EVE Online

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
EVE Online
Kehittäjä CCP Games
Julkaisija CCP Games (Muualla) Tiancity (Kiinassa)
Jakelija Atari, Valve Corporation, Steam ja Epic Games Store
Julkaistu toukokuu 2003
Lajityyppi MMORPG
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus ESRB: 13 Virheellinen ESRB-arvo
PEGI: 12
Alusta Windows Vista, Windows XP, Windows 2000 SP2, Mac OS X
Hinnoittelutapa Kertamaksu ja kuukausimaksu
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu, CD, DVD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Eve Online (tyylitelty EVE Online) on tieteisfiktioaiheinen avaruuteen sijoittuva internet-yhteydellisillä tietokoneilla pelattava MMO-peli, tarkemmin MMO-roolipeli. Pelissä pelaaja on avaruusaluksen lentäjä (engl. Capsuleer), joka voi tutkia tuhansia tähtijärjestelmiä, taistella muiden pelaajien tai tietokoneen ohjaamia aluksia vastaan, louhia mineraaleja asteroideista, tutkia teknologioita, valmistaa avaruusaluksia ja niiden osia mineraaleista ja käydä kauppaa muiden pelaajien ja ryhmittymien kanssa.

Peliä kehittää islantilainen yhtiö CCP Games, joka kehittää vain EVEn maailmaan sijoittuvia pelejä. CCP kehittää EVEn lisäksi kolmea muuta peliä, jotka toimivat samassa pelimaailmassa vuorovaikutuksessa EVE Onlinen kanssa. Vuonna 2013 CCP julkaisi PlayStation 3 -konsolille FPS-pelin Dust 514, jonka pelaajat tiputetaan EVE Onlinen pelaajien omistamille planeetoille taktiseen taisteluun niiden herruudesta. Myös tietokoneille on tulossa FPS-peli, joka kulkee nimellä projekti "Legion". Vuonna 2014 on myös tarkoitus julkaista EVE Valkyrie niminen peli PC:lle ja PlayStation 4 -konsolille, jossa pelaaja pääsee EVE Onlinen alusten ohjaamoihin ja avaruustaisteluihin ensimmäisen persoonan nopeatempoisessa shooterissa.

EVE Onlinen tilaajien määrä ylitti helmikuussa 2014 ensi kertaa 500 000 pelaajaa.[1] EVEn kehittäjät arvelevat hitaan vakaan kasvun myös jatkuvan, koska EVEä voidaan pitää suhteellisen monimutkaisena ja aikaavievänä pelinä. EVEn suuressa ja jatkuvasti muuttuvassa maailmassa, jossa pelaajille annetaan paljon vapauksia, aikaansaannokset voivat vaatia runsaasti työtä, riskinottoja ja huolen kantamista.[2] Peli on hyvin haastava ja sitä on kuvattu hardcore-pelaajien peliksi, sillä pelin oppimiskäyrä on alusta asti jyrkkä ja pitkä. Tämä rajoittaa merkittävästi pelaajamäärien kasvua. Toisaalta tämä resepti on myös toiminut, sillä peliä kehitetään jo toista vuosikymmentä putkeen ja pelaajamäärät ovat jatkaneet kasvuaan koko pelin olemassaolon ajan.[3] Vaativuuden ja pitkäjännitteisyyden takia EVE Onlinen pelaajien keski-ikä on myös verrattain korkea, 31 vuotta.

Pelin ensijulkaisu tehtiin toukokuussa 2003, jolloin sitä jakeli Simon & Schuster Interactive.[4] Saman vuoden joulukuussa CCP osti itselleen takaisin julkaisuoikeudet ja alkoi jakaa pelin ohjelmistoa Internetistä ladattavana.[5] Pelin kehitys on aktiivista ja sille on julkaistu useita suuria sisältölaajennuksia.[6] Kehittäjien mukaan peli on saanut inspiraatiota muun muassa Elitestä ja Ultima Onlinesta.[7]

Pelille ei ole tyypilliseen tapaan useita pienempiä, rajatun pelaajamäärän palvelimia, vaan kaikki voivat pelata yhdessä suuressa maailmassa, lukuun ottamatta Kiinassa asuvia, joille on perustettu oma palvelimensa.[8] CCP julkaisee tuotteensa itse ja ylläpitää sen Englannissa sijaitsevaa palvelinta. Kiinaan sijoitettua palvelinta ylläpiti paikallinen Internet-pelioperaattori Optic Communications[8] ja myöhemmin paikalliseksi julkaisijaksi vaihdettiin Tiancity.[1]

