Dyynimuura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dyynimuura
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Puumuurat Thamnophilidae
Suku: Kapustarintamuurat Formicivora
Laji: littoralis
Kaksiosainen nimi

Formicivora littoralis
Gonzaga & Pacheco, 1990

Katso myös

  Dyynimuura Wikispeciesissä
  Dyynimuura Commonsissa

Dyynimuura (Formicivora littoralis) on erittäin uhanalainen varpuslintu, joka elää endeemisenä Cabo Frion lähistöllä Brasiliassa.[1]

Dyynimuura on kooltaan noin 12,5 cm pitkä. Väritykseltään se on hyvin tumma. Koiras on musta lukuun ottamatta valkoisia viiruja siivissä, valkoista pyrstön päätä ja ruskeita alueita otsassa ja siivissä. Naaras on ruosteenruskea ja sen päässä on tummemman ruskea kruunu ja leveä musta kasvomaski. Pyrstö on naaraalla koiraan kaltainen. Dyynimuuran laulu on nopeita sarjoja korkeita tschiuk-ääniä. Kutsuääni on niin ikään korkea ja nasaalinen kiu-kiu-kiu[2].

Dyynimuurat elävät rannikolla trooppisilla kuivilla pensasaroilla, joilla on paljon kaktus- ja ananaskasveja. [1]. Dyynimuurakannan kooksi arvioidaan noin 250–1 000 yksilöä ja kannan arvellaan edelleen vähentyvän.[2] Pääsyy kannan vähenemiseen on linnun elinympäristön tuhoaminen. Dyynimuurat elävät seudulla, joka on erittäin suosittua lomailualuetta. Rantoja onkin raivattu loma-asuntojen tieltä. Lisäksi oman uhkansa linnuille tuo alueella toimiva suolateollisuus[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d BirdLife International: Formicivora littoralis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 2.2.2014. (englanniksi)
  2. a b Restinga Antwren – BirdLife Species Factsheet BirdLife International. Arkistoitu 18.10.2015. Viitattu 1.3.2008.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.