Ehkäisylaastari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ehkäisylaastari.

Ehkäisylaastari on raskauksia ehkäisevä, kooltaan 4,5 cm x 4,5 cm, teipinohut ja ihon värinen laastarintapainen ehkäisyväline, joka yhdistelmäpillerin tavoin estää ovulaation. Oikein käytettynä ehkäisylaastari on yhtä varma ehkäisykeino kuin yhdistelmäpilleritkin, sen ehkäisyteho on 99%.

Laastarit ovat reseptituotteita. Ne sisältävät kahta hormonia, etinyyliestradiolia ja norelgestromiinia, joka on norgestimaatin aktiivinen metaboliitti. Laastarista päivittäin vapautuva hormonimäärä on 20 µg etinyyliestradiolia ja 150 µg norelgestromiinia.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehkäisylaastari laitetaan paikalleen kuukautisten ensimmäisenä vuotopäivänä. Se kiinnitetään iholle kerran viikossa kolmena perättäisenä viikkona. Sen jälkeen pidetään yksi laastariton viikko, jolloin kuukautiset tulevat. Parina ensimmäisenä kuukautena tai viikkona voi tulla pientä tiputteluvuotoa, mikä on aivan normaalia.

Laastari voidaan kiinnittää vatsaan, pakaraan, olkavarteen tai ylävartaloon. Se on suunniteltu pysymään paikallaan myös saunonnasta, liikunnasta tai suihkussakäynnistä huolimatta.

Rajoituksia ja sivuvaikutuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivuvaikutuksia voivat olla mm. pahoinvointi, päänsärky, rintojen aristus, dysmenorrea (kuukautiskivut), sekä ihoärsytys laastarin alueella. Painonnousua laastarit eivät aiheuta, vaikka niin väitetäänkin.

Ehkäisylaastareita ei ole suunniteltu imettäville eikä raskaana oleville. Mikäli laastaria käytettäessä tulee raskaaksi, on käyttö lopetettava välittömästi.

Jotkin lääkkeet saattavat heikentää laastareiden ehkäisytehoa. Esimerkiksi tetrasykliinisten tai ampisiliinisten lääkkeiden käyttö heikentää ehkäisytehoa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]