Duel Masters (keräilykorttipeli)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Duel Masters)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Duel Masters on keräilykorttipeli, joka pohjautuu japanilaiseen Duel Masters -piirrossarjaan. Peliä pelaa yleensä kaksi henkilöä, mutta myös useamman henkilön pelejä pelataan.

Pelissä tarvitaan sekä onnea että strategiaa. Suurin strateginen paino on siinä, minkälaiset kortit valitsee omaan pakkaansa. On myös pohdittava, miten käyttää eri kortteja pelin eri vaiheissa. Osa korteista laitetaan pelin alussa manaosaan, kun taas osa kannattaa laittaa manaksi vasta myöhemmässä vaiheessa peliä. Kortin todellinen arvo pelissä riippuu siis aina siitä, missä vaiheessa peliä ollaan. Hyvällä onnella kuitenkin jopa huonosti valitulla pakalla voi voittaa pelin.

Korttien keräily[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen pelin aloitusta ottelijat kokoavat kumpikin pakan, jossa pitää olla vähintään 40 korttia (Suositus 40-60). Samaa korttia saa pakassa olla enintään neljä kappaletta. Pakassa saa olla kuinka monta sivilisaatiota tahansa. Kortteja voi ostaa esimerkiksi Casacrande -lelukaupasta ja internetistä. Duel Mastersien valmistaja Wizards of the Coast on valmistanut 3 eri kategoriaa, joista saa kortteja; Aloittelijanpakkaukset, teemapakat ja boosterit.

Aloituspakkauksia: Base Set -sarjalle, Stomp-a-trons of Invincible Wrath -sarjalle, ja Shockwaves of the Shattered Rainbow -sarjalle.

Vihjeitä pakan tekoon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleensä jokaisella pakalla on oma teema. Useimmat pelaajat pitävät teemaa väreistä, kuten kahden eri sivilisaation pakkaa tai vain yhden värin pakkaa. Kuitenkin voi tehdä Dragon-pakan, Blocker-pakan, Survivor-pakan tai Shield Trigger-pakan yms.

Kuvitellaan nyt, että olet tekemässä yksivärisen pakan. Ensiksi sinun täytyy hankkia vähintään 40 samanväristä korttia pakkaan. Pelaajan kannattaa ensin ostaa aloittelijan pakka ja seuraavaksi teemapakka, joka sisältää kyseistä väriä. Se on paras tapa hankkia peruskortteja, sillä teemapakoista ei milloinkaan saa mitään erittäin harvinaista. Jotta sinulla olisi monta vaihtoehtoa valita kortteja pakkaan, täytyy kortteja olla paljon enemmänkin kuin 40, ja monta erilaista.

Pakassa kannattaa olla paljon erikortteja, eli eri määriä manaa maksavia (samanlaisia kortteja saa olla pakassa korkeintaan neljä). Jos sinulla on vain pieniä olentoja pakassasi, vastustajasi kutsuu suuremman, eikä sinulla ole mitään mahdollisuutta taistella sitä vastaan. Jos taas pakassasi on vain suuria olentoja, vastustajasi ehtii iskeä kilpesi siruiksi pienillä olennoilla ennen kuin saat ensimmäistäkään hyökkäystä tehtyä.

Jotta pääsisit kilpien läpi vastustajasi kimppuun sinulla täytyy olla paljon olentoja, jotka voivat tuhota kilpiä, pelkistä blokkaajista tai loitsuista koostuvilla pakoilla ei siis voi yleensä voittaa.

Maat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Duel Masters -pelissä on viittä ns. maata: tuli, vesi, luonto, valo ja pimeys. Lisäksi on olemassa kortteja, jotka ovat kahdesta maasta eli yhdistelmäolentoja/loitsuja (esimerkiksi tuli/pimeyskortti) Nämä maat käyvät omassa maailmassaan jatkuvaa taistelua, jotka liittyvät samalla itse Duel Masters -peliin. Mailla on pelissä yllättävän paljon merkitystä, sillä ilman niitä et voi tehdä loitsuja tai kutsua olentoja. Jokaisella maalla on oma erikoisuutensa. Luonto kerää manaa nopeasti, tuli iskee nopeasti, vesikorteilla saat paljon kortteja käteen niin taistelualueelta, mana-alueelta kuin pakasta, valokortteilla voi kääntää paljon vastustajan kortteja ja pimeys vie monia kortteja hautuumaalle, niin vastustajan kuin omiakin.

