Dylan Thomas

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dylan Thomasin synnyintalo.

Dylan Marlais Thomas (27. lokakuuta 1914 Swansea9. marraskuuta 1953 New York) oli walesiläinen runoilija.

Thomasin isä David toimi Swanseassa englanninkielisen kirjallisuuden opettajana ja antoi pojalleen englanninkielisen kasvatuksen, mutta Thomasin äiti Florence puhui kymriä. Thomas jätti koulun 16-vuotiaana ja ryhtyi toimittajan töihin.

Thomas aloitti täysimittaisten runokokoelmien julkaisun 1930-luvulla. Deaths and Entrances -teoksen julkaisu (1946) oli merkittävä käännekohta runoilijan uralla, ja siihen sisältyy esimerkiksi hänen tunnetuimpien kirjoitustensa joukkoon lukeutuva ”Fern Hill”. Muihin tunnettuihin yksittäisiin runoihin kuuluu ”And death shall have no dominion”.

Thomasin tuotantoon runouden ulkopuolella kuuluu kuunnelma Under Milk Wood (suom. Maitometsä). Hän tutustui 1936 Caitlin MacNamaraan, jonka kanssa hän solmi avioliiton 1937. Parille syntyi kolme lasta. Pahoin alkoholisoitunut Thomas menehtyi New Yorkissa vain 39 vuoden ikäisenä.

Tunnettu yhdysvaltalainen laulaja/runoilija Bob Dylan oli alkujaan sukunimeltään Zimmermann, mutta hän otti taiteilijanimekseen Thomasin etunimen, kunnioittaakseen suurta walesiläistä.

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

http://dylanthomas100.org/