EVE Online on kerännyt palkintoja mm. grafiikkansa, taistelujärjestelmänsä, toimivan talousmallinsa sekä yhteisöllisyyttä ja sosiaalisia taitoja erityisesti painottavan luonteensa ansioista. Se on myös arvioitu tietyissä Internet-roolipelaajien yhteisöissä ja peliarvostelujulkaisuissa parhaaksi lajityyppinsä peliksi.[9]

EVE Universumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EVE Universumi on yhteisnimitys tällä hetkellä kahdelle olemassa olevalle ja kahdelle tulevalle samassa verkkopelimaailmassa toimivalle, kuitenkin itsenäiselle EVE pelikokemukselle.

Dust 514 ja projekti Legion ovat FPS-pelejä ja EVE Valkyrie on ensimmäisen persoonan avaruussimulaattori, joka tukee Oculus Rift-, HTC Vive- ja OSVR-virtuaalitodellisuuslaseja.

Julkaistut: EVE Online, Dust 514

Tulevat: "Projekti Legion", EVE Valkyrie

Pelihahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eve Onlinessa pelaajan hahmolla on omat hahmonluonnissa valitut perusominaisuudet, kuten lahjakkuuksien suuntautuneisuus, rotu ja ulkonäkö. Peliympäristö on avaruudessa kolmiulotteinen, mutta itse pelihahmot ovat näkyvissä vain kaksiulotteisena kuvana keskustelukanavilla ja erilaisissa informaatioruuduissa.[10] Avaruudessa näkyvä toiminta tapahtuu erilaisten kulloinkin tarkoitusta varten sopivaksi valittavien avaruusalusten avulla, joiden varusteluun on tarjolla laaja valikoima tarvikkeita.[11] Kolmiulotteisilla animoiduilla pelaajahahmoilla ei ole tähän mennessä ollut pelissä luontevaa paikkaa, mutta tähän on suunnitteilla muutos joka toteutuessaan lisäisi mukaan 3D-hahmot ja avaruusasemiin mallinnetut sisäympäristöt niiden tarjoamien nykyisten toimintojen lisäksi.[12]

Hahmon ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rotu (race)
Valitaan neljästä rodusta. Valinta vaikuttaa hahmon pelin alussa osaamiin taitoihin (+8 tasoa), minkä roturyhmän NPC-palveluita aluksi on suotuisinta käyttää sekä ulkonäköön.
  • Sukuhaara (Bloodline)
Valitaan kolmesta haarasta. Valinta vaikuttaa lähtötason ominaisuuspisteisiin (+30) ja ulkonäköön.
  • Ominaisuuspisteet (Attributes)
Ominaisuuspisteet vaikuttavat siihen, miten nopeasti hahmo voi oppia tietynlaista taitoa. Hahmonluonnissa voi itse vapaasti jaotella viisi pistettä joilla korostaa tiettyjä alueita. Hahmon luotuaan ominaisuuspisteitä voi parantaa oppimistaitoja opiskelemalla, sekä asentamalla hahmolle implantteja.
  • Taidot (Skills)
Taidot määrittävät hahmon mahdollisuudet ja tehokkuusasteen jolla voi käyttää erilaisia aluksia ja varusteita, työskennellä teollisuuden tai tieteen tehtävissä, hyödyntää agenttien palveluita, käydä kauppaa ja käyttää yhtiönhallinnan toimintoja.
  • Sukujuuret (Ancestry)
Valitaan kolmesta vaihtoehdosta. Toisin kuin nimeke antaisi olettaa, tämä ei varsinaisesti ole pysyvä ominaisuus, mutta hahmonluonnissa valinnalla jaetaan neljä ominaisuuspistettä lisää.
  • Ura (Career)
Ei pysyvä ominaisuus, mutta vaikuttaa lähtötason ominaisuuspisteisiin ja määrittää muutamia taitoja jo opituiksi (+20-24 taitotasoa). Määrittää myös hahmon ensimmäisen (NPC)-yhtiön, antaen hieman parannetun aseman hyödyntää tämän yhtiön palveluita.
  • Erikoistuminen (Specialization)
Ei pysyvä ominaisuus, mutta vaikuttaa alussa osattaviin taitotasoihin (+21-28), muokaten myös joitain oppimistaitoja, joten vaikuttaa tätä kautta myös ominaisuuspisteisiin.
  • Sukupuoli (Gender)
Ei vaikutusta ominaisuuspisteisiin tai taitoihin.
  • Ulkonäkö (Appearance)
Määrittää hahmon keskustelukanavilla, erilaisissa informaatioruuduissa ja pelin virallisella web-foorumilla näkyvän kuvakkeen. Rodun, sukuhaaran ja sukupuolen valinnat määrittävät hahmomallin jonka pohjalta itse muokataan hahmon ulkonäkö.
  • Nimi (Name)

