat pystyivät kanavoimaan. Elayne lupasi pitää sen salaisuutena, koska Merikansa pelkäsi Aes Sedaitten sekaantuvan asiaan. Rand ja Lan lähettivät heidän mukaansa Juilin Sandarin ja Thomin, jonka Elayne myöhemmin tunnisti lapsuudestaan äitinsä rakastajaksi. Hän alkoi nähdä Thomin isän korvikkeena, jonka roolin Thom mielellään otti.

Tarabonissa he saivat Mustan ajahin kaivettua esiin ja saivat Panarkki Amatheran takaisin asemaansa. Matkalla Salidariin, ryhmä eriskummallisia tapahtumia johti Birgitte Hopeajousen, yhden Torven sankareista, repäisemiseen Tel'aran'rhiodista tavalliseen maailmaan kuoleman partaalle. Pelastaakseen sankarin kuolemasta, Elayne sitoi tämän kaitsijakseen ja kuuluisa jousiampuja on ollut heidän mukanaan sen jälkeen. Ryhmä saapui Salidariin juuri oikeaan aikaan, ottamaan uusi Amyrlin Istuin, Egwene al'Vere, vastaan. Egwene teki Nynaevestä ja Elaynesta täysivaltaisia Aes Sedaita. Elayne meni Nynaeven, Adviendhan ja Matrim Cauthonin kanssa Ebou Dariin. Sen jälkeen kun he käyttivät Tuulten Kulhoa, he menivät Caemlyniin pakoon Seachanien valloitusta paimentaen suurta kanavoimiseen kykenevien naisten ryhmää, Sukua. Hän on myös turvannut Valtaistuimen hänen äitinsä katoamisen, luullun kuoleman, jälkeen; hän on myös löytänyt kyvyn valmistaa ter'angrealeja.

Randin nainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elayne on yksi kolmesta naisesta jotka rakastavat Randia, ja myös hyvä ystävä toisten (Min ja Aviendha); kaikki kolme ovat hyväksyneet jakaa hänet, ja ovat sitoneet hänet molemminpuoliseen kaitsijan siteeseen. Heti tämän jälkeen Elayne ja Rand löysivät kaksinkeskistä aikaa makuuhuoneen sängyssä, näyttäen heti yhden huonon puolen kaitsijan siteestä ja johtaen Birgitten, Minin ja Adviendhan juomaan itsensä nopeasti humalaan. Minin näkyjen mukaan, Elayne kantaa nyt Randin kaksosia (tytär ja poika). Min ei kuitenkaan kerro, että Elayne voi haavoittua pahasti tai kuolla synnytyksessä ja että vauvat saadaan pelastettua hänen kuoltua. Ei ole tiedossa onko Elayne jälleensyntynyt Ilyena Therin Moerelle.