Eero Polas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eero Polas (vuoteen 1962 Pollari, 21. elokuuta 1919 Halsua2. maaliskuuta 2000 Helsinki) oli suomalainen musiikkipedagogi ja kuoronjohtaja. Hän vaikutti laajasti suomalaisen kansanmusiikin parissa ja oli perustamassa Purppuripelimannit-yhtyettä.

Kaustislaiseen laulaja- ja soittajasukuun kuulunut Eero Polas aloitti musiikin opiskelun omin päin ja suoritti kirjeopistossa musiikin teorian kursseja. Kanttori-urkurin tutkinnon hän suoritti Helsingin kirkkomusiikkiopistossa vuonna 1944 ja Sibelius-Akatemiassa musiikinopettajan tutkinnon seuraavana vuonna. Sotien aikana hän esiintyi viihdetaiteilijana muun muassa Henry Theelin ja "Nisse" Rinkaman kanssa.

Työskennellessään opettajana Kokkolan yhteislyseossa Polas hoiti samalla Vetelin kanttori-urkurin virkaa vuosina 1946–1956. Hän perusti Kokkolan Lauluveikot ja Vetelin Musiikinystävien kuoron ja orkesterin ja toimi myös näiden johtajana. Vetelin ja Kaustisen pelimanneista Polas kokosi ja harjoitutti kansalliseen kuuluisuuteen nousseen ryhmän, jonka alkuperäisen Jousimiehet-nimen tilalle hän aikanaan keksi nimen Purppuripelimannit (myöhemmin Kaustisen Purppuripelimannit). Hän toimi ryhmän johtajana vuosina 1947–1956 kunnes lähti opettajaksi Lahteen ja luovutti johtajuuden Konsta Jylhälle.

Polaksen viimeinen siviilityöpaikka oli vuodesta 1959 Alppilan yhteislyseo, jonka lehtorin virasta hän jäi eläkkeelle vuonna 1980. Vuodesta 1960 hänen asuinpaikkansa oli Vantaa (silloinen Helsingin maalaiskunta). Lahdessa hän toimi Lahden Opettajakuoron ja Lahden Laulusiskojen johtajana, Helsingissä johti puolestaan Kilven Kuoroa ja Vantaalla oli perustamassa mieskuoro Vantaan Laulua, jonka johtajana hän toimi vuosina 1966–1968. Kansanmusiikkiseuran puheenjohtaja hän oli vuosina 1975–1997.

Polas oli Kaustisen kansanmusiikkiseminaarin johtaja ja Kaustisen kansanmusiikkikesälukion rehtori vuosina 1973–1974 ja toimi vuosien varrella lukuisissa kansanmusiikkiin liittyvissä luottamustehtävissä. Hän sai Director cantus -arvonimen vuonna 1967.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hako, Matti: Ahkera kuoromies keksi Purppuripelimannit. Helsingin Sanomat, 19.3.2000, s. A16.
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.