Edward Vernon

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Edward Vernon
Edward Vernon, Thomas Gainsboroughin muotokuva 1700-luvulta
Edward Vernon, Thomas Gainsboroughin muotokuva 1700-luvulta
Henkilötiedot
Muut nimet "Old Grog"
Syntynyt 12. marraskuuta 1684
Westminster, Lontoo
Kuollut 30. lokakuuta 1757
Nacton, Suffolk
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t) Yhdistynyt kuningaskunta
Palveluvuodet 1700 – 1746
Taistelut ja sodat Sota Jenkinsin korvasta
- Portobellon taistelu
- Cartagenan taistelu
Sotilasarvo Amiraali

Edward Vernon (16841757) oli englantilainen kuninkaallisen laivaston amiraali.

Vernon syntyi Westminsterissä, jossa kävi myös koulunsa. Vuonna 1700 15-vuotias Vernon värväytyi vapaaehtoisena HMS Shrewsburyyn. Hänet ylennettiin luutnantiksi kaksi vuotta myöhemmin. Seuraavan viiden vuoden aikana hän palveli useilla laivoilla upseerina, kunnes 1706 hänet nimitettiin kapteeniksi HMS Ryeen, joka kuului Cloudesley Shovellin laivastoon. Seuraavanina vuosina hän eli kausia puolipalkkaisena, joka tarkoitti, että hänet oli ylennetty kapteeniksi, mutta hänellä ei noina aikoina ollut laivaa komennossaan.

Vuosina 1722–1734 hän oli parlamentin jäsen Penrynin vaalipiiristä. 1726 hän oli mukana briteille katastrofaalisesti päättyneessä Portobellon laivastosaarrossa. Tämän jälkeen hän uhosi usein voivansa vallata Portobellon vain kuudella laivalla. Hän oli itsekeskeinen, räiskyvä ja kovaääninen hahmo, mutta häntä pidettiin pätevänä meriupseerina.

Merenkulkija Robert Jenkinsin tapauksessa 1730-luvun lopulla hän tuki sotaan ryhtymistä Espanjaa vastaan. Jo ennen sodan julistusta Jenkins siirtyi Länsi-Intiaan, jossa varusti seitsenaluksisen laivasto-osaston. Hän hyökkäsi Espanjan Karibian omistuksia vastaan mm. Havannassa ja La Guairassa. Kun sota Jenkinsin korvasta alkoi Vernon johti sen ensimmäisen merkittävän taistelun, Portobellon taistelun voittoon vain kuudella laivalla. Laivat olivat tosin suuria linjalaivoja. Koska Britanniassa vallitsi tuolloin voimakas espanjanvastainen henki ja koska edellinen Portobellon saarto oli päättynyt häpeällisesti, tämä voiton koettiin olevan oikeutettu kosto. Vaikka voitolla ei saavutettu juuri mitään, sitä juhlittiin nimeämällä kaupunginosia ja katuja Vernonin ja Portobellon mukaan ja taistelusta maalattiin useita tauluja ja kuvituksia.

Vernonin seuraava hanke, suuri hyökkäys Cartagena de Indiasiin 1741 päättyi katastrofiin. Espanjalaisten puolustus ja taudit aiheuttivat briteille suuret tappiot. Vernon palasi kotisaarille ja huomasi tulleensa valituksi parlamentin jäseneksi. Uutiset Cartagenan tappiosta johtivat kuitenkin Robert Walpolen hallituksen kaatumiseen. Vernon jatkoi meriupseerin uraansa eläkkeelle jäämiseensa 1746 saakka. Hän säilyi aktiivisena parlamentissa ja ajoi laivastoasioita aina kuolemaansa 1757 asti.

Old Grog[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1740 hän määräsi merimiestensä päivittäiset rommiannokset laimennettavaksi vedellä. Veden maun peittämiseksi sekoitukseen lisättiin sitrushedelmistä saatua mehua. Vaikka yhteyttä ei heti ymmärretty, Vernonin merimiehet vaikuttivat muiden laivojen miehistöjä terveemmiltä pitkillä matkoilla. Vuonna 1747, muutama vuosi Vernonin rommimääräyksen jälkeen, James Lind todisti sitrushedelmistä saadun C-vitamiinin olevan ratkaiseva keripukin hoito- ja estomuoto. Kuninkaallinen laivasto otti Vernonin juomasekoituksen yleiseen käyttöön ja antoi sille nimeksi grog Vernonin lempinimen mukaan, jonka hän sai tarinan mukaan grogram-kankaisesta takistaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Edward Vernon