Ammatit ja taidot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmolle ei valita etukäteen rajattua ammattia, eikä peliin kuulu taitopisterajoja, jotka estäisivät kehittämästä hahmoa juuri sellaiseksi kuin haluaa, vaan kaikkia pelin taitoja voi opetella täysin vapaasti. Taitojen oppimista ohjaavat ainoastaan uuden opeteltavan taidon vaatimukset etukäteen osattavista taidoista. Kaikkea hallitsevaa hahmoa on kuitenkin vaikeaa saada aikaan, koska päivityksissä lisätään usein peliin taitoja ja oppimiseen voi kulua huomattavan pitkiä aikoja. Taitojen oppimisen nopeuteen vaikuttavat omat lahjakkuuspisteet, oppimistaitojen tasot, mahdolliset implantit sekä taidon vaikeustaso.

Harjoittelu tapahtuu ostamalla taitokirja ja injektoimalla (inject) taidon. Tällöin taitokirja katoaa, ja taito on valmis opiskeltavaksi. Oppiminen tapahtuu automaattisesti ajan kuluessa, myös silloin kun pelaaja ei ole peliin sisäänkirjautuneena. Aina uuden tason saavutettua valitaan opeteltavaksi joko saman tai jonkin muun taidon seuraava taso. Seuraavaksi opeteltavan taidon harjoitteluun asettamista ei aiemmin voinut automatisoida, mutta nykyisin taitojen opettelemiset voi laittaa 24h ajalta jonoon ja viimeinen taito voi ylittää tämän rajan. Taitojen oppimisen edistymistä voi esimerkiksi seurata pelin Web-sivustolta sekä erilaisten ulkoisten apuohjelmien avulla, joista monet voidaan asettaa antamaan hälytys kun opeteltavan tason taitopisteet on saavutettu.

Pelissä on 15 erilaista taitoluokkaa joihin jokaiseen kuuluu 7-48 taitoa.

Taitoluokat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Yhtiönhallinta (Corporation Management)
  • Taistelurobotit (Drones)
  • Elektroniikka (Electronics)
  • Tekniikka (Engineering)
  • Tykit (Gunnery)
  • Teollisuus (Industry)
  • Johtaminen (Leadership)
  • Mekaniikka (Mechanic)
  • Ohjukset (Missiles)
  • Navigointi (Navigation)
  • Tiede (Science)
  • Sosiaaliset taidot (Social)
  • Avaruusalusten hallinta (Spaceship Command)
  • Kaupankäynti (Trade)

[10][13][14]

Maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EVEn maailma, New Eden, koostuu tuhansista tähtijärjestelmistä (engl. star systems), jotka yhdessä muodostavat tähdistöjä (engl. constellations) ja näiden ryhmät puolestaan suurempia alueita (engl. regions).

Tähtijärjestelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtijärjestelmissä on vaihtelevasti avaruusasemia, asteroidikenttiä, planeettoja, kuita ja mahdollisia komplekseja sekä toisinaan erityisiä nähtävyyksiä jotka saattavat olla piilotettuja. Tähtijärjestelmien sisällä avaruusalukset liikkuvat lyhyitä matkoja työntövoiman avulla ja pidempiä, kuten asemien ja asteroidivyöhykkeiden välisiä matkoja, warp-moottoreiden avulla. Tähtijärjestelmästä toiseen päästään hyppyporttien kautta.

