Eduroam

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Eduroam on lyhenne EDUcational ROAMing:ista. Eduroam on kansainvälinen yhteispalvelu, jonka avulla toisessa organisaatiossa vieraileva käyttäjä saa verkkoyhteyden oman kotiorganisaationsa käyttäjätunnuksilla.

Tekniikkaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eduroamissa käyttäjät kirjautuvat omilla tunnuksillaan saatavilla olevaan langattomaan vierailijaverkkoon toisessa korkeakoulussa tai tutkimuslaitoksessa. Käyttäjätunnus ja salasana lähetetään salatussa muodossa kotiorganisaatiolle, joka vertaa näitä tietokantaan tallennettuihin tietoihin. Tiedonvälityksessä käytetään RADIUS-hierarkiaa ja käyttäjätunnuksen realm-osa (kayttajatunnus@realm) kertoo vierailjaverkolle että autentikointipyyntö on välitettävä hierarkiassa eteenpäin. Tiedot välitetään kansalliselle RADIUS-juurelle, joka realmin perusteella ohjaa autentikontipyynnön joko kotiorganisaatiolle, jos on kyse maan sisäisestä verkkovierailusta, tai kansainvälisille RADIUS-juurille.

Autentikointiin käytetään 802.1x-standardia, jota organisaation WLAN-verkon ja käyttäjien päätelaitteiden täytyy tukea. Eduroam-yhteistyössä mukana olevien organisaatioiden verkoissa käytetään lisäksi verkon nimenä (SSID:nä) eduroam.

Käytäntö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eduroam on TERENAn omistama tavaramerkki ja eduroam-verkkovierailuun voi liittyä kuka tahansa yliopisto, korkeakoulu tai tutkimuslaitos, jonka WLAN-verkko täyttää tietyt ehdot. Eduroam-yhteistyössä mukana olevien organisaatioiden opiskelijoille ja henkilökunnalle avautuu eduroamin myötä mahdollisuus käyttää langatonta verkkoa ilman erityistä vierailijatunnusta ympäri Suomea ja Eurooppaa sekä myös Australiassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]