Dipoli (kongressikeskus)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kongressikeskusta. Sanan muista merkityksistä katso dipoli.

Koordinaatit: 60°11.10′N, 24°49.95′E

Dipoli Käpyoven puolelta

Dipoli on Reima Pietilän ja Raili Paatelaisen (myöh. Pietilä) vuonna 1961 suunnittelema rakennus, joka rakennettiin alun perin Teknillisen korkeakoulun (TKK) ylioppilaskuntataloksi. Rakennuksen nykyinen omistaja on Aalto-yliopisto. Dipoli sijaitsee Espoossa keskeisellä paikalla Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella.

Teknillisen korkeakoulun muuttaessa 1960-luvun alussa Helsingistä Espooseen uudesta ylioppilastalosta järjestettiin suunnittelukilpailu. Kilpailun päätyttyä vuonna 1961 rakennuksen suunnittelu annettiin Pietilälle ja Paatelaiselle. Rakennustyöt aloitettiin tammikuussa 1965 ja Dipoli otettiin käyttöön syksyllä 1966.[1]

Dipoli vuokrattiin Tekniselle korkeakoululle vuonna 1993, jolloin se muuttui ylioppilastalosta Teknillisen korkeakoulun Koulutuskeskus Dipoliksi (TKK Dipoli), joka oli TKK:n aikuiskoulutusyksikkö. TKK:n yhdistyessä osaksi Aalto-yliopistoa 2010 rakennus siirtyi Aalto-yliopiston käyttöön. Dipoli-taloa isännöi DIPOLI kokous- ja kongressipalvelut, ja TKK Dipolin juurille perustettu Aalto University Professional Development - Aalto PRO käyttää myös tiloja. Dipolissa on yli 20 erilaista kokoustilaa ja lisäksi aula- ja ravintolatiloja, ja siellä järjestetään runsaasti kongresseja, kokouksia ja juhlia kuten esimerkiksi vuosittainen roolipelitapahtuma Ropecon.

Joulukuussa 2013 AYY ilmoitti myyvänsä Dipolin Aalto-yliopistolle, joka jää rakennukseen pitkäaikaiseksi käyttäjäksi. Dipolin peruskorjauksen arvioidaan alkavan vuonna 2015.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Marjatta Halla: Arkkitehti Raili Pietilä: Dipoli rohkaisee ajattelemaan toisin 1.2.2000. TKK Dipoli. Viitattu 22.5.2007.
  2. Johanna Sjöholm. "Opiskelijat luopuvat Otaniemen Dipolista", Helsingin Sanomat, 20.12.2013. Luettu 14.2.2014. (fi) 

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.