Digitaalisovitin

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Digisovitin)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nokia 260 S Mediamaster.

Digitaalisovitin eli digisovitin (puhekielessä usein digiboksi) on laite, joka vastaanottaa digitaalisia televisiolähetyksiä ja muuntaa lähetykset katsottavaksi millä tahansa (perinteisellä analogisella) televisiovastaanottimella.

Käytännössä kaikissa nykyään uutena myytävissä televisioissa on sisäänrakennettu digitaalinen vastaanotin, jolloin digitaalisovitinta ei tarvita pelkkään television katseluun. Sovitin tarvitaan yleensä tässäkin tapauksessa, jos halutaan tallentaa muuta kuin parhaillaan katseltavaa ohjelmaa.

Kytkentä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digitaalisovitin kytketään antenni-, kaapeli- tai satelliittitelevisioliitännän ja televisiovastaanottimen väliin seuraavasti:

Antenni-, kaapeli- tai satelliittitelevisioliitäntään digitaalisovitin liitetään aina tavanomaisen antennijohdon avulla. Digitaalisovittimessa tämä liitäntä on merkitty "RF IN", "Antenna In" tai "Cable In" tekstillä.

Televisiovastaanottimeen digitaalisovitin liitetään useimmin SCART-johdon avulla. Uusiin HDTV-televisioihin se voidaan kytkeä myös digitaalisen HDMI-liittimen kautta. SCART- tai HDMI-liitäntä ei kuitenkaan aina ole välttämätön - jos digitaalisovitin sisältää RF-modulaattorin, se voidaan liittää televisioon tavallisen antennijatkojohdon avulla. Tämä on tarpeellista esimerkiksi matkatelevisioissa ja vanhoissa televisioissa, joista SCART-liitin usein puuttuu. Tässä tapauksessa antennijatkojohto kytketään digisovittimen "RF OUT" -liittimen ja television antenniliittimen väliin, minkä jälkeen televisio viritetään vastaanottamaan digisovittimen lähettämää UHF-kanavaa.

Jos digisovittimissa on kaksi SCART-liitäntää, niistä toinen liitetään televisioon ja toista voidaan käyttää esimerkiksi ulkopuolisen tallentimen, kuten videonauhurin tai tallentavan DVD-soittimen liittämiseen. DigiTV:n radiokanavia ja myös TV kanavia voi kuunnella audioliitännöillä myös ilman TV:tä. Tosin tällöin virittämistä helpottaa monitorointi TV:n avulla.

Digisovitin antenni-, kaapeli- ja satelliittivastaanotossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digisovitin salauksenpurkukortilla varustettuna.

Digitaalisovittimia on saatavilla erikseen antenni-TV- (DVB-T), satelliitti-TV- (DVB-S) ja kaapeli-TV-lähetysten (DVB-C) vastaanottamiseen. Toistaiseksi suuri osa saatavilla olevista malleista soveltuu vain yhdentyyppisen lähetyssignaalin vastaanottoon, mikä on ollut omiaan sekoittamaan laitteen hankkimista harkitsevia kuluttajia. Markkinoilla on kuitenkin myös jonkin verran kahden eri vastaanottotyypin osaavia laitteita, joita markkinoidaan usein 'combo'-malleina: malleja on myyty etenkin yhdistetyiksi antenni- ja satelliittivastaanottimiksi.

Ulkoisesti eri vastaanottotavan laitteet näyttävät usein samanlaisilta ja ainoa näkyvä ero onkin yleensä vain laitteen mallinumerossa: T-malli soveltuu antennilähetysten vastaanottamiseen, C-malli kaapeli-TV:hen ja S-malli satelliittiantenniin liitettäväksi.

Lisäominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Markkinoilla on myös sovittimia, joissa on useampi kuin yksi viritin, mikä mahdollistaa useamman kuin yhden kanavanipun vastaanottamisen samanaikaisesti, esimerkiksi tallennuksen aikana. Joissakin yhden virittimen laitteissakin toisen digikanavan katsominen on mahdollista, jos se lähetetään samassa kanavanipussa kuin tallennettava kanava.

Tallentavassa digitaalisovittimessa on yleensä kaksi viritintä ja sisäänrakennettu kiintolevy televisio-ohjelmien tallentamista sekä katseluajan siirtoa varten. Laitteen avulla voidaan katsella yhtä digitaalikanavaa ja samanaikaisesti tallentaa toista ilman erillistä tallennusvälinettä.

Halvimpia malleja lukuun ottamatta useimmissa digitaalisovittimissa on sisäänrakennettu Conax-kortinlukija maksullisten kanavien katsomista varten.

Lähes kaikissa sovittimissa on elektroninen ohjelmaopas, joka näyttää kulloinkin saatavilla olevan ohjelmatarjonnan.

Monissa sovittimissa on lisäksi oma teksti-TV, joka on käytettävissä vaikka televisiosta sellainen puuttuisikin.

Laitteen päivitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimpien digisovittimien ohjelmistoversio (firmware) on myös päivitettävissä. Päivitysten avulla sovittimeen voidaan luoda uusia ominaisuuksia ja parannella jo käytössä olevia toimintoja. Uuden ohjelmistoversion voi asennuttaa myös laitteen jälleenmyyjällä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]