Ehkäisyrengas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
NuvaRing-ehkäisyrengas

Ehkäisyrengas on raskautta ehkäisevä yhdistelmäehkäisyvalmiste. Tällä hetkellä markkinoilla oleva valmiste sisältää kahta naishormonia, etinyyliestradiolia ja etonogestreelia. Etinyyliestradioli on ehkäisyvalmisteissa yleisesti käytetty synteettinen naishormoni, estrogeeni ja etonogestreeli on 19-nortestosteronista johdettu progestiini. Ehkäisyrengas ei suojaa sukupuolitaudeilta.

Ehkäisyrenkaan vaikutusmekanismi on sama kuin yhdistelmäehkäisypillereillä; tärkein raskautta ehkäisevä vaikutus on ovulaation eli munasolun irtoamisen estyminen. Ehkäisyrenkaan ehkäisyteho on sama kuin yhdistelmäehkäisypillereillä. Ehkäisyvarmuus voi olla kuitenkin parempi naisilla, joilla on taipumus unohtaa päivittäinen pillerien ottaminen. Sivuvaikutukset ovat samankaltaisia kuin e-pillereillä, ja itse renkaan käyttöön liittyviä sivuvaikutuksia (mm. emätintulehdus, epämukavuuden tunne emättimessä) koki tutkimuksessa 2,4–5,6 prosenttia naisista. Kyseisessä yli 2 300 naisen tutkimuksessa 85 prosenttia käyttäjistä ilmoitti olevansa tyytyväisiä ehkäisyrenkaaseen. 18 prosenttia naisista ja 32 prosenttia heidän kumppaneistaan ilmoitti tuntevansa ehkäisyrenkaan yhdynnän aikana ainakin toisinaan.[1]

Suomessa myydään kahta ehkäisyrengasvalmistetta: NuvaRing:iä (Organon), sekä Ornibel:ia (Exeltis) Molemmat ovat joustavia ja läpinäkyviä renkaita, joiden halkaisija on 5,4 cm ja poikittaisläpimitta 4 mm.[2] NuvaRing vapauttaa 15 mikrogrammaa estrogeenia ja 120 mikrogrammaa etonogestreeliä vuorokaudessa. Itse rengas on valmistettu etyleenivinyyliasetaattikopolymeeristä.[3] Myös Ornibel vapauttaa 15 mikrogrammaa etinyyliestradiolia ja 120 mikrogrammaa etonogestreeliä vuorokaudessa. [4]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suun kautta otettavia yhdistelmäehkäisyvalmisteita on ollut markkinoilla jo yli neljän vuosikymmenen ajan. Niiden tuotekehittelyssä on pyritty pienentämään estrogeenin ja progestiinin pitoisuuksia ja käyttämään uusia, selektiivisempiä progestiineja. Päivittäinen suun kautta tapahtuva lääkkeen annostelu johtaa lääkeaineen pitoisuuden vaihteluun veressä. Joillekin naisille voi päivittäinen pillerinoton muistaminen olla vaikeaa. On todettu, että suurin osa amerikkalaisista naisista toivoisi mieluummin kuukausittain annosteltavaa ehkäisyvalmistetta.

Ehkäisyrengas on kahden vuosikymmenen kehityksen tulos. Suoraan emättimen seinämän läpi imeytymällä hormonien pitoisuudet veressä pysyvät tasaisina ja on mahdollista käyttää pienempiä hormonimääriä. Lääkkeen päivittäisen annostelun unohtelu vältetään, kun ehkäisyrengas täytyy vaihtaa ainoastaan kerran kuukaudessa.[1] Samaa periaatetta noudattaa myös toinen ns. puolipitkävaikutteinen ehkäisyvalmiste, ehkäisylaastari. Ehkäisylaastaria käytettäessä lääke imeytyy ihon läpi. NuvaRing-ehkäisyrengas tuli Suomen apteekkeihin vuonna 2003.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nainen asettaa ehkäisyrenkaan itse emättimeen. Rengas painetaan keskeltä kokoon ja viedään emättimeen. Ehkäisyrenkaan ei tarvitse olla missään tietyssä kohdassa emättimessä; se on oikeassa kohdassa silloin kun nainen ei tunne sen olemassaoloa. Rengas jätetään paikalleen kolmeksi viikoksi, jonka jälkeen pidetään viikon tauko. Poistamisen jälkeen kuukautisia muistuttava tyhjennysvuoto alkaa yleensä muutaman päivän sisällä. Viikon tauon jälkeen uusi rengas asetetaan paikoilleen emättimeen. Ehkäisyteho säilyy myös tauon aikana. Mikäli kuukautisia halutaan siirtää, on uusi ehkäisyrengas mahdollista ottaa käyttöön heti ilman viikon taukoa. Käytäntö on tässä sama kuin ehkäisypillerien kanssa. Ehkäisyrengas sopii etenkin naisille, joille pillereiden säännöllisen syömisen muistaminen on hankalaa. Ehkäisyrengas pysyy yleensä paikallaan hyvin. Mikäli se jostain syystä poistuu tai poistetaan paikoiltaan, se tulee asettaa takaisin kolmen tunnin kuluessa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dieben TOM, Roumen FJME, Apter D (2002). "Efficacy, cycle control, and user acceptability of a novel combined contraceptive vaginal ring." Obstet Gynecol. 100:585-593.
  2. Figure 1. Size of Ornibel V R and Nuvaring V R . ResearchGate. Viitattu 14.9.2018. (englanniksi)
  3. a b Pharmaca Fennica 2006, NUVARING®
  4. Lääkeinfo.fi - lääkevalmisteiden pakkausselosteet - ORNIBEL depotlääkevalmiste, emättimeen 0,120/0,015 mg/24 h laakeinfo.fi. Viitattu 14.9.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]