Digimon

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
The Digimon Logo.svg

Digimon (jap. デジモン, dejimon, lyhenne japaninkielisestä sanasta デジタルモンスター, dejitaru monsutā, ”digitaaliset hirviöt”) on japanilainen sarja, johon kuuluu animea, mangaa, leluja, videopelejä ja korttipelejä. Digimonista on myös tehty monta elokuvaa, joista vain kolme on esitetty englanniksi ja suomeksi, mutta ne on leikattu yhtenäiseksi elokuvaksi Digimon-elokuva. Tämä elokuva poikkeaa huomattavasti juoneltaan kolmesta erikseen esitetystä japanilaisesta elokuvasta.

Kuvaus digimoneista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digimonit ovat datasta koostuvia olentoja, jotka kuorituvuvat digimunista (engl. Digi-Eggs, jap. デジタマ, Digitama). Japanin ulkopuolisissa versioissa digimuniksi tai Digi-Eggeiksi (jap. Digimental) kutsutaan myös esineet, joilla on merkittävä rooli erikoislaatuisissa digivoitumistyypeissä. "Digivoituminen" (engl. Digivolution, jap. アーマー進化, Shinka, "Evolution") on keino, jolla digimonit etenevät tai kehittyvät ylempiin muotoihin. Ihmisten kumppaneina toimivat digimonit eivät yleensä pysy Rookie-tasoa korkeammissa muodoissa, koska ovat taistelun jälkeen liian väsyneitä tai nälkäisiä pysyäkseen ylemmissä muodoissa. Lisäksi tällaiset digimonit tarvitsevat digivoitumiseensa energiaa laitteista nimeltä Digivice.

Digivoituminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digimonien normaali digivoitumisjärjestelmä käsittää kuusi eri muotoa:

  • Fresh (jap. 幼年期 I, Younenki I, "Baby I")
  • In-Training (jap. 幼年期 II, Younenki II, "Baby II")
  • Rookie (jap. 成長期, Seichouki, "Child")
  • Champion (jap. 成熟期, Seijukuki, "Adult")
  • Ultimate (jap. 完全体, Kanzentai, "Perfect")
  • Mega (jap. 究極体, Kyuukyokutai, "Ultimate")

Fresh-muotoiset digimonit ovat täysin hyökkäyskyvyttömiä, kun taas In-Training -muotoiset digimonit osaavat lähinnä vain yhden hyökkäyksen: "Acid Bubbles".

Varhaisimmissa sarjoissa digivoituminen Ultimate- ja Mega-muotoihin tapahtuu tiettyjen esineiden avulla, kuten Digimon Adventuressa tiettyjä luonteenpiirteitä kuvaavien Tuntolevyjen (engl. Crests) voimalla. Mutta joskus digimonit voivat edetä ylempiin muotoihinsa yhdistymällä toistensa kanssa "DNA-digivoitumisella" (kutsuttu myös "Fuusioitumiseksi") (jap. ジョグレス進化, Joguresu Shinka, "Jogres Evolution"). Digimon Tamersissa digivoituminen Mega-muotoon voi tapahtua myös yhdistymällä oman ihmiskumppaninsa kanssa. Englanninkielinen nimi tälle tekniikalle "Biomerge Evolution".

Kaksi perinteisestä digivoitumisesta poikkeavaa muotoa ovat Armor (jap. アーマー体, Āmā-tai, "Armor Form") ja Hybrid (jap. ハイブリッド体, Haiburiddo-tai, "Hybrid Form"). Armor-muotoiset digimonit syntyvät Digimon Zero Twossa "haarniskoitumisella" (engl. Armor Digivolution, jap. アーマー進化, Āmā Shinka, "Armor Evolution"), jossa digimonit kehittyvät Digi-Eggejä käyttäen. Hybrid-muotoiset digimonit syntyvät Digimon Frontierissa, kun ihmiset käyttävät "henki-evoluutiota" (engl. Spirit Evolution, jap. スピリット・エボリューション, Supiritto Eboryūshon) muuttuakseen digimoneiksi.

Lisäksi joillakin digimoneilla on vaihtoehtoisia muotoja, joihin digivoitua tietyillä tasoilla. Ja joillakin Mega-tason digimonilla kuten Arkadimonilla ja Daemonilla on myös olemassa harvinainen ylempi Super Ultimate -muoto.

Elinkaari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digimon Adventuressa ja Digimon Data Squadissa digimon muuttuu tuhoutuessaan digimunaksi ja syntyy uudelleen kuoriutuessaan sen sisältä. Ainakin osa digimoneista säilyttää muistonsa elämästään ennen uudelleensyntymää. Uudelleensyntymää ei kuitenkaan tapahdu, jos kaikki digimonin data tuhoutuu täysin tai joku toinen digimon lataa sen itseensä.

