Domain hack

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Domain hack on epätavanomainen verkkotunnus, jossa koko osoite muodostaa sanoja tai muunlaista merkityssisältöä, yleensä sivuston nimen tai pääotsikon.[1] Tunnettuja näin muodostettuja osoitteita ovat muun muassa blo.gs, del.icio.us, cr.yp.to, retou.ch ja goo.gl. Monissa tapauksissa osoite saadaan hyvin lyhyeksi ja kaikki otsikon kirjaimet käyttöön, esimerkkinä blo.gs (viisi kirjainta), vertaa blogs.com (Arkistoitu – Internet Archive) (kahdeksan kirjainta). Hack merkitsee tässä tapauksessa ”temppua”, ”juonta”, ”niksiä”, ei krakkerointia.

Usein domain hackeissa käytettyjä maatunnuksia ovat .as, .it, .me, .us, joita virallisesti hallinnoivat valtiot ovat Amerikan Samoa, Italia, Montenegro, Yhdysvallat (United States), koska ne ovat useiden englanninkielisten sanojen loppuosia, joiden mukaan osoitteet valitaan.

Eräät domain hackeille oivia mahdollisuuksia tarjoavat tunnukset, kuten .et on rajoitettu kolmannelle asteelle, mikä tarkoittaa päätteen kaksiosaisuutta (.com.et, .org.et). Et merkitsee ranskan kielessä ja latinan kielessä ”ja”-rinnastuskonjunktiota.

Domain hackit sopivat lisäksi perusdomainin alle rekisteröitäviin uudelleenohjaus- ja pastebin-palveluihin, i.am, tr.im.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisiä merkittävästi esille tulleita domain hackeja olivat 23. marraskuuta 1992 avattu inter.net,[2] sekä 1990-luvulla tulleet useat pla.net-päätteiset tunnukset. 3. maaliskuuta 2002 icio.us rekisteröitiin del.icio.us-tunnusta varten.

Who.is on whois-palvelin verkkotunnusten rekisteröintitietojen selvitykseen, joka rekisteröitiin 12. kesäkuuta 2002 reykjavíkilaiselle tunnukselle.

14. tammikuuta 2004 Joulusaaren Internet-ylläpidon vastaava Christmas Island Internet Administration noteerasi goatse.cx-domainin, joka kuului Goatse-shokkisivustolle.[3] ”se.cx”-pääte merkitsi ”sex”, suomeksi seksi. Myös parodiasivuja, kuten oralse.cx ja analse.cx oli rekisteröity Joulusaaren tunnuksille. Samaan tarkoitukseen oli käytetty jonkin verran myös tunnuksia .cz (Tšekki) ja .kz (Kazakstan).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Doucette, Matthew: Domain Hacks & Email Hacks 3.11.2004. Xona Games. Viitattu 14.7.2010. (englanniksi)
  2. Whois Search Results Inter NIC. Viitattu 14.6.2010. (englanniksi)
  3. Acceptable Use Policy .cx ((Arkistoitu – Internet Archive)) Modules. Cocca.cx. Arkistoitu 21.10.2008. Viitattu 14.6.2010. (englanniksi)