Loitsut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loitsujen tarkoitus pelissä on vain auttaa sinut voittoon. Joidenkin loitsujen avulla voit nostaa enemmän kortteja pakasta kun tavallisesti saa, tuhota vastustajasi olentoja, lähettää niitä mana-alueelle, laittaa itsellesi lisää kilpiä ja vaikka hakea kortteja hautuumaalta. Loitsua käytetään aktivoimalla sen verran kortteja mana-alueelta minkä verran se maksaa, mutta muista, että ainakin yhden mana-kortin on oltava samasta sivilisaatiosta kuin itse loitsu. Kun loitsun vaikutus on luettu, laita kortti hautuumaalle.

Shield Trigger[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shield trigger eli kilpilaukaisin tai suojalaukaisin on erikoinen kortti. Kun kortti vetäistään kilpialueelta ja siinä lukee Shield trigger, voit pelata tuon kortin ilmaiseksi maksamatta sen hintaa vaikka olisi vastustajan vuoro. Voit myös pitää kortin kädessäsi ja pelata sen omalla vuorollasi ja maksaa sen hinnan. (Kilpilaukaisimet ovat aina hieman kalliimpia tavallisiin kortteihin verrattuna.) Shield trigger- olentojakin on olemassa.

Charger[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Charger on loitsu, joka menee käytön jälkeen mana-alueelle hautuumaan sijaan. Huomaa nopeasti, sillä sen nimen perässä lukee Charger, esimerkiksi Vine Charger. Chargerit maksavat yleensä enemmän manaa kuin tavalliset loitsut.

Olennot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olennot ovat Duel Masters -korttipelissä tärkeimpiä kortteja, sillä vain ne voivat tuhota sekä kilpiä että vastustajan käännettyjä olentoja, sekä blokata vastustajan hyökkäyksiä. Pakassa kannattaa yleensä olla paljon olentoja, sillä ilman niitä ei voi voittaa. Olentoja on ainakin 900 eli milloinkaan vastustaja ei voi olla varma mitä saa kimppuunsa. Olennot jakautuvat viiteen sivilisaatioon, jotka ovat tuli, vesi, pimeys, luonto ja valo. Jokaisella olennolla on myös rotu ja niitäkin on monta. Olennoista heikoin on Tulk, the Oracle ja voimakkain on Billion-Degree Dragon.

Blocker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blockerit eli blokkaajat tai muurit voivat torjua mihin tahansa kohdistuvan hyökkäyksen (jonka jälkeen hyökkäävä olento ja blocker taistelevat keskenään ja heikompi tuhotaan), mutta joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta eivät pysty itse hyökkäämään. On olemassa joitakin olentoja, joita blockerit eivät voi torjua tai loitsuja tai muita olentoja, jotka antavat sille sen kyvyn eli This creature can't be blocked. On olemassa myös slayer blockereita. Slayer blockerilla voi torjua minkä tahansa hyökkäyksen, paitsi jos hyökkäävän olennon erikoisuuskykyyn kuulu ominaisuus this creature can't be blocked, jolloin sitä ei siis voi blockata. Jos vastustajan olento voittaa oman slayerblockerisi, myös vastustajan olento tuhoutuu. Luonto- ja tuliolennoissa ei ole blockereita, mutta valossa, vedessä ja pimeydessä on.

Double Breaker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Double breaker, eli tuplamurtaja tuhoaa kaksi kilpeä kerralla, kun taas useimmat olennot tuhoavat vain yhden kilven kerralla. Double breakerit maksavat 3-9 manaa ja ovat vahvuudeltaan yleensä noin 6000-11500 voimapisteen olentoja, mutta poikkeuksiakin, kuten power attackereita on. Jos vastustajallasi on vain yksi kilpi ja hyökkäät kaksoismurtajalla sen kimppuun, kuitenkin vain yksi kilpi tuhoutuu ja sinun on tehtävä lopetusisku jollakin toisella olennolla. Double Breakereita ovat esim. Ultracide Worm ja Otherworldy Warrior Naglu .

Triple Breaker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Triple breaker (triplamurtaja tai kolmimurtaja) on mahtava olento, sillä ne tuhoavat kolme kilpeä kerrallaan.

Triple breakerit maksavat yleensä enemmän manaa kuin double breakerit (6-12 manaa), ja ovat yleensä 12000-15000 -voimaisia. Triple breakereita ovat esim. Headlong Giant ja Super Necrodragon Abzo Dolba.

Power Attacker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Power attacker eli tehohyökkääjä, joita ovat vain tuli- ja luontosivilisaatio-olennot saavat tietyn verran lisävoimaa, kun ne hyökkäävät. Esimerkiksi olento, jossa lukee 1000+, mutta power attacker -kyky antaa sille 2000+ lisähyökkäyspistettä. Silloin sen voima on hyökätessä 3000. Tällainen olento on esimerkiksi Brawler Zyler. Muista kuitenkin, että power attacker -olentojen voima on suurempi vain hyökätessä, esimerkiksi vastustajan vuorolla niiden voima on tavanomainen ja vastustaja voi tuhota Brawler Zylerin 1000 voimapisteen olennolla. Valossa, vedessä ja pimeydessä ei ole power attackereita.

