Koordinaatit: 58°27′N, 6°00′E

Egersund

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Egersundin keskustaa.

Egersund on rannikkokaupunki Rogalandin läänissä lounais-Norjassa. Kaupungissa oli vuonna 2006 13 418 asukasta, joista 9 528 asui keskustassa. Kaupungin pinta-ala on kuusi neliökilometriä. Egersund sai kaupunkioikeudet 18. heinäkuuta 1798.

Egersundin kunta perustettiin 1. tammikuuta 1838. Se yhdistyi ympäröivän Eigersundin kunnan kanssa 1. tammikuuta 1965.

Egersundissa on yksi Norjan parhaista luonnonsatamista, ja se on maan toiseksi suurin kalasatama. Monilla tunnetuilla yhtiöillä on toimisto Egersundissa. Valtaosa kaupungin teollisuudesta keskittyy merenkulkuun. Ihmisiä on asunut Egersundin seudulla kivikaudelta lähtien. Alueella on muutamia noin 2 500 vuotta vanhoja asutuksia. Nimi Egersund tulee Eigerøyn ja mantereen välisen salmen muinaisnorjan kielisestä nimestä Eikundarsund. Nimi on yksi vanhimmista paikannimistä Norjassa. Se esiintyy muodossa ”Eikunarsund” islantilaisen Snorri Sturlusonin 1200-luvulla kirjoittamassa Pyhän Olavin saagassa. Vuoden 1000 tienoilla Olavin laivasto oli usein Egersundissa.

Egersundissa on riehunut tulipalo kolmesti, vuosina 1843, 1859 ja 1862.

Egersundista on laivayhteys Hanstholmiin Tanskassa sekä Stavangeriin. Rautatie Oslosta ja Kristiansandista Stavangeriin kulkee myös kaupungin kautta.

Media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikallislehti Dalane Tidende ilmestyy kolmesti viikossa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Norjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.