Dylan O’Brien

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dylan O’Brien
Dylan O’Brien San Diegon Comic-Conissa 2017.
Dylan O’Brien San Diegon Comic-Conissa 2017.
Henkilötiedot
Syntynyt26. elokuuta 1991 (ikä 32)
New York, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Merkittävät roolit Stiles Stilinski (Teen Wolf)
Thomas (Labyrintti-elokuvat)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Dylan O’Brien (s. 26. elokuuta 1991 New York)[1] on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hänet tunnetaan muun muassa televisiosarjasta Teen Wolf, jossa hän esitti päähenkilön parasta kaveria Stilesiä, sekä elokuvista Labyrintti (2014), Labyrintti – Aavikkokokeet (2015) ja Labyrintti – Tappava lääke (2018), joissa hänellä on päärooli Thomasina.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

O'Brien syntyi New York Cityssä. Hänen äitinsä Lisa oli entinen näyttelijä, joka pyöritti näyttelijäkoulua, ja isänsä Patrick oli kameramies. Hän kasvoi Springfield Townshipissa, New Jerseyssä, kunnes oli 12-vuotias, jolloin hän ja hänen perheensä muuttivat Hermosa Beachille Kaliforniaan. Hänellä on irlantilaista, italialaista, englantilaista ja espanjalaista syntyperää. Valmistuttuaan Mira Costa High Schoolista vuonna 2009 hän harkitsi uraa urheilulähetyksissä ja mahdollisesti työskentelyä New York Metsille. 14-vuotiaana O'Brien alkoi julkaista alkuperäisiä videoita YouTube-kanavalleen. Lukion viimeisenä vuotena paikallinen tuottaja ja ohjaaja lähestyivät häntä työtarjouksella web-sarjassa. Työskennellessään sarjan parissa O'Brien tapasi näyttelijän, joka yhdisti hänet manageriin. O'Brien muutti suunnitelmiaan ja päätti olla menemättä Syracusen yliopistoon, jossa hän aikoi opiskella urheilulähetystöä, ja päätti sen sijaan panostaa näyttelemiseen.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen näyttelijänuransa aloittamista O'Brien tuotti, ohjasi ja näytteli useissa lyhytelokuvissa, jotka hän julkaisi henkilökohtaisella YouTube-kanavallaan. Hän oli myös itsenäisen rockbändin Slow Kids at Play rumpali.

O'Brienin näyttelijänura sai läpimurron, kun hän sai yhden päärooleista MTV:n sarjassa Teen Wolf, joka perustui löyhästi vuoden 1985 elokuvaan. Alun perin hänen piti näytellä Scottia, mutta lukiessaan käsikirjoitusta hän halusi kokeilla Stilesin roolia. Neljän koekuvauksen jälkeen hän sai roolin ja aloitti sen esittämisen vuonna 2010.

Vuonna 2011 O'Brien esitteli itsensä yleisölle täysin improvisoidussa itsenäisessä komediaelokuvassa High Road. Seuraavana vuonna hän näytteli romanttisessa komediassa The First Time.

Vuonna 2013, ollessaan tauolla Teen Wolfista, hän näytteli yhdessä komediaelokuvassa The Internship; ja samana kesänä hän kuvattiin elokuvaa The Maze Runner (2014), jossa hän esitti pääroolia Thomasia. Yahoo! Movies nimitti hänet yhdeksi 15 läpimurtoesikoisnäyttelijäksi vuodelle 2014. Hän palasi Thomasin rooliin elokuvassa Maze Runner: The Scorch Trials, joka julkaistiin 18. syyskuuta 2015.

Maaliskuussa 2016 O'Brien loukkaantui vakavasti kuvatessaan stunttia elokuvaan Maze Runner: The Death Cure. Hän oli valjaissa liikkuvan ajoneuvon päällä, kun hänet odottamatta vedettiin pois ajoneuvolta ja hän osui toiseen ajoneuvoon. Hänen vammoihinsa kuuluivat kasvojen murtumat, aivotärähdys ja aivovamma. Myöhemmin hän kertoi, että onnettomuus "rikkoit suurimman osan" hänen kasvojensa oikealta puolelta, ja hän joutui käymään rekonstruktiivisessa kasvoleikkauksessa. Kuukausien toipumisen jälkeen hän alkoi lopulta kuvata muita projekteja, ja hänen paluunsa The Death Cure -elokuvan kuvauksiin maaliskuussa 2017 merkitsi täydellistä paluuta terveyteen. Elokuva sai ensi-iltansa 26. tammikuuta 2018.

Vuonna 2016 hän näytteli katastrofi-trilleridraamassa Deepwater Horizon, joka perustui vuoden 2010 Deepwater Horizon -räjähdykseen. Hän tähditti vuoden 2017 toimintatrilleriä American Assassin, jossa hän esitti nimihahmo Mitch Rappia, ja antoi äänensä CGI-hahmolle Transformers-spin-off-elokuvassa Bumblebee vuonna 2018.

Vuonna 2019 hän vieraili komedia-tieteisantologiasarjassa Weird City. Vuonna 2020 hän tähditti mysteeritrilleriä Flashback (kuvattu vuonna 2018) sekä post-apokalyptistä tien päällä tapahtuvaa elokuvaa Love and Monsters.

Helmikuussa 2021 hänet valittiin elokuvaan The Outfit, jonka kuvaukset päättyivät huhtikuussa 2021. Elokuussa 2021 hänet valittiin elokuvaan Not Okay, jonka kuvaukset päättyivät syyskuussa 2021. Myös elokuussa hänet valittiin elokuvaan Caddo Lake, josta alun perin raportoitiin Discussing Film -sivustolla ja myöhemmin vahvistettiin Deadline Hollywoodin toimesta lokakuussa 2021. Lokakuussa 2021 ilmoitettiin, että hän esiintyisi vierailijana Curb Your Enthusiasm -sarjan 11. kaudella. Marraskuun 12. päivänä 2021 O'Brien näytteli Sadie Sinkin kanssa Taylor Swiftin lyhytelokuvassa All Too Well. Hän sai krediitin rumpalina kappaleessa "Snow on the Beach" Swiftin kymmenenneltä studioalbumilta Midnights (2022).

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli Muuta
2011 Charlie Brown: Blockhead’s Revenge Charlie Brown lyhytelokuva
High Road Jimmy
2012 The First Time Dave Hodgman merkittävä rooli
2013 The Internship Stuart Twombly
2014 Labyrintti Thomas merkittävä rooli
2015 Labyrintti – Aavikkokokeet
2016 Deepwater Horizon Caleb Holloway
2017 American Assassin Mitch Rapp merkittävä rooli
2018 Labyrintti – Tappava lääke Thomas
Bumblebee Bumblebee äänirooli
2020 Hirviöongelmia Joel Dawson merkittävä rooli
2021 Infinite Heinrich Treadway
All Too Well: The Short Film Him lyhytelokuva
2022 The Outfit Richie Boyle merkittävä rooli
Not Okay Colin

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi Rooli Muuta
2011–2017 Teen Wolf ”Stiles” Stilinski merkittävä rooli
2013 First Dates with Toby Harris Peter Jakso ”Roommates”
Kolme miestä ja tyttö Se tyyppi Jakso ”Virgins”

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dylan O’Brien TV Guide. Viitattu 1.2.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]