Dumdum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo ampumatarvikkeesta. Dumdum on myös kaupunki Intiassa
Piirroksia vuodelta 1870: onttopäinen kiväärinluoti ennen ampumista (1, 2) ja saaliseläimistä ampumisen jälkeen esiin kaivettuja luoteja (3, 4, 5); osoittavat dumdum-luodin huomattavan laajenemisen ja pirstaloitumisen.
Dumdum-luodin aiheuttamaa tuhoa

Dumdum-luodit ovat luoteja, jotka laajenevat voimakkaasti ja mahdollisesti pirstaloituvat ("räjähtävät") osuessaan kohteeseen.

Nimi "dumdum" annettiin näille luodeille niiden ensimmäisen valmistuspaikan, Intiassa lähellä Kalkuttaa sijaitsevan Dumdumin mukaan, jossa oli englantilaisten asevarikko ja patruunalataamo Dum-Dum Arsenal 1800-luvun lopulla. [1] Siellä valmistettiin sekä onttopäisiä että pehmeäkärkisiä luoteja .303 British-ammusta varten.

Luodin keskelle tehty onkalo tekee luodista kevyemmän ja tarkemman, ja luoti pysäyttää tiivisnahkaisen saaliseläimen nopeammin kuin tavallinen luoti, mutta läpäisykyvyn ja kestävyyden vähentymisen kustannuksella. [2]

Kokovaippaisista luodeista tehtiin laajenevia/hajoavia viilaamalla luodin kärjestä millimetri pois, jolloin lyijyinen sisus paljastui ja luoti saattoi laajeta osuessaan.

Dumdum-luodit kiellettiin Haagin sopimuksella sotilaskäytössä 1899.[3]

Hollow-point -luoti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moderni ”6,5×55 mm Swedish” hollow-point ja ammuttu luoti.
.40 kaliiberin hollow-point- ja ammuttu luoti. Luodin kuparivaippa laajenee lyijyn mukana.

Dumdum-luodeista ovat kehittyneet modernit hollow-point -luodit, jotka laajenevat sienimäiseksi osuessaan, mutta eivät hajoa dumdum-luotien tapaan. Hollow-point-luotien koko liike-energia jää laajenemisen takia saaliseläimeen ja aiheuttaa siten suurempaa vahinkoa kuin kokovaippaluoti, joka voi edetä vaikka norsun läpi muuttamatta muotoaan.[3]

Laajenevia (hollow-point) luoteja myydään muun muassa pienriistan metsästykseen.

Koska laajenevat luodit tappavat tai saattavat kohteen toimintakyvyttömäksi – vaikka niitä ei saakaan käyttää sotilaskäytössä – niiden käyttö on laillista, jopa toivottavaa joissain olosuhteissa. Laajenevia luoteja voi käyttää metsästyksessä, jolloin taataan saaliseläimen nopea pysäyttäminen tai nopea kuolema tuhoeläimelle. Poliisiviranomaisten käytössä kohteeseen jäävä luoti pienentää sivullisille aiheutuvaa vaaraa, jonka kohteen läpäisevä luoti voisi aiheuttaa. Yhdistyneessä kuningaskunnassa joitain riistaeläimiä ei saa ampua sellaisella kokovaippaluodilla, joka ei laajene.[4] Joissain paikoin ampumaradoilla ei saa ampua kokovaippaluodeilla niiden siluettiammunta-maalitauluille tekemien vahinkojen takia.[5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. DUM-DUM CARTRIDGES. (PDF) January 4, 1886. The New York Times.
  2. John Henry Walsh (1871). British Rural Sports, Comprising Shooting, Hunting, Coursing, Fishing, [etc.]. Frederick Warne and Co., 109. 
  3. a b HAAG 1899
  4. Hertfordshire Constabulary Firearms Licensing
  5. Big Bore Handgun Silhouette Fun Shoot Match Rules (PDF) desotogunclub.org. Arkistoitu 2 kesäkuu 2015. Viitattu 21 December 2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]