Anime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digimon Adventure[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Digimon Adventure

Ensimmäinen Digimon-animesarja alkoi Japanissa 7. maaliskuuta 1999 ja Yhdysvalloissa 14. elokuuta 1999. Seitsemän lasta Taichi Yagami, Sora Takenouchi, Yamato Ishida, Koushiro Izumi, Mimi Tachikawa, Takeru Takaishi ja Joe Kido päätyvät kesäleiriltä Digimaailmaan, jota asuttavat digimonit eli digitaaliset hirviöt. Lapset saavat kuulla olevansa "Valittuja lapsia", joiden tehtävä on pelastaa todellinen maailma ja Digimaailma pahuudelta. Jokainen lapsi saa käsiinsä laitteen nimeltä Digivice sekä oman digimon-kumppanin. Digivicejen avulla he voivat saada digimoninsa muuttumaan/digivoitumaan Champion-muotoihinsa. He saavat myös paljon arvokasta apua salaperäiseltä mieheltä nimeltä Gennai. Kukistettuaan Devimonin ja taistellessaan Etemonia vastaan, lapset löytävät kukin Tuntolevyt, joiden tunnuksia vastaavat ominaisuudet auttavat heidän kumppaneitaan digivoitumaan Ultimate-muotoihin. Lopulta he joutuvat seuraamaan Vandemonia takaisin omaan maailmaansa löytääkseen kahdeksannen Valitun lapsen, Hikari Yagamin, ja estääkseen Vandemonia tuhoamasta häntä. Kun kaikki kahdeksan lasta ovat koossa, he palaavat Digimaailmaan tuhoamaan kaiken pahan alkulähteenä toimineet neljä Pimeyden Valtiasta sekä Apocalymonin.

Digimon Zero Two[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Digimon Zero Two

Toinen Digimon-animesarja on jatkoa edelliselle ja se alkoi Japanissa 2. huhtikuuta 2000. Se tunnetaan myös nimillä Digimon 02 ja Digimon Adventure 02. Edellisen sarjan tapahtumista on kulunut kolme vuotta (englanninkielisessä versiossa neljä vuotta). Digimaailmaan on ilmestynyt uusi uhka: ihminen, joka kutsuu itseään Digimon-keisariksi. Hän orjuuttaa digimoneja "pahoilla renkailla" ja estää Valittujen lasten kumppaneiden digivoitumisen Pimeiden Tornien avulla. Edellisistä Valituista lapsista vain Takeru Takaishi ja Hikari Yagami ovat aktiivisesti mukana taistelussa. Mukana on myös kolme uutta lasta: Daisuke Motomiya, Miyako Inoue (suomennoksessa virheellisesti Kyo Inoue) ja Iori Hida. He käyttävät Pimeiden Tornien vaikutukselle immuunia sekä muinaista digivoitumismenetelmää nimeltä "haarniskoituminen". Digimon-keisari paljastuu lapsineroksi nimeltä Ken Ichijoji, joka alkaa katua tekojaan ja liittyy pitkän epäröinnin jälkeen yhdeksi Valituista lapsista. Mutta sitten Pimeitä Torneja käyttävät Digimaailman tasapainon järkyttämiseen kaksi digimonia Archnemon ja Mummymon sekä näiden ihmisluoja Yukio Oikawa, jotka olivat manipuloineet Keniä. Mutta Oikawaa puolestaan oli manipuloinut lasten vanha vihollinen Vandemon, joka palasi BelialVandemonin hahmossa.

Digimon Tamers[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Digimon Tamers

Kolmas Digimon-animesarja alkoi Japanissa 1. huhtikuuta 2001 ja se sijoittuu maailmaan, jossa kaksi edellistä sarjaa ovat vain televisiosarjoja ja digimoneista on kehitetty kortti- ja videopelejä, joilla vaikutusta oikeisiinkin digimoneihin. Päähenkilö on poika nimeltä Takato Matsuki, joka saa käsiinsä "Sinisen kortin". Se muuttaa hänen kortinlukulaitteensa Digiviceksi nimeltä D-Voima (engl. D-Power, jap. D-Arc) ja tekee Takatosta digimon-kesyttäjän. Lisäksi Takaton itse suunnittelema "unelmadigimon", Guilmon, muuttuu oikeaksi digimoniksi, josta tulee hänen oma kumppaninsa. He alkavat taistella todelliseen maailmaan tunkeutuneita digimoneja vastaan kahden muun kesyttäjän, Henry Wongin ja Rika Nonakan, kanssa. He käyttävät kortteja vahvistaakseen digimonejaan "Digi-Modify" -toiminnan kautta. Mukana on myös Calumon, joka poikkeaa muista digimoneista sillä, että se ei muutu lainkaan ylempään muotoon. Se paljastuu koko digievoluution avaimeksi, jonka ainoa voima on kyky saada digimonit digivotumaan. Lähtiessään pelastamaan sitä, myös Takaton ystävistä Jen Katousta, Kazu Shiodasta ja Kenta Kitagawasta, sekä Henryn sisko Shaochung Wongista tulee myös digimon-kesyttäjiä. Ja Digimaailmassa he kohtaavat myös sinne kuukausia aiemmin saapuneen Ryo Akiyaman. Takato, Henry, Rika ja Ryo löytävät myös keinon saada digimoninsa kehittymään Mega-muotoihinsa yhdistymällä näiden kanssa. Lopulta he joutuvat oikeaan maailmaan palatessaan taistelemaan digimonien todellista vihollista, tietokone-ohjelma D-Reaperiä vastaan.

