Dissidia Final Fantasy

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Dissidia: Final Fantasy)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dissidia Final Fantasy
Kehittäjä Square Enix
Julkaisija Square Enix
Tuottaja Yoshinori Kitase
Säveltäjä Takeharu Ishimoto
Pelisarja Final Fantasy
Julkaistu
  • JP 18. joulukuuta 2008
  • NA 25. elokuuta 2009
  • EU 4. syyskuuta 2009
  • AUS 4. syyskuuta 2009
Lajityyppi Tappelupeli, roolipeli
Pelimuoto Yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 12, ESRB: TVirheellinen ESRB-arvo
Alusta PlayStation Portable
Jakelumuoto UMD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Dissidia Final Fantasy (jap. ディシディア ファイナルファンタジー, Dishidia Fainaru Fantajī), lyhennettynä DFF tai Dissidia on Square Enixin kehittämä ja julkaisema peli Final Fantasy -pelisarjaan PlayStation Portable -käsikonsolille. Peli yhdistää 20 hahmoa 10:stä ensimmäisestä osasta ja lisäksi mukana on yksi hahmo Final Fantasy XI:stä ja Final Fantasy XII:stä.

Pelille on julkaistu jatko-osa Dissidia 012 Final Fantasy.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dissidia on kolmiulotteinen tappelupeli RPG-elementeillä, jossa pelaaja voi liikutella hahmoaan vapaasti kentällä. Pelaaja voi myös käyttää ympäristöä hyödykseen mm. juoksemalla seiniä pitkin. Pelissä on kahdenlaisia hyökkäyksiä: Bravery- ja HP-hyökkäyksiä. Pelaajan Bravery-pisteet näkyvät HP:n yläpuolella isoilla numeroilla. Käyttämällä Bravery-hyökkäystä, hahmo pudottaa vastustajan Bravery-pisteitä ja kasvattaa omaansa vahingon verran. HP-hyökkäyksen tekemällä hahmo pudottaa vastustajan HP:ta Bravery-pisteiden verran, jolloin Bravery putoaa nollaan ja alkaa hiljalleen palautua oletusarvoonsa. Jos hahmon Bravery-pisteet putoavat alle nollan, hahmo joutuu "Break"-tilaan jolloin hahmo ei voi pudottaa vastustajan HP:ta tai Braveryä mutta voi silti hyökätä vastustajaan Bravery-hyökkäyksillä nopeuttaakseen palautumista, myös HP-hyökkäyksellä osuminen poistaa Break-tilan palauttaen Bravery-pisteet nollaan jolloin Bravery alkaa hiljalleen palautua oletusarvoonsa. Break-tilaan joutuminen antaa myös vastustajalle "Stage Braveryn" (luku alareunan keskellä) verran lisää Bravery-pisteitä.

Bravery- ja HP-hyökkäysten lisäksi pelissä on myös summonit jotka auttavat hahmoa taistelussa. Lisäksi pelissä on EX-Gauge, joka täyttyy keräämällä EX-Forcea (siniset pallot joita syntyy hyökkäyksissä) ja EX-Coreja (ilmestyy tietyin väliajoin). Kun EX-Gauge on täynnä, voi hahmo siirtyä EX-Modeen jolloin hahmon voimat kasvavat ja hahmo saa Regen-statuksen lisäksi hahmosta riippuvia erikoisominaisuuksia. Lisäksi hahmo voi HP-hyökkäyksen osuessa käyttää EX-Burstia, voimakasta HP-hyökkäystä jota ei voi väistää tai torjua. Ex-Burstin suorittaminen vaatii myös pelaajalta hahmosta riippuvan toiminnon suorittamista. EX-Burst liittyy myös usein hahmolle ominaiseen hyökkäykseen alkuperäisessä pelissä (Esim. Cloudin Omnislash). Mikäli pelaaja joutuu EX-Burstin kohteeksi, voi hän pienentää saamaansa Bravery-vahinkoa painamalla O-nappia tietyssä rytmissä. Taistelun loputtua pelaaja saa voittaessaan Giliä, AP:ta, PP:tä ja mahdollisesti muita esineitä. Hävitessään pelaaja saa vain AP:ta (mikäli sen vaatimat ehdot täyttyvät ennen häviötä) ja PP:tä.

Jokaisella hahmolla on oma kokemustaso ja heillä on yhteiset varusteet. Hahmot aloittavat tasolta yksi jolloin heillä on käytössään muutamia perusliikkeitä. Tasojen kasvaessa hahmot alkavat oppia kehittyneempiä liikkeitä ja taitoja. Nämä kyvyt täytyy aktivoida jotta niitä voidaan käyttää. Aktivoiminen käyttää hahmon käytettävissä olevia CP-pisteitä joiden määrää voi lisätä kasvattamalla tasoa tai liitännäisillä (accessory). Liikkeisiin ja taitoihin liittyy myös kykypisteet (AP) joilla hahmo voi "mestaroida" kykyjään. Kun kyky on mestaroitu, sen CP-vaatimukset pienenevät ja joskus siitä oppii myös kyseistä kykyä paremman kyvyn tai Bravery-hyökkäysten tapauksessa mahdollisesti HP-hyökkäyksen jonka voi suorittaa suoraan Bravery-hyökkäyksen jälkeen ilman, että vastustajalla on mahdollisuutta torjua sitä (ellei vastustaja aktivoi EX-Modea, joka aktivoituessaan torjuu kaikki hyökkäykset). Lisäksi pelaajalla on käytössään PP-pisteitä joilla voi ostaa peliin lisäominaisuuksia ja hahmoja.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Dissidia Final Fantasy kertoo Cosmoksen, harmonian jumalattaren ja Chaosin, epäsovun jumalan taistelusta. Pelin avussa Valon Soturi löytää Cosmoksen Chaosin haavoittamana. Valon voimien heiketessä Cosmos ilmestyy muille yhdeksälle sankarille ja antaa heille tehtävän etsiä kristallit, jotka voivat pelastaa maailman. Sankarit onnistuvat löytämään kristallit ja palaavat Cosmoksen luokse, mutta Chaos saapuu ja tappaa Cosmoksen. Cosmoksen voimien kadotessa sankarit alkavat kadota omiin maailmoihinsa mutta kristallit onnistuvat estämään tämän. Sankarit jatkavat matkaansa Chaosin Pyhäkölle. Siellä kristallit avaavat portin Chaosin valtaistuimelle ja sankarit kohtaavat viimeisen taistelunsa. Kun Chaos on lyöty, sankarit teleportataan Cornelian linnan ulkopuolelle (Final Fantasy I). Siellä he palaavat omiin maailmoihinsa kristalliensa kanssa ja Valon Soturi palaa takaisin Cornelian linnaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Peliominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kentät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sisältää 12 kenttää, joista 10 liittyy alkuperäisiin peleihin ja kaksi ovat Dissidian omaan maailmaan kuuluvia. Jokaisesta tasosta on myös olemassa vaihtoehtoinen kenttä (merkitään Ω-merkillä) joissa kenttä on sama mutta niissä on lisäominaisuuksia (esim. Old Chaos Shrinen vaihtoehtoinen kenttä pudottaa molempien hahmojen Bravery-pisteitä joka sekunti). Pelin 12 kenttää ovat:

  • Old Chaos Shrine
  • Pandaemonium
  • World of Darkness
  • Lunar Subterrane
  • The Rift
  • Kefka's Tower
  • Planet's Core
  • Ultimecia's Castle
  • Crystal World
  • Dream's End
  • Order's Sanctuary
  • Edge of Madness

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on 22 pelattavaa hahmoa (11 sankaria ja 11 vihollista). Jokaisella sankarilla on oma tarinansa Shantottoa lukuun ottamatta (Destiny Odyssey) pelin tarinatilassa, lisäksi vihollisilla ja Shantottolla voi pelata pelin kolmea muuta tarinaa. Pelin hahmot ovat:

Pelimuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dissidiassa on viisi pelimuotoa: Tarina (Story), Arcade (ei japaninkielisessä julkaisussa), Duel Colosseum, Quick Battle ja moninpeli (Ad hoc:n välityksellä). Tarinatilassa pelaaja pääsee pelaamaan sankareden Destiny Odyssey-tarinoita joissa jokaisessa on viisi kenttää ja lopuksi kohtaamaan sankaria vastaavan vihollisen. Näiden tarinoiden lisäksi on Shade Impulse, Distant Glory ja Inward Chaos-nimiset tarinat, jotka ovat Destiny Odysseihin verrattuna huomattavasti vaikeampia.

Arcadetilassa pelaaja pääsee pelaamaan jo valmiiksi varustetulla hahmolla eikä hahmoon voi tehdä muutoksia. Arcadetilassa vastustajien määrä riippuu vaikeusasteesta eikä vastustajista saa kokemus-, AP- tai PP-pisteitä. Kun kaikki vastustajat on voitettu, pelaaja saa palkintona hyödyllisen esineen jota voi käyttää kaupassa.

Duel Colosseumissa pelaaja valitsee areenan (vaikeusaste) ja valitsee vastustajansa käteen tulevista korteista, vastustajien lisäksi on myös esine-, Job- ja statuskortteja. Voittamalla vastustajia pelaaja saa palkinnoksi mitaleita joilla voi ostaa korteissa olevia esineitä. Lisäksi pelaajan lopettaessa jäljelle jääneet mitalit muunnetaan PP-pisteiksi. Mikäli pelaaja häviää taistelun, käden koko pienenee yhdellä kortilla ja hävittyään tarpeeksi monta kertaa on jäljellä vain lopetusvaihtoehto.

Quick Battlessa pelaaja saa itse päättää vastustajansa, vastustajan tason, käyttäytymisen ja vaikeusasteen. Lisäksi pelaaja voi itse päättää kentän ja säännöt (mikäli säännöt on ostettu PP Catalogista).

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pelin oli tarkoitus sisältää myös Final Fantasy XIII:ta päähenkilö Lightning, mutta hänet kuitenkin jätettiin pois, koska se olisi paljastanut hahmon ominaisuudet ennen hahmon virallista ilmestymistä. Square Enix on ilmoittanut, että Lightning esiintyy Dissidian jatko-osassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]