Dol Guldur

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Tolkienin fantasioiden Dol Gulduria, Dol Guldur on myös Summoningin albumi.
Dol Guldur taiteilijan tulkintana.

Dol Guldur oli fiktiivinen linnoitus J. R. R. Tolkienin kirjassa Taru sormusten herrasta.

Se oli Sauronin linnoitus, joka sijaitsi eteläisessä Synkmetsässä. Sitä kutsuttiin myös nimellä Noituuden Mäki. Dol Guldurin perusti Sauron palatessaan Keski-Maahan noin vuonna 1000 Kolmatta Aikaa, ja myös hänen henkilöllisyytensä oli pitkään tuntematon. Dol Gulduria kutsuttiin ennen nimellä Amon Lanc (kalju mäki), ja oli Oropherin salohaltioiden pääkaupunki, jotka olivat tulleet pohjoisesta, Mustilta vuorilta. Kun Sauron valtasi Amon Lancin, Thranduil, Oropherin poika johti kansansa Metsävirran yli, minne he jäivät.

Synkmetsän asukkaat uskoivat siellä asuvan noituuden olevan yksi Ulairista (Sormusaaveista), mutta Valkoinen Neuvosto pelkäsi pitkään, että voima Dol Guldurissa saattoi olla Sauron. Vuonna 2063 Gandalf Harmaa meni Dol Gulduriin, ja Sauron, ei vielä kovin voimakkaana, pakeni itään. Vuonna 2460 Sauron palasi linnoitukseen juuri kun Sméagol oli löytänyt Valtasormuksen. Vuonna 2845 Thráin II, Durinin heimon johtaja, jolla oli viimeinen kääpiöiden seitsemästä Mahtisormuksesta, vangittiin Dol Guldurin tyrmään. Vuonna 2850 Gandalf meni jälleen Dol Gulduriin ja löysi kuolevan Thráinin, jolta Gandalf sai kartan ja avaimen annettavaksi Thorin Tammikilvelle, vaikka Thráin ei kyennyt sanomaan omaa tai poikansa nimeä ennen kuolemaansa. Gandalf vahvisti että Sauron oli Dol Guldurin päällikkö silloin.

Gandalf palasi Valkoiseen Neuvostoon ja sanoi nämä sanat: ”On käynnyt niin kuin olemme pelänneet. Voima joka siellä asuu ei ole yksi Ulairista niin kuin monet ovat luulleet, se on itse Sauron.” Hän kehotti hyökkäämään Dol Gulduriin, mutta Saruman, joka oli alkanut etsiä Valtasormusta ei hyväksynyt sitä. Vuonna 2941 Saruman viimein hyväksyi hyökkäyksen, mikä tapahtui samaan aikaan kuin Ereborin matka. Tämä oli varovaista suunnittelua Gandalfilta, jotta Sauron ja Smaug eivät voisi yhdistyä, ja muuten he olisivat. Sauron pakeni Mordoriin, hänen suunnitelmansa oli nyt valmis. Dol Guldur pysyi miehitettynä Barad-dûrin luutnantin Sauronin suun ansiosta.

Sormuksen sodan aikana Dol Guldurin joukot tekivät kolme hyökkäystä Lórieniin, aiheuttaen vahinkoa metsälle, mutta heidät ajettiin aina pois Nenyan voimalla, jota vain Sauron pystyi uhmaamaan. Lórienin haltiat, joita johti Galadriel, viimein tuhosivat ja puhdistivat Dol Guldurin Sauronin tuhon jälkeen. Uudelleennimetystä Amon Lancista tuli Celebornin johtaman Itäisen Lórienin valtakunta vähäksi aikaa.