Disneyn Välitunti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Disneyn Välitunti
Recess
Tyyli Animaatio
Kestoaika 22 min
Tekijä Paul Germain
Joe Ansolabehere
Pääosissa Ross Malinger
Andrew Lawrence
Pamela Adlon
Rickey D'Shon Collins
Ashley Johnson
Robert Goulet
Courtland Mead
Toran Caudell
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Verkko Yhdysvaltain lippu ABC
Yhdysvaltain lippu Toon Disney
Yhdysvaltain lippu Disney Channel
Suomen lippu Disney Channel
Suomen lippu Toon Disney
Suomen lippu Disney XD
Esitetty 13. syyskuuta 1997 – 4. marraskuuta 2001
Jaksoja 127
Tuotanto
Tuotantoyhtiö Walt Disney Television Animation
Palkinnot
Voitetut Young Artist (1999)
Ehdokkuudet Daytime Emmy (1998, 1999)
Young Artist (1998, 1999, 2000, 2001)
YoungStar (1999)
Annie (2000)
Humanitas Prize (2000)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Disneyn Välitunti (engl. Recess) on Young Artist -palkinnolla palkittu yhdysvaltalainen piirrossarja, jonka suunnittelussa on ollut mukana Walt Disney Television Animation. Sarjaa tehtiin yhteensä 6 tuotantokautta, jotka esitettiin vuosien 19972001 välisenä aikana. Sarjaa esitetään Disney Channelilla edelleenkin. Yhden jakson kesto on aina noin 22 minuuttia. Sarjan grafiikalle on tyypillistä, että se muistuttaa paljon Simpsonit-sarjaa, koulun ja ympäristön perusteella. Sarja muistuttaa myös Nickelodeon-TV-kanavan Hey Arnold! -sarjaa hahmojen perusteella.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarja kertoo kuuden neljäsluokkalaisen ystävyksen Vincen, Spinellin, Mikeyn, T.J.:n, Gretchenin ja Gusin seikkailuista, jotka yleensä tapahtuvat välitunnilla ja heidän kouluajallaan. Usein he joutuvat rehtori Prikleyn puhutteluun, mutta selviävät pälkähästä. Kaverusten pahin pelko on Neiti Finster, joka on luonteeltaan äkäinen ja heti viemässä näitä rehtorin kansliaan. Finsteriä kutsutaan neiti Finsteriksi, sillä hän ei halua kertoa ikäänsä. Finsterillä on kätyrinä Randall Weens, joka on samalla luokalla T.J.:n ja muun poppoon kanssa. Heidän vastassaan on niin sanottu Ashley-klaani johin kuuluu neljä Ashley-nimistä tyttöä: Ashley A., Ashley B., Ashley K. ja Ashley T. Luokan opettaja on neiti Grotge. Vince on urheilijamainen, Spinelli on hieman poikamainen painin ystävä, Mikey pitää hyvin paljon ruuasta ja runoista, T.J. on suosittu, Gretchen älykäs ja Gus ujo. Koulussa on myös Kuningas Bob (Robert) jolle pitää maksaa tiettyinä aikoina karkkivero.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T.J.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T.J. (oik. Theodore Jasper Detweiler) on joukon johtohahmo, ja keksii yleensä kaikki suunnitelmat. Hänellä on punainen lippalakki, vihreä takki, valkoinen T-paita. siniset farkut ja ruskea tukka. Lippis on TJ:n tavaramerkki, josta hän luopui eräässä jaksossa rahapulan takia, kun koulussa oli hirviötarra-villitys. Lippalakki on ollut myös avaruusmatkalla sukkulassa. TJ on hauska ja suosittu lähes kaikkien lasten keskuudessa (paitsi Gordyn joka ei itsekään tiedä miksi), vaikkakin hän joutuu jatkuvasti välituntivalvoja Finsterin ja Rehtori Pricklyn puhutteluun.

Gretchen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gretchen (oik. Gretchen Prunella Grundler) on luokan - ja myös koulun - älykkäin lapsi. Hänellä on punainen tukka, sininen mekko, silmälasit ja pisamia. Gretchenillä on apunaan Galileo-kämmentietokone, jolta tämä saa tarvittaessa apua. Gretchen onkin ikäisekseen yliluonnollisen viisas, jolla on ollut mahdollisuus päästä nerokkaiden lasten kouluun, mutta tämä kieltäytyi kunniasta ystäviensä takia.

Gus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gus (oikealta nimeltään Gustav Patton Griswold) on vaihtanut monta kertaa koulua, kunnes hän päättää jäädä kolmannen kadun kouluun. Luonteelta hän on ujo. Hän on varastanut Kelsosta Bernie-purukumia, koska isommat luokkalaiset yllyttivät häntä. He lupasivat Gusin pääsevän "salaiselle purolle", mutta paikka oli pettymys ja Gus päätti tunnustaa tekonsa Kelsolle. Gusin isä on töissä armeijassa, eikä hän pidä tämän ujoudesta. Gus on myös toiminut koulun pihan väliaikaisena kuninkaana Bobin jouduttua sairauslomalle (Gusista tuli hirmuhallitsija, jota vastaan kaikki nousivat kapinaan) ja tarhalapsi Hectorin "turvamiehenä". Gus oli myös entisissä kouluissaan pelätty polttopallomestari, jota kutsuttiin nimellä El Diablo (suom. paholainen). Hän lopetti kuitenkin polttopallon peluun heitettyään vahingossa viatonta pikkulasta, niin että kaatui maahan ja löi päänsä. El Diablo teki lyhyen paluun Lawsonin tehtyä saman virheen.

Spinelli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spinelli (oik. Ashley Funnicelo Spinelli) on stereotyyppinen poikatyttö, ja joukon kovis. Spinelli on Amerikanitalialainen, Hän on vahva ja katsoo televisiosta paljon vapaapainia. Spinelli ei halua kertoa etunimeään - kun se paljastui hän joutui liittymään "Ashley-jengiin" jonka jäsenet tekivät kaikkea muuta mitä hän vihasi kuten mm. teekestejä. Spinelli pääsi lopulta pois ystäviensä ansiosta. Spinellin suurin vihamies lienee koulun kantelija Randall, jota tämä meinaa rökittää monessa jaksossa. Kaikesta kovanaamaisuudestaan huolimatta Spinellissä löytyy myös taiteilijasielu: hän piirsi liiduilla koko koulun pihan asfaltin peittänyt kuva koulusta ja hänen ystävistään (piirros tuhoutui kuitenkin ennen kuin se ehdittiin laminoida). Lisäksi hän on innostunut sotakirjoista. Spinellistä löytyy myös kaunis puoli, hän on nimittäin voittanut kauneuskilpailun.

Mikey[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikey (oik. Michael Blumberg) on ylipainoinen poika, joka on hyvä runoilemaan ja laulamaan. Hän harrastaa myös balettia. Hän yrittää löytää jokaisesta asiasta herkän puolen, eikä kehtaa sanoa "ei" vaikka häntä kohdeltaisiinkin väärin, ja on aina erittäin kiltti. Mikey on perso kaikenlaiselle ruoalle.

Vince[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vince (oik. Vincent Pierre LaSalle) on hyvä urheilija. Hän on afroamerikkalainen, hyvä kori- ja salkopallossa sekä "Heitä, potkaise ja tykitä" -pelissä jossa yhdistyvät baseball ja eurooppalainen jalkapallo. Hänen pahin kilpailijansa on viidesluokkalainen Lawson. Vincellä on isoveli Chad joka käy kahdeksatta luokkaa. Chad on nörtti, joka mm. kuuluu shakkikerhoon. Hän oli kuitenkin käydessään vielä kolmannen kadun koulua eräänlainen "julkkis", jota pidettiin coolina.

"Kuningas" Bob[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuningas Bob on koulupihan hallitsija ja kuudesluokkalainen. Hänet tunnistaa "kruunustaan", valtikastaan (jääkiekkomaila), punaisesta viitastaan, jääkiekkopaidasta, jossa on edessä numero "8" ja siitä että hän istuu lähes jatkuvasti kantotuolissa, jota hänen kaksi adjutanttiaan siirtävät minne Bob haluaa. Bob ylläpitää myös karkki-ja purkkaveroa. Purkkavero kuitenkin loppuu jaksossa Faarao Bob. Kuningas Bobin oikea nimi on Robert.

Ashleyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ashleyt ovat myös neljännellä luokalla, ja T.J:n, Spinellin, Gusin, Gretchenin, Vincen ja Mikeyn mielestä ärsyttäviä. Kerran Ashleyt saivat tietää, että Spinellin oikea nimi on Ashley, joten he "ottivat" tämän mukaansa, kutsuen häntä Ashley S:äksi. Spinelli ei ollut kestää sitä; hän sanoi, että he juovat teetä, leikkivät nukeilla ja hyppivät narua (juuri niitä asioita, joita Spinelli inhoaa). Ashley A. on ryhmän johtaja. Hänellä on vaaleat hiukset ja hän käyttää vaaleanpunaisia vaatteita. Ashley B:llä on mustat kiharat ja keltaiset vaatteet. Ashley K:lla ja Ashley T:lla on molemmilla ruskeat hiukset, mutta Ashley K:lla on sininen mekko.

Randall[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Randall (oik. Randall Wheems) on välituntivalvoja Finsterin luotettavin apuri ja tämän "oikea käsi". Randall raportoi kaikki mahdolliset rikkomukset Finsterille, ja onkin tämän vuoksi pahasti muiden syrjimä. Hän pääsi kerran suosioon stand up -taitojensa avulla, ja kerran käytännössä hallitsemaan koko koulunpihaa saatuaan kuvan kuningas Bobista kun tämä joutui pitämään tyttöjen vaatteita päällään. Randall on kuitenkin aina palannut takaisin epäsuosituksi.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]