Don Ameche

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ameche, 1964

Dominic Felix Ameche (31. toukokuuta 1908 Kenosha, Wisconsin6. joulukuuta 1993 Scottsdale, Arizona [1]) oli yhdysvaltalainen näyttelijä ja Oscar-voittaja.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ameche aloitti uransa vaudevillenäyttelijänä Texas Guinanin rinnalla. Elokuva-alalle hän siirtyi saatuaan potkut Guinanilta. Ensiesiintymisensä valkokankaalla Ameche teki vuonna 1935 ja 1930-luvun loppuun mennessä hän oli noussut yhdeksi Hollywoodin johtavista näyttelijöistä. Hän esiintyi mm. elokuvissa Alexanderin jazzyhtye (1938), Kestävä rakkaus (1939), jossa hän näytteli Alexander Graham Belliä, ja Taivas odottakoon (1943).

1940-luvun jälkeen Ameche näytteli vain muutamassa elokuvassa. Hän teki kuitenkin pitkän ja maineikkaan uran radiossa Frances Langfordin vastanäyttelijänä. Lähes kolmen vuosikymmenen poissaolon jälkeen hän nousi jälleen parrasvaloihin elokuvasta Vaihtokaupat. Ameche sai yhdessä toisen veteraaninäyttelijä Ralph Bellamyn kanssa loistavat arvostelut.

Vuoden 1985 elokuvasta Cocoon – nuoruudenlähde Ameche voitti Oscarin parhaasta miessivuosasta. Hän jatkoi näyttelemistä aina kuolemaansa asti. Amechen viimeiseksi elokuvaksi jäi Corrina – rakkauden laulu, jonka kohtaukset hän sai kuvattua vasta muutama päivä ennen kuolemaansa.

Ameche kuoli 6. joulukuuta 1993 eturauhassyöpään. Hän ehti olla naimisissa Honore Prendergastin kanssa vuodesta 1932 ja he saivat kuusi lasta. Amechen pikkuveli Jim Ameche oli myös näyttelijä. Amechella on tähti Hollywood Walk of Famella osoitteessa 6313 Hollywood Boulevard.

Osittainen filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]