Slayer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Slayerit eli teurastajat voivat tuhota minkä tahansa olennon. Jos ne häviävät tavallisen taistelun, myös voittajaolento pitää asettaa hautuumaalle. Slayereita ovat esim. Scratchclaw ja Gigagiele. Slayereiden ainoa heikkous on se, että ne ovat yleensä tehottomia. Vain pimeys-sivilisaatiossa on slayer-kortteja.

Evoluutio-olento[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Evoluutio-olento eli evolution creature voi pikahyökkääjän lisäksi hyökätä heti ja on yllättävän edullinen. Evoluutio-olennon kutsuminen edellyttää kuitenkin, että taistelualueella on evoluutio-olennon kanssa samaa rotua oleva yksilö. Esimerkiksi jos sinulla on Human-nimistä rotua edustava olento taistelualueella ja samaa rotua edustava evoluutio-olento kädessä, niin voit kutsua sen laittamalla sen Human-olennon päälle (eli kehittämällä). esimerkiksi sinulla on Brawler Zyler kentällä ja Armored Cannon Balbaro kädessä, niin maksa Armored Cannon Balbaron hinta ja kehitä Brawler Zyler Armored Cannon Balbaroksi. Nyt se voi hyökätä, vaikka olento, josta evoluutio-olento kehittyi omasi "kutsumissairauden".

Speed Attacker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikahyökkääjä (Speed Attacker) on olento, joka ei kärsi kutsumissairautta (Summoning sickness). Ne siis voivat hyökätä samalla vuorolla, kun ne kutsutaan. Ne voivat ratkaista ottelun viimeisellä vuorolla, esimerkiksi jos kummallakaan pelaajalla ei ole kilpiä, sinulla ei ole olentoja, ja vastustajallasi on yksi hyökkäävä olento, joka lopettaisi pelin seuraavalla vuorolla hänen edukseen, voit kutsua speed attacker -olennon, ja hyökätä välittömästi. Speed Attacker olentoja ovat esimerkiksi: Bombat, General of Speed,Hypersprint Warrior Uzesol, Pyrofighter Magnus, Mezger Commando Leader ja Shock Trooper Mykee. Jotkut speed attackerit palautuvat käteen oman vuoron lopussa esimerkiksi: Pyrofighter Magnus ja Bazagazeal Dragon. Vain tuli-sivilisaatiossa on speed attackereita.

Survivor[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Survivorit eli selviytyjät ovat Duel Mastersiin kuuluva rotu, jonka jokaisella jäsenellä on oma kykynsä, jonka ne voivat jakaa muiden selviytyjien kanssa. Eli mitä enemmän niitä kutsutaan sitä voimakkaammiksi ne kehittyvät. Esimerkiksi jos sinulla on taistelualueella kaksi selviytyjää, joista toinen on tuplamurtaja ja toinen olento jota blockerit eivät voi torjua, molemmat olennot ovat tuplamurtajia, joita ei voi torjua. Survivorin huomaa helposti, sillä sen nimen perässä lukee Q.

Kääntökyvyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olennon, jolla on kääntökyky (merkitään tekstillä "Instead of having this creature attack, you may tap it to use it's (epämääräinen merkki) ability), voidaan hyökkäämisen sijaan kääntää kyvyn aktivoimiseksi.Esim: Kun käännät Mighty Bandit, Ace of Thieves-olennon, jokin toisista olennoistasi saa 5000 voimapistettä vuorosi loppuun saakka. Vastustaja ei pysty estämään tällaista siirtoa. Näin voi tehdä, vaikka olento olisi kutsumissairas.

Huomaa, että tietyillä olennoilla on kyky, jonka mukaan jokainen sen sivilisaation olento voidaan kääntää hyökkäämisen sijaan, käyttääkseen sen olennon kääntökykyä. Tällaiset olennot ovat kuitenkin evoluutio-olentoja, esimerkiksi Arc Bine, the Astounding.

Stealth[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stealth on kyky, jolla olento voi saada kyvyn tulla ei-torjuttavaksi. Stealthin edessä lukee aina jokin tietty sivilisaatio, esimerkiksi Water Stealth. Kun vastustajalla on yksikin kortti tätä sivilisaatiota mana-alueellaan, Water Stealthin omaavaa olentoa ei voi torjua. Stealthin omaavia olentoja ovat esimerkiksi Wild Racer Chief Garan.

