Digimon

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Digimon logo.PNG

Digimon (jap. デジモン, dejimon, lyhenne japaninkielisestä sanasta デジタルモンスター, dejitaru monsutā, ”digitaaliset hirviöt”) on japanilainen sarja, johon kuuluu animea, mangaa, leluja, videopelejä ja korttipelejä. Digimonista on myös tehty monta elokuvaa, joista vain kolme on esitetty englanniksi ja suomeksi, mutta ne on leikattu yhtenäiseksi elokuvaksi The Digimon Movie. Tämä elokuva poikkeaa huomattavasti juoneltaan kolmesta erikseen esitetystä japanilaisesta elokuvasta.

Universumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digimonien muodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikilla Digimoneilla on 6 eri tasoa/muotoa, eli astetta, jolla ne kehittyvät (jap. shinka, evoluutio) vahvemmiksi.

Ensimmäinen taso on Fresh (Japanissa Baby I), jolloin Digimon on alimmalla asteella. Jotkin Digimonit ovat tällä asteella täysin iskukyvyttömiä, tai osaavat vain yhden tehottoman liikkeen. Toinen taso on In-Training (Japanissa Baby II), jolloin Digimonit alkavat jo muistuttaa tulevia muotojaan, ja jossa jotkin Digimonit saavat ensimmäiset iskunsa, usein nimellä "Acid Bubbles".

Seuraavana vuorossa on "Lepotilamuoto" eli Rookie (Japanissa Child, suom. Alokas/Kasvuvaihe), jossa Digimonit oleskelevat, kun eivät taistele. Silloin ne tosin osaavat jo muutamiakin iskuja ja liikkeitä. Siitä seuraavana on Champion (Japanissa Adult, suom. Mestaruus/Kehittynyt), jossa Digimonit kasvavat ja niistä tulee voimakkaampia, jolloin ne voivat taistella paremmin vastustajiensa kanssa. Champion-tason Digimoneja löytyy eniten. Erittäin vahvana Digimonit ovat, kun ne digittyvät siitäkin yhden tason eteenpäin, eli Ultimate-tasolle (Japanissa Perfect, suom. Täysin kehittynyt) Digimonit ovat niin vahvoja, että useimmista Champion-Digimoneista ei ole vastusta niille laisinkaan.

Kaikkein voimakkain taso on kuitenkin kuudes, eli Mega (Japanissa Ultimate, suom. Ääriaste), jolle muiden voimat eivät vedä vertoja. Huippuvoimakkaat Digimonit ovat kuitenkin harvinaisia, ja niitä löytyy enimmäkseen valittujen lasten Digimoneilta, kuten Imperialdramon, MetalGarurumon ja WarGreymon, mutta esimerkiksi myös Pimeyden valtiaat ja Apocalymon sekä SaberLeomon ja MetalEtemon olivat Mega-tasoisia. Tätä tasoa kutsutaan suomenkielisessä versiossa myös Ääriasteeksi. Lisäksi jotkut Mega-tason digimonit voivat muuntautua vieläkin voimakkaampaan muotoon esim Imperialdramon Fighter Mode ja Paladin Mode, Beelzemon Blