Drive-by shooting

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Drive-by shooting (lyh. Drive-by) on ampumatapa, jossa auton tai muun kulkuneuvon ikkunasta ammutaan useita laukauksia uhriin hänen ohitseen ajettaessa. [1] Tätä ampumatapaa käytetään paljon jengisodissa, minkä vuoksi myös monet jengeissä mukana olleet rap-artistit on surmattu tapaa käyttäen. [2] Drive-by saatetaan suorittaa kaikilla mahdollisilla aseilla, mutta useimmin ovat käytössä esimerkiksi erilaiset automaattipistoolit ja konepistoolit.

Drive-by on eräs sivullisille vaarallisimmista ampumatavoista, sillä ampumatavan tehokkuus piilee nopeassa toteutuksessa, helpossa pakenemisessa paikalta ja uhrin yllättämisessä. Nämä kolme tekijää mahdollistavat uhrin nopean ja melko tehokkaan tappamisen tai vakavan vammauttamisen, mutta koska ammunta kestää usein pitkään eikä tarkkuus ole liikkuvasta kohteesta ammuttaessa kovin hyvä, sivullisvahingot ovat usein vakavia ja runsaita. [3]

Ampumatapa yleistyi Yhdysvalloissa kieltolain aikaan 1920-luvulla, erityisesti Chicagossa ja muissa mafiakaupungeissa. Tällöin suosituin ase oli helppokäyttöinen ja tulivoimainen Thompson-konepistooli.

Tunnettuja uhreja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lakiin tai oikeuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.