Digimon Frontier[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Digimon Frontier

Neljäs Digimon-animesarja alkoi Japanissa 7. huhtikuuta 2002. Viisi lasta Takuya Kanbara, Kouji Minamoto, Junpei "J.P." Shibayama, Izumi "Zoe" Orimoto ja Tomoki "Tommy" Himi saavat ensin kännykkäänsä outoja viestejä, jotka johdattavat heidät maanalaiseen junaan, joka vie heidät Digimaailmaan. He tapaavat kaksi digimonia, Bokomonin ja Neemonin, joiden opastuksella he etsivät käsiinsä tulen (Takuya), valon (Kouji), ukkosen (Junpei), tuulen (Izumi) ja jään (Tomoki) henget. D-Skannereiksi (engl. D-Scanner, jap. D-Tector) kutsuilla Digiviceillaan he käyttävät henkiä muuttuakseen Legendaarisina sotureina kutsutuiksi digimoneiksi, joiden hahmossa heidän on kukistettava Digimaailmaa aiemmin Seraphimonin ja Ophanimonin avulla suojellut Cherubimon, joka yrittää nyt tuhota Digimaailman. He onnistuvat kukistamaan pahoiksi tulleet maan, teräksen, veden ja puun henget ja vapauttavat turmeltuneen pimeyden hengen vallassa Koujin kaksoisveljen Kouichi Kimuran. Cherubimonin kukistuttua, tämän toimia jatkavat Royal Knights -ryhmään kuuluvat digimonit Dynasmon ja Crusadermon. Paljastuu myös, että näiden tavoitteena oli käyttää Digimaailman data elvyttämään sen alkuperäinen tyrannimainen hallitsija Lucemon. Kun kaikki henget yhdistyvät digimoniksi nimeltä Susanoomon, alkaa viimeinen taistelu Lucemonia vastaan.

Digimon Savers/Digimon Data Squad[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Digimon Data Squad

Kolmen vuoden tauon jälkeen 2. huhtikuuta 2006 japanissa alkoi uusi Digimon-animesarja nimeltä Digimon Savers, mutta englanninkielisenä se esitettiin nimellä Digimon Data Squad. Tämä animesarja kuitenkin eroaa aiemmista, sillä sen animaattorit ja kirjoittajat ovat vaihtuneet. Sarjan päähenkilö on poika nimeltä Marcus Damon, joka ystävystyy DATS-nimisestä järjestöstä paenneen Agumonin kanssa. DATS (Digital Accident Tactics Squad) on järjestö, joka pyrkii pitämään Digimaailman ja digimonien olemassaolon salassa muilta. Agumonista tulee Marcusin digimon-kumppani ja he liittyvät DATSiin, jossa he työskentelevät Thomas H. Norsteinin ja Yoshino Fujiedan kanssa. Myöhemmin heihin liittyy myös Digimaailmassa varttunut poika nimeltä Keenan Crier. Saadakseen kumppaninsa digivoitumaan, heidän on käytettävä DNA:ta (Digital natural Ability) sekä omaa empatiaansa ja tahdonvoimaansa. Lisäksi heidän digimoninsa voivat digivoitua Mega-tasoakin korkeammalle Burst-muotoihin (engl. Burst Mode). Ensin he joutuvat taistelemaan Digimaailman hallitsijoihin kuuluvaa Merukimonia vastaan. Merukimonin epäluottamus johtui digimoneja kohtaan tehdyistä hyökkäyksistä, joiden aiheuttajaksi paljastuu Akihiro Kurata ja tämän keinotekoiset digimonit Gizumonit. Vaikka Kuratan aikeet onnistutaan estämään, Digimaailman ylin hallitsija King Drasil on vakuuttunut ihmisten ja digimonien kyvyttömyydestä elää sovussa ja alkaa tuhota molempia maailmoja.

