Eebenpuukasvit

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Eebenpuukasvit
Sansibarineebenpuu (Diospyros mespiliformis)
Sansibarineebenpuu (Diospyros mespiliformis)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophyta
Lahko: Ericales
Heimo: Eebenpuukasvit Ebenaceae
Gürke[1]

luokitusjärjestelmä: APG III

Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Eebenpuukasvit Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Eebenpuukasvit Commonsissa

Eebenpuukasvit (Ebenaceae) on kukkivien kasvien heimo. Siihen kuuluu neljä sukua ja noin 548 lajia.[1][2] Eebenpuukasvit ovat lähinnä tropiikin puita ja pensaita, mutta myös joitakin lauhkean vyöhykkeen puita. Heimoon kuuluu useita hedelmäpuita ja muita hyötykasveja, tunnetuimpana kaki eli persimoni (Diospyros kaki).

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eebenpuukasvit ovat puita tai pensaita. Lehdet ovat yleensä vuorottelevat, joillakin lajeilla vastakkaiset. Lehdet ovat korvakkeettomia ja muodoltaan yksinkertaisia, laidoiltaan ehyitä. Kukat ovat säteittäin symmetrisiä, yleensä yksineuvoisia, harvoin kaksineuvoisia. Hedekukat ovat yleensä viuhkotyyppisissä kukinnoissa, emikukat yksittäin. Sekä verholehtien että terälehtien määrä vaihtelee kolmesta seitsemään. Heteitä on yleensä enemmän kuin terälehtiä. Emin sikiän on kehänpäällinen ja 2–16-onteloinen. Emivartaloita on 2–8. Hedelmä on tyypiltään marja.[1][3]

Suvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eebenpuukasveja esiintyy luonnonvaraisena Pohjois-Amerikassa, Etelä-Amerikassa, Afrikassa, Aasiassa, Australiassa ja Polynesiassa. Suurin lajirunsaus on trooppisilla alueilla, mutta lajeja kasvaa myös subtrooppisilla ja lauhkeilla vyöhykkeillä.[1]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useista eebenpuulajeista (Diospyros) saadaan eebenpuuksi kutsuttua arvostettua puutavaraa. Eebenpuu on tiheää, kovaa ja väriltään hyvin tummaa.[5][6] Lisäksi saman suvun lajit tuottavat syötäviä hedelmiä. Varsinkin kakia (Diospyros kaki) ja lajia Diospyros digyna kasvatetaan hedelmäpuina.[7][8]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Stevens, P. F. (2001–): Angiosperm Phylogeny Website Viitattu 5.8.2012. (englanniksi)
  2. Ebenaceae The Plant List. Viitattu 5.8.2012. (englanniksi)
  3. Ebenaceae Flora of China. Viitattu 4.8.2012. (englanniksi)
  4. ONKI-ontologiapalvelu, Kassu (suomenkieliset nimet) Viitattu 5.8.2012.
  5. Diospyros ebenum World Agroforestry Centre: AgroForestryTree Database. International Center for Research in AgroForestry. Viitattu 5.8.2012. (englanniksi)
  6. Diospyros melanoxylon World Agroforestry Centre: AgroForestryTree Database. International Center for Research in AgroForestry. Viitattu 5.8.2012. (englanniksi)
  7. Diospyros kaki World Agroforestry Centre: AgroForestryTree Database. International Center for Research in AgroForestry. Viitattu 5.8.2012. (englanniksi)
  8. Diospyros digyna World Agroforestry Centre: AgroForestryTree Database. International Center for Research in AgroForestry. Viitattu 5.8.2012. (englanniksi)