Koordinaatit: 54°39′N, 8°7′W

Donegal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Donegal
Dún na nGall
vaakuna
vaakuna

Donegal

Koordinaatit: 54°39′N, 8°7′W

Valtio Irlanti
Provinssi Ulster
Kreivikunta Donegal
Väkiluku (2011) 2 607









Donegal (iiriksi Dún na nGall) on kaupunki Irlannissa Ulsterin provinssissa Donegalin kreivikunnassa. Nimestään huolimatta se ei ole kreivikunnan pääkaupunki, joka on Lifford.[1] Kreivikunnan suurin kaupunki on Letterkenny.

Donegalin kaupunki sijaitsee Donegalinlahden suulla Bluestack Mountainsin varjossa. Kaupungin sivuitse kulkee tiet N15 ja N56. Asukkaita siellä on 2 607.[2]

Iirinkielinen nimi tarkoittaa ”muukalaisten linnoitusta”. Nämä muukalaiset ovat voineet tarkoittaa joko viikinkejä tai skotlantilaisia palkkasotilaita.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin ympäristöstä on löydetty viitteitä esihistoriallisesta asutuksesta, kuten muun muassa pyörölinnoituksen jäänteet ja muita vastaavia taidonnäytteitä. Erään asiakirjan mukaan alueella olleen tanskalaisten viikinkien linnoituksen tuhosi 1159 Irlannin kuningas Muirchertach MacLochlainn. Viikinkiasutus on mahdollisesti antanut kaupungille sen nimen.

Donegalin kaupunki on kuuluisa O’Donnell-suvun entisenä kotipaikkana. Suku vaikutti Irlannin historiassa erityisesti 1400–1600-luvuilla, jolloin se vastusti Englannin miehitystä Irlannissa.[3] Itse kaupunkiin kuuluu Donegalin linna ja 1400-luvulle ulottuvan fransiskaaniluostarin jäänteet. Teoksen Annals of the Four Masters uskotaan saaneen 1600-luvulla alkunsa kyseisessä luostarissa.[4] Tarina Tyrconnelin lordista Red Hugh O’Donnellista on aiheena monissa kirjoissa ja elokuvissa, muun muassa Disneyn elokuvassa Kapinallisten kuningas vuodelta 1966.

Jaarlien paon” jälkeen vuonna 1607 linna ja sitä ympäröivät maat luovutettiin englantilaiselle kapteenille Basil Brookelle osana ”Ulsterin asuttamista”. Brooke kunnosti vanhan linnan ja lisäsi siihen uuden jakobiinilaissiiven. 1600-luvun lopulta aina 2000-luvun alkuun Donegalin kaupunki kuului valtavasta Goren suvun (vuoden 1762 Arranin jaarleista) maatilaan. Donegalista tuli kaksi jäsentä Irlannin parlamenttiin aina vuoden 1800 unionilakiin saakka. Irlannin suuresta nälänhädästä on vieläkin merkkejä Donegalissa, muun muassa vanha ”työtalo” (workhouse), jonka rakennukset ovat nykyään paikallisen sairaalan käytössä, sekä nälänhädän aikainen hauta.

Teollisuus ja matkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Donegalissa on useita hiekkarantoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden surffaukseen. Donegal on myös kuuluisa nummikävelykohde viereisine vuorineen. Kaupungissa on useita hotelleja, mutta kaupunkilaisille ei juuri ole palveluja. Monet joutuvat matkustamaan aina Letterkennyyn, jossa on uima-altaita, elokuvateattereita ja suuria ostoskeskuksia. Perinteisesti suurin työnantaja on Magee of Donegal, joka tuottaa käsin valmistettua tweediä. Muun tekstiiliteollisuuden tavoin myös Magee of Donegal on vuosia mennyt alamäkeen.

Urheilu ja media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Donegal on monen harrastelijaurheiluseuran koti. Suosituin urheilulaji on gaelilainen jalkapallo, ja paikallinen GAA-seura on nimeltään The Four Masters. Seura on mukana myös hurling-piireissä. Muita suosittuja urheilulajeja ovat muun muassa jalkapallo, rugby ja koripallo.

Kaupungissa ilmestyy paikallislehti Donegal Times, ja laajemman alueen lehtiä ovat Donegal Democrat ja Donegal Post. Ocean FM on itsenäinen alueellinen radioasema, jolla on kaupungissa kolme studiota. Sen kuuluvuus kattaa suurimman osan Donegalin kreivikunnan eteläosista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Donegal County Encyclopaedia Britannica. Viitattu 18.3.2018.
  2. Donegal Encyclopaedia Britannica. Viitattu 18.3.2018.
  3. a b Donegal, ‘Dún na nGall’ or Tír Chonaill. BBC. Viitattu 18.3.2018.
  4. Four Masters Donegal Town Donegal Town. Viitattu 18.3.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]