Digimon Xros Wars/Digimon Fusion[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Digimon Fusion

6. heinäkuuta 2010 alkoi aivan uusi Digimon-animesarja, jossa digimonit olivat aivan erilaisia kuin aiemmissa. Digivoitumisen sijaan digimonit vahvistuvat yhdistymällä väliaikaisesti tai peräti pysyvästi muiden digimonien kanssa. Sarjan alkuperäinen nimi on Digimon Xros Wars, mutta se näytettiin englanniksi nimellä Digimon Fusion. Sarja jakautuu kolmeen osaan.

Ensimmäisessä osassa (jaksot 1-30) nuori poika nimeltä Mikey Kudo päätyy ystäviensä, Angie Hinomoton ja Jeremy Tsurugin, kanssa Digimaailmaan, jossa tapaavat Shoutmonin sekä joukot muita digimoneja. Mikey saa käsiinsä laitteen nimeltä Fusion Loader, jolla hänestä tulee Fusion Fighters (Japanissa Xros Heart) -nimisen armeijan kenraali ja voi tehdä Shoutmonista voimakkaamman yhdistämällä sen väliaikaisesti muiden digimonien kanssa. He kohtaavat kuitenkin myös kilpailevina armeijoita, kuten Christopher Aonuman johtama Blue Flare, Nene Amanon ja AxeKnightmonin johtama Midnight (Japanissa Twilight) sekä Bagramonin (AxeKnightmonin veli) johtama Bagra-armeija (Bagra Army). Sarjan toisessa osassa (jaskot 31-54), Bagramonilla on käsissään kaikki Digimaailman hallitsemiseen tarvittavat koodikruunut. Mikey ja Shoutmon palaavat Digimaailmaan ilman Angieta ja Jeremya. Mikey, Christopher ja Nene yhdistävät armeijansa kohdatakseen Bagramonin ja tämän seitsemän Kuoleman kenraalia (Death Generals), mutta nyt Nenen pikkuveli, Ewan Amano, oli Bagramonin ja AxeKnightmonin manipulaation uusi kohde, joka kuvitteli Digimaailman olevan pelkkä peli.

2. lokakuuta 2011 alkoi kolmas osa, The Young Hunters Who Leap Through Time, jossa on kulunut vuosi taistelusta Bagramonia vastaan. Mikey Kudou ja Ewan Amano joutuvat kumppaninsa, Shoutmonin ja Damemonin, sekä uudsin päähenkilöiden, Tagiru Akashin ja Gumdramonin, kanssa uuteen seikkailuun paikkaan nimeltä DigiQuartz, joka sijaitsee ihmisten maailman ja Digimaailman välissä. Heidän lisäkseen siellä seikkailevat myös Digimon-metsästäjät Ryouma Mogami, Ren Tobari sekä Airu Suzaki. Lopulta DigiQuartzin luojaksi paljastuu Quartzmonin, Bagramonin datasta syntynyt paha digimon. DigiQuartzin ollessa repeämä ajassa ja avaruudessa, myös aiempien sarjojen päähenkilöt kykenevät myöhemmin saapumaan omista todellisuudestaan Mikeyn ja muiden avuksi auttamaan Quartzmonin pysäyttämisessä.

Digimon Adventure tri.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Digimon Adventure tri.

Digimon-animesarjan 15-vuotistaipaleen kunniaksi, Japanissa alkaa keväällä 2015 uusi animesarja, joka sijoittuu samaan jatkumoon Digimon Adventuren kanssa. Vanhemmat Valitut lapset tekevät esiintymisen tässä sarjassa lukio-opiskelijoina, kuten Taichi Yagami 17-vuotiaana.[1]

13. joulukuuta 2014 uuden sarjan virallinen nimi Digimon Adventure tri. paljastettiin uuden kuvan kera, jossa nyt ensinmäistä kertaa nähdään Valitut lapset uusissa ulkomuodoissaan.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dubbaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digimon Adventuren näytöskerralla Digimonin dubbasi Nelosen vakioryhmä Agapio Racing Team. Sarjan suosion myötä jälkiäänityksen kritiikki johti dubbausyhtiön vaihtamiseen. Asialle valittiin muita piirrettyjä sarjoja aiemmin dubannut Tuotantotalo Werne. Werne dubbasi Digimon Zero Twosta vain ensimmäiset 26 jaksoa ja loput näytettiin Suomessa tekstitettyinä. Digimon Tamers esitettiin Suomessa kokonaan Wernen dubbaamana. Mutta myöhempiä Digimon-sarjoja ei ole dubattu tai näytetty lainkaan Suomessa.

Manga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaksoluettelot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]