Turbo Rush[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olento, jolla on Turbo Rush, saa siihen liittyvän kyvyn käyttöönsä oman vuoron loppuun asti, jos joku toinen omista olennoista tuhoaa kilven sillä vuorolla. Esimerkiksi Kentällä on Senia, Orchard Avenger, jonka Turbo Rush kyky on "Tämä olento saa +5000 voimaa ja tuplamurto-kyvyn." Yksi Senian omistajan olennoista murtaa kilven. Tämän jälkeen Senia voi tuplamurtaa kilvet, mutta ei ennen sitä tapahtumaa.

Silent Skill[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olento, jolla on "Silent Skill", voidaan jättää käännetyksi oman vuoron alussa, aktivoidakseen Silent Skillin, eli hiljaisen taidon. Silent skill -olentoja ovat esimerkiksi Milporo, Kaemira The Oracle, Venom Capsule ja Kejila The Hidden Horror.

Yhdistelmäolennot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Yhdistelmäolennot" ovat erikoisia olentoja, jotka ovat hieman muita olentoja voimakkaampia. Ne kuuluvat kahteen eri sivilisaatioon, joten niiden kutsumiseen tarvitaan kaksi erilaista manaa, jolloin niiden esiin kutsuminen on vaikeampaa kuin tavallisten olentojen. Ne myös pystyvät tuottamaan kahta erilaista manaa, kuitenkin vain yhtä per vuoro, sen takia ne laitetaan mana-alueelle käännettyinä, jolloin niitä ei voi käyttää vielä sillä vuorolla manana. Yhdistelmäolentoja ovat esimerkiksi: Galek the Shadow Warrior, Gonta, The Warrior Savage, Hydrooze ja The Mutant Emperor. Yhdistelmäolennot maksavat 2-7 manaa ja ovat 1000-13000 voimaisia.

Yhdistelmäloitsut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Yhdistelmäloitsut" ovat kuin yhdistelmäolentoja, mutta ne ovat loitsuja. Nekin ovat tavallisia loitsuja voimakkaampia, mutta niidenkin käyttämiseen tarvitaan kahta erilaista manaa. Nekin voivat tuottaa kahta erilaista manaa, yhtä per vuoro, ja ne laitetaan mana-alueelle käännettyinä. Yhdistelmäloitsuja ovat esimerkiksi Slash and Burn. Yhdistelmäloitsut maksavat 3-7 manaa.

Wave Striker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wave Striker-taidon omaava olento saa sen Wave Striker-kyvyn tai -kyvyt, kun taisteluvyöhykkeellä on vähintään kaksi muuta Wave Striker-taidon omaavaa olentoa. Esimerkiksi jos kentällä on kaksi Merlee, the Oraclea ja Aqua Trickster kutsutaan, sen Wave Striker-kyky aktivoituu, ja myös Merlee, the Oraclejen Wave Striker-kyky aktivoituu. Näin ei olisi tapahtunut, jos ennen Aqua Tricksterin kutsumista kentällä olisi ollut vain yksi Merlee, the Oracle. Wave Striker- olentoja ovat esimerkiksi Klujadras.

Crew breaker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Crew breaker" -kyvyn omaavat olennot ovat usein harvinaisia. Näiden voimat voivat vaihdella 3000-9000-voimaisina. "Crew breakerit" pystyvät tuhoamaan kilpiä mahdollisesti jopa enemmän, kuin "Triple breaker". Jokainen olento, joka omistaa tämän kyvyn, mainitaan rotu "Crew breaker" -tekstin lopussa, esimerkiksi Ultimate Dragon on "Crew breaker-Dragon", eli kun hän iskee kilpiin hän tuhoaa yhtä monta kilpeä, kuin pelaajalla on Dragon-rotuisia olentoja taisteluvyöhykkeellä.

Vortex Evolution[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vortex Evolution on kuin tavallinen evoluutio, paitsi että ne ovat yhdistelmäevoluutioita ja niiden alle pitää laittaa kahta erilaista sukua olevat olennot ennen kuin niitä pystyy kutsua. Esimerkiksi, sinulla on Angel Command ja Horned Beast- suvusta olevia kortteja. Laita Vortex Evolution- olento niiden päälle ja se voi hyökätä välittömästi. Vortex Evolution- olennot maksavat 4-6 manaa, ja ovat 9000-13000 voimaisia. Vortex Evoluutioita ovat esim. Aura Pegasus, Avatar of Life tai Cruel Naga, Avatar of Fate.

Can ja can't = Voi ja ei voi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joissakin korteissa lukee sana Can (voi) ja joissakin taas Can't (Ei voi). Can't voittaa. Esim. Garkago Dragonissa lukee This creature can attack untapped creatures eli Garkago Dragon voi hyökätä kääntämättömiin (untapped) olentoihin.Titanium Clusterissa lukee This creature can't be attacked eli Garkago Dragon ei voi hyökätä käännettyyn eikä kääntämättömään Titanium Clusteriin.

Animesarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Duel Masters (anime)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]