Tähtijärjestelmissä, joissa turvallisuustaso (engl. System Security) on 0.5-1.0 (highsec), toimivat NPC:n ohjaamat Concord-poliisivoimat, jotka kostavat pelaajan hahmon kimppuun hyökkääville, jos näiden yhtiöllä ei ole sotaa pelaajan hahmon yhtiön kanssa. Mitä alemmas luokitus menee, sitä hitaammin Concord saapuu paikalle.Concordia on mahdoton paeta, mutta jos pelaaja löytää siihen keinon ja käyttää sitä, hänet suljetaan pelistä. 0.0 turvallisuustason tähtijärjestelmissä eli ns. nullsec-alueilla, 0.1-0.4 tason alueilla (lowsec) sekä madonreikäavaruudessa voi harrastaa täysin vapaasti PvP:tä.

Avaruusasemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avaruusasemat tarjoavat monenlaisia palveluita ja toimintoja, sekä toimivat usein suojapaikkoina vihollispelaajia vastaan. NPC ohjattujen Concord-poliisijoukkojen valvomattomilla 0.0-alueilla (engl. nullsec, zero security) pelaajat voivat taistella toisiaan vastaan PvP:tä ja pelaajaryhmittymät voivat julistautua alueen hallitsijoiksi rakentamalla Outpost-asemia ja/tai pienempiä POS-rakennelmia sekä ottamalla haltuunsa erityisesti vallattaviksi suunniteltuja NPC-asemia.

Avaruusasemat tarjoavat joitain tai kaikkia seuraavista palveluista:

  • Alusten ja tarvikkeiden varastointi
  • Alusten varustelutoiminnot
  • Ostettujen alusten ja tarvikkeiden nouto
  • Vaurioiden korjaus
  • Kloonauspalvelut
  • Alusten vakuuttaminen
  • Pelaajienväliset vaihtokaupat
  • Agentit
  • Tutkimuslaboratoriot
  • Malmien rikastus mineraaleiksi
  • Materiaalien kierrätys
  • Tehdastuotanto
  • Yhtiöiden toimistopaikat
  • Palkkionmetsästystoimistot

Asteroidivyöhykkeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asteroidivyöhykkeillä (engl. asteroid belts) on mahdollista louhia tarkoitukseen sopivia louhintalasereita käyttäen malmeja joko myyntiä tai omia tuotantotarpeita varten. Tähtijärjestelmän turvallisuusluokituksesta riippuen myös NPC-piraattien metsästys asteroidivyöhykkeillä saattaa olla tuottoisaa toimintaa.

Jääkentät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jääkenttiä (engl. ice fields) on harvemmassa kuin asteroidikenttiä ja nimensä mukaisesti ne koostuvat joukoista jäälohkareita, joista jäätä voidaan sopivilla laitteilla kerätä talteen. Jäästä saadaan rikastettua mm. pelaajien avaruusrakennelmien polttoaineina hyödynnettäviä isotooppeja.

Kuut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuiden ympäristöt toimivat lähinnä avaruusasemien ja pelaajien omien rakennelmien sijaintipaikkoina. Poliisivartioimattomissa tähtijärjestelmissä ("low-sec" tai 0.0-avaruus) kuita voi myös louhia. Kuumineraalit tuottavat toisen tekniikkatason (Tech 2) rakennusaineita erilaisten reaktioiden kautta. Louhiakseen kuuta pelaajayhtiöllä on oltava oma POS-rakennelma kuun läheisyydessä ja rakennelmassa on oltava kuun louhintaan vaadittava moduuli.

Planeetat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Planeettatyyppejä on 9 erilaista:

  • Kaasu
  • Karu
  • Lauhkea
  • Laava
  • Myrsky
  • Jää
  • Meri
  • Plasma
  • Pirstoutunut

Jokaiselle planeetalle on mahdollista rakentaa oma infrastruktuuri, pois lukien harvinaiset "Shattered" -planeetat jotka syntyivät niin sanotussa Seyllinin onnettomuudessa. Planeetan infrastruktuurin avulla pelaaja voi kerätä monia erilaisia raaka-aineita planeetan maaperästä, ja jalostaa niistä monenlaisia eri tuotteita.

