Eero Ojanen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ajan filosofia -kirjan kirjoittanut Eero Ojanen ja pääsihteeri Virtala.
Tämä artikkeli käsittelee filosofia. Eero Ojanen on myös säveltäjä ja pianisti.

Eero Ojanen (s. 1954) on suomalainen Parolassa asuva filosofi ja tietokirjailija. Hän on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden lisensiaatti.[1] Ojanen edustaa filosofiaa, joka ei viihdy yliopistofilosofian piirissä, vaan etsii aiheensa ihmisyyden ja todellisuuden perusaiheista. Hän on kirjoittanut paljon muun muassa uskonnollisista kysymyksistä.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ojasen kirjallinen tuotanto sisältää tietokirjoja ja kaunokirjallisia teoksia, suomennoksia sekä radioteatterille kirjoitettuja tekstejä ja kertomuksia. Hän on toiminut filosofian ja kirjoittamisen opettajana muun muassa Oriveden Opistossa ja Kriittisessä korkeakoulussa, jälkimmäisessä myös johtokunnan puheenjohtajana sekä toiminnanjohtajana.[2]

Filosofisissa teoksissaan Ojanen kirjoittaa elämän peruskysymyksistä. Hänen ajattelunsa ei perustu tiettyyn perinteeseen. Hänen kirjoituksensa tukeutuvat myös Raamattuun ja kristittyihin lähtökohtiin. Teoksissaan Ojanen arvostelee muun muassa liian yksilökeskeistä ajattelua ja painottaa ihmisen olemis- ja olemuspuolien moninaisuutta sekä ihmisen ja luonnon muodostamaa kokonaisuutta.

Filosofiassaan Ojanen on pohtinut runsaasti hyvyyden käsitettä. Hyvyys edustaa hänelle ihmisyyden ja luonnon toteutumisen perustavia tapoja. Hyvyys on eräs yhteiskunnan selittämisen peruasia, Ojasen sanoin ”todellisuuden kova tosiasia”.

Vuonna 2002 Ojaselle myönnettiin Hämeen liiton jakama kulttuuritunnustuspalkinto.[3] Vuonna 2009 hänet palkittiin Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinnolla.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjapajan sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Polemiikki 2/2007: Kansien välissä - Eipäjoen alkulähteellä. Internet Archive. Viitattu 16.12.2014
  2. Jaakkima: Vuosikymmenten myrskyistä selvinnyt Kriittinen korkeakoulu uusissa käsissä Kriittinen Korkeakoulu, Helsinki. 23.6.2022. Viitattu 26.8.2022.
  3. Hämeen liitto: Kulttuuritunnustuspalkinto 2002 myönnettiin Eero Ojaselle. Internet Archive. Viitattu 19.5.2009

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]