Dillingham

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dillingham

Koordinaatit: 59°2′48″N, 158°30′31″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Alaska
Piirikunta Dillingham
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 92,6 km²
 – Josta vettä 5,5 km² (5,93 %)
Väkiluku 2 466
 – Väestötiheys 28,3 as./km²
Aikavyöhyke UTC-9
 

Dillingham on kaupunki Lounais-Alaskassa Nushagak Bayn rannalla. Vuoden 2000[1] väestönlaskennassa sen asukasluku oli 2 466. Näistä 52,55% edusti etnisesti Amerikan alkuperäiskansoja.

Dillingham tunnettiin ennen maailman lohipääkaupunkina. Nykyään kaupallinen kalastus ei ole enää yhtä tuottoisaa johtuen kalanviljelystä.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dillinghamin aluetta ovat asuttaneet sekä jupikit että athapaskat. Dillinghamista tuli kaupankäyntikeskus vuonna 1818 venäläisten rakennettua kauppa-aseman. Aluetta kutsuttiin nimellä Nushagak, Nushagakjoen mukaan. Nushagakista tuli paikka, johon Kuskokwimjoen, Alaskan niemimaan ja Cook Inletin ihmiset kerääntyivät kaupankäyntiä tai asumista varten. Vuonna 1837 Nushagakiin rakennettiin venäläinen ortodoksinen lähetysasema.

Kun Alaska siirtyi vuonna 1881 Yhdysvalloille, Yhdysvaltojen viestijoukot (United States Signal Corps) rakensivat sääaseman Nushagakiin. Vuonna 1884 ensimmäinen lohenpakkaamo Bristol Bayn alueella rakennettiin nykyisen Dillinghamin itäpuolelle. Kymmenen muuta rakennettiin vuoteen 1900 mennessä. Vuonna 1904 kaupungin posti Nushagakin itäpuolella Snag Pointissa ja kaupunki nimettiin Yhdysvaltojen senaattorin Paul Dillinghamin mukaan. Tämä oli kiertänyt ahkeraan ympäri Alaskaa vuonna 1903.

Vuoden 1918 ja 1919 influenssaepidemiat jättivät vain noin 500 asukasta henkiin. Epidemian jälkeen sairaala ja orpokoti perustettiin Kanakanakiin kymmenen kilometriä etelään Dillinghamista.

Nykyään Dillighamin tärkeimmät elinkeinot ovat ammatti- sekä urheilukalastus, kalanjalostus ja turismi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. American FactFinder (Community facts -haulla kaupungin nimi, piirikunta) US Census Bureau. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]