Jokaisella planeettatyypillä on omat raakamineraalinsa, ja pitemmälle jalostettaessa pelaaja tarvitsee monia erilaisia planeettoja saadakseen tarvittavat materiaalit. Jalostustasoja on yhteensä viisi. Raa'at materiaalit (P0), prosessoidut materiaalit (P1), jalostetut hyödykkeet (P2), erikoishyödykkeet (P4) ja kehittyneet hyödykkeet (P5).

Planeetan tuotteita käytetään pelaajien omistamien avaruusasemien rakentamiseen (POS, Player Owned Structure) sekä niissä käytettävien polttoaineiden tuottamiseen.

Tähdet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähdillä ei ole pelissä tarkemmin määriteltyä toiminnallisuutta, vaikka niiden läheisyyteen on mahdollista "warpata". Pelaaja ei kuitenkaan voi "paistaa" itseään ja alustaan warppaamalla tähden sisään.

Kompleksit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet tähtijärjestelmät sisältävät toisissa peleissä luolastoihin verrattavia komplekseja (engl. complexes, deadspace complexes) joiden sisältä löytyy suuria NPC-piraattien joukkoja.

Tähtiportit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Planeettakuntia yhdistävät toisiinsa tähtiportit (stargates) jotka kuljettavat silmänräpäyksessa seuraavaan järjestelmään. Tähtiportteja voivat käyttää kaikki, paitsi suurimpiin Capital-luokkiin (Dreadnought, Carrier ja Titan) kuuluvat alukset, jotka on varustettu omilla hyppymoottoreillaan.

Madonreiät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Madonreikien muodostamassa piiloavaruudessa (engl, wormhole space) voi toimia monella tapaa kuten 0.0 alueilla, sillä Concord-poliisivoimat eivät valvo siellä lainkaan. Siellä saa vapaasti harjoittaa PvP:tä ja rakentaa ja ylläpitää korporaatioiden ja allianssien POS-rakennuksia. Madonreikäavaruudessa toimiminen vaatii kuitenkin paljon enemmän yhteistyötä kuin muualla, sillä madonreiät avautuvat ja sulkeutuvat lähes sattumanvaraisesti eri tähtijärjestelmien välillä. Muualla reitti sisään ja ulos tähtijärjestelmistä on aina staattinen ja tiedossa. Tämä tarkoittaa sitä, että tietyin aikavälein jonkun on skannattava reitti ulos madonreikäavaruudesta. Skannaaminen on aina aloitettava valloitetusta madonreikäavaruuden tähtijärjestelmästä ulospäin, sillä todennäköisyys löytää reitti toisinpäin on lähes mahdoton. Reittiä skannatessa on muistettava että reitti voi kulkea minkä tahansa sattumanvaraisten järjestelmien kautta ja ne saattavat olla vihamielisten pelaajaryhmien hallussa. Madonreikiä voi vahtia näkymättömiä (engl. cloaked) muiden pelaajien vihollisaluksia, jolloin riski joutua yllätyshyökkäyksen kohteeksi on suuri.

Päivitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EVE Onlineen julkaistaan nykyään noin puolen vuoden välein isompi ilmainen päivitys, joka tuo mukanaan merkittäviä uusia ominaisuuksia ja laajentaa pelattavaa EVE universumia. EVE Onlinen perustajayritys on vannonut uskollisuuttaan kehittää peliä vuosikymmeniä ja alati kehittää peliä laajemmaksi.

Second Genesis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäosa, koodinimeltään Gemini, toi virtuaalitalouden, offline-tilassa tapahtuvan hahmojen kehittymisen, 100 pelattavaa alusta sekä 3,800 niihin liitettävää moduulia.[15]

Castor[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Castor julkaistiin joulukuussa 2003.

Se oli ensimmäinen merkittävä sisältölisäys. Se keskittyi nykyisten toimintojen parantamiseen ja lisäsi peliin Tech 2 -tason varusteet, valloitettavissa olevat avaruusasemat 0.0-alueille sekä tehtävä- ja R&D-agentit.

Exodus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Exodus julkaistiin 24. marraskuuta 2004

Se lisäsi uutta sisältöä, kuten pelaajien rakennettavat avaruusasemat, monitasoiset "deadspace"-kompleksit, uusia ympäristöjä, uuden liittojärjestelmän, uusia aluksia, uuden käyttöliittymän sekä päivitetyn pelin sisäisen web-selaimen. Ennen julkaisuaan tätä päivitystä kutsuttiin koodinimellä "Shiva".

Cold War Edition[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cold War Edition julkaistiin heinäkuussa 2005.

Se lisäsi suurempia rakennelmia ja aluksia, uusia ympäristöjä sekä uudet tason 4 agentit, jotka eivät olleet aiemmin tarjolla. "COSMOS"-konstellaatiot sisältävät uusia avaruudessa olevia agentteja, jotka tarjoavat yksilöllisiä tehtäviä ja palkintoja.

Red Moon Rising[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Red Moon Rising julkaistiin 14. joulukuuta 2005.

Se lisäsi jälleen uutta sisältöä, joka piti alun perin julkaista "Kali"-laajennuksessa. RMR jaettiin useampaan osaan tasaisemman päivitysaikataulun ylläpitämiseksi.

Revelations[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiemmin tunnettiin nimellä Bloodlines julkaistiin 29. maaliskuuta 2006.

Se ei ollut varsinaisesti uusi sisältöpäivitys, vaan lisäsi vain vähän uusia ominaisuuksia, kuten yhden uuden sukuhaaran kullekin rodulle, ja keskittyi sen sijaan koodin optimointiin.

Dragon ei myöskään ollut sisältöpäivitys, vaan keskittyi lähinnä kiinalaisille tarjotun palvelimen (Serenity) ja Tranquility-palvelimen lähdekoodin yhdenmukaistamiseen. Sitä myös kutsuttiin nimellä 'Polku Kaliin' (Road to Kali). Tämän päivityksen myötä loppui tuki Windows 95, 98, ME, NT ja Windows 2000 SP1 -käyttöjärjestelmille.[16][17]

Revelations II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Revelations II julkaistiin kesäkuussa 2007.[18] Revelations projekti, jota aiemmin kutsuttiin nimellä Kali, julkaistiin kahdessa osassa, joista ensimmäinen julkaistiin 29. marraskuuta 2006. Tässä vaiheessa peliin lisättiin taistelun organisointi useampitasoiseen komentohierarkiaan (pienryhmät, siivet ja laivastot), uudistettu tuki pelaajien välisille kauppasopimuksille (Contracts), parannuksia pelin sisäiseen karttaan, parannuksia alusskannerin toimintaan, alusten hylyistä kerättävät materiaalit joista voidaan rakentaa uusia varusteita (Rigs), sekä kullekin rodulle kolmannen tason alus luokkaan Battleship ja tason kaksi alus luokkaan Battlecruiser. Päivityksen seuraavissa osissa tullaan näkemään mm. Vivoxin suunnittelema pelin sisäinen äänikommunikaatiojärjestelmä joka nivoutuu uuteen komentohierarkiaan, pelaajille ja ryhmittymille jaettavia mitaleja ja arvonimiä sekä pelaajien välinen NPC-ryhmäsidonnainen taistelu (Factional warfare).

Trinity[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trinity julkaistiin 5. joulukuuta 2007.[19] Trinity toi tullessaan useita muutoksia EVEen, merkittävimpänä nykyisen grafiikkamoottorin päivitys sekä rinnalla tuettava DirectX 10 -grafiikkamoottori Windows Vistaa varten.[20] Trinityn muutoksista on saatavilla tarkempia tietoja: Trinity Changes and Fixes ja Trinity Features, Improvements and Balance Changes

Empyrean Age[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Empyrean Age julkaistiin 10. kesäkuuta 2008.

Tämä päivitys sisälsi mm. pitkään odotetun Factional warfaren. Tarkemmat tiedot löytyvät Empyrean Age -sivulta.

Quantum Rise[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Quantum Rise julkaistiin 15. lokakuuta 2008 [21]

Päivitys toi peliin muun muassa aselinkityksen, grafiikkapäivityksiä sekä automaattipilotin uudistuksen. Tarkemmat tiedot löytyvät Quantum Rise -sivulta.

Apocrypha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10. maaliskuuta 2009 julkaistiin EVE Onlinen kymmenes ja tähän mennessä suurin yksittäinen päivitys, nimeltään Apocrypha.[22]

Päivitys laajentaa EVEn universumia entisestään, lisäten Tech 3 -tason modulaariset alustyypit, madonreiät jotka johtavat tuntemattomiin tähtijärjestelmiin, NPC agentit aloittavat eeppisen tason juonia sisältävien tehtävien tarjoamisen sekä uusien pelaajien tutustuttamista pelin sisältöön parannetaan entisestään. Lisäksi pelistä julkaistiin paketoitu kauppojen hyllyihin suunnattu myyntiversio, jonka julkaisu suoritetaan yhteistyössä Atarin kanssa.

Dominion[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eve Online: Dominion julkaistiin 1. joulukuuta 2009 ja keskittyi uudistamaan pelin suvereniteettijärjestelmää sekä lisäsi mahdollisuuden päivittää valloitettujen systeemien tuottavuutta. Lisäksi päivityksessä tasapainotettiin capital-luokan alukset, mm. titaanien tuomionpäivänase muutettiin yhteen kohteeseen massiivisesti vahinkoa tekeväksi säteeksi. Päivitys sisälsi myös kaksi eeppistä arkkia piraattiosapuolille, Google Chromeen pohjautuvan uuden pelinsisäisen selaimen ja uudistetut planeetta- ja tähtigrafiikat.

Tyrannis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eve Online: Tyrannis julkaistiin kesällä 2010. Sen tärkeimpänä päivityksenä ovat planeetat, jonne pelaajat pääsevät ensimmäistä kertaa vaikuttamaan. Ensi sijassa päivitys mahdollistaa kaivosrakennusten rakentamisen planeetoille, mutta planeettojen pinnalla ei voi taistella. Laajennus keskittyy siis erityisesti pelin teollisen puolen toiminnan laajentamiseen. Tuleva ensimmäisen persoonan räiskintäpeli Dust 514 samalta peliyhtiöltä on ensitietojen mukaan myös linkittymässä tämän laajennuksen yhteyteen siten, että pelikonsoleilla pelattava räiskintä tapahtuisi Eve Onlinen planeetoilla.[23]

Incursion[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 2010 julkaistu lisäosa toi peliin pienempiä teknisiä ja käyttöliittymäparannuksia.[24]

Incarna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäkuun 2011 päivitys toi mahdollisuuden kävellä sisällä 3D mallinetuissa kapteenien hyteissä, uudelleen mallinnetut aseet sekä toi The Noble Exchange (NeX) järjestelmän, joka mahdollisti pelinsisäiset mikrotransaktiot.[25] Mikrotransaktioiden julkistukset saivat joiltakin pelaajilta runsaasti negatiivista palautetta.

Crucible[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuun 2011 päivitys toi uusia aluksia, uusia nebuloita, alusten osia sekä useita teknisiä parannuksia pelin toimintaan erityisesti suurissa taisteluissa.[26]

Inferno[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huhtikuussa 2012 julkaistiin 17. päivitys. Se sisälsi paljon parannuksia olemassa oleviin asioihin.[27]

Retribution[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukuussa 2012 julkaistussa päivityksessä merkittävimmät uudet toiminnot olivat Dust 514 Playstation 3 pelin linkitys samaan universumiin sekä pelaajien kaksintaistelu-mode.[28]

Odyssey[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäkuussa 2013 julkaistiin käyttöliittymäparannuksia sisältävä päivitys.[29]

Rubicon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 2013 julkaistu 20. päivitys mahdollisti alusten personoinnin ja maalaamisen, uusia Sisters of Eve Faction aluksia, mobiilien rakennusten päivityksiä, peliin integroitu Twitch-striimamisen mahdollisuus, uusia yhteistyömuotoja Dust 514 pelaajien kanssa, uusia haamusijainteja (engl. Ghost Sites) tähtijärjestelmien tutkijoille löydettäväksi, Isis-opas lisättiin neuvomaan pelaajia alusten valitsemiseen ja varustamiseen. Lisäksi useita päivityksiä pelattavuuteen, grafiikkaan ja käytettävyyteen. DirectX11 grafiikkojen tuki toimitettiin päivityksessä clientiin ja sitä alettiin testata taustalla, mutta siihen perustuvat graafiset ominaisuudet tulivat käyttöön myöhemmässä päivityksessä.[30]

Merkkipaaluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 4. syyskuuta 2006 peliin oli kirjautuneena samanaikaisesti 30 538 käyttäjää. Tämä on uusi maailmanennätys MMORPG-pelille, jossa kaikki pelaajat voivat olla vuorovaikutuksessa keskenään.[31].
  • 9. joulukuuta 2007 oli 41 690 yhtaikaisesti kirjautunutta pelaajaa.[32].
  • Vuoden 2008 ennätys oli 43 329 yhtaikaisesti kirjautunutta pelaajaa.[33]
  • 4. tammikuuta 2009 oli 45 186 yhtaikaisesti kirjautunutta pelaajaa.[34]
  • 11. tammikuuta 2009 oli 47 207 yhtaikaisesti kirjautunutta pelaajaa.[35]
  • 18. tammikuuta 2009 oli 48 065 yhtaikaisesti kirjautunutta pelaajaa.
  • 15. maaliskuuta 2009 oli 53 850 yhtaikaisesti kirjautunutta pelaajaa.
  • 8. joulukuuta 2009 oli 54 181 yhtaikaisesti kirjautunutta pelaajaa.
  • 24. tammikuuta 2010 oli 56 817 yhtaikaisesti kirjautunutta pelaajaa.
  • 6. kesäkuuta 2010 oli 60 453 yhtaikaisesti kirjautunutta pelaajaa.
  • 28. helmikuuta 2014 EVE Onlinella oli ensi kertaa yli 500,000 tilaajaa maailmassa.[1]
  • Helmikuussa 2014 käytiin EVEn historian suurin taistelu, joka kesti 22 tuntia, johon osallistui 7 548 pelaajaa ja jotka kuuluivat 717 korporaatioon ja 55 allianssiin. PLEXillä mitattuna taistelu maksoi yli 300 000 Yhdysvaltain dollaria.[36]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c EVE Online Press Release: "EVE Online Surpasses 500,000 Subscribers Worldwide" Julkaistu: 28.2.2014 Viitattu: 4.5.2014
  2. Evolution and Risk: CCP on the Freedoms of EVE Online
  3. Eurogamer: Eve Online: Into the second decade Julkaistu. 8.5.2013 Viitattu: 2.5.2014
  4. CCP Games Press Release 6.3.2003 (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. CCP Games Press Release 3.12.2003 (Arkistoitu – Internet Archive)
  6. eve-online.com: EVE Online Features
  7. Jim Rossignol: Interview: Evolution and Risk: CCP on the Freedoms of EVE Online 23.9.2005. Gamasutra. Viitattu 20.2.2019.
  8. a b "eve-online.com: Big in China" a Dev Blog by LeKjart
  9. eve-online.com: Press Articles
  10. a b eve-online.com: EVE Online FAQ - Your Character & EVE
  11. eve-online.com: EVE Online FAQ: Ships & Equipment
  12. EVE Online Dev Blog - Walking in Stations
  13. eve-online.com: EVE Online Player Guide - Skills
  14. eve-online.com: Item Database - Skills
  15. http://www.eveonline.com/expansions/second-genesis/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  16. EVE Online Version 4557 (Dragon) Patchnotes
  17. http://www.eveonline.com/expansions/revelations/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  18. http://www.eveonline.com/expansions/revelations-ii/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  19. eve: trinity deployment on wednesday, 5 december to commence at 0200 gmt
  20. EVE Online Press Release 19.5.2006
  21. EVE Online: Quantum Rise Multiplies MMO Power
  22. EVE Online: Apocrypha Uncovers a New Version of the Universe Itself (Arkistoitu – Internet Archive)
  23. EVE Online: introducing tyrannis
  24. http://www.eveonline.com/expansions/incursion/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  25. https://archive.is/20131021130426/http://www.eveonline.com/expansions/incarna/
  26. http://www.eveonline.com/expansions/crucible/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  27. http://www.eveonline.com/expansions/inferno/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  28. http://www.eveonline.com/retribution/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  29. http://www.eveonline.com/expansions/odyssey/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  30. http://www.eveonline.com/rubicon/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  31. EVE Online realizes its goal of 30k simultaneous users
  32. 200 000 - News
  33. EVE-Online Status Monitor statistics
  34. Over 45,000 players in New Eden
  35. CCP dev vahvistaa käyttäjäennätyksen rikkoutumisen
  36. Wired: Inside the Epic Online Space Battle That Cost Gamers $300,000 Julkaistu: 8.2.2014 Viitattu: 2.5.2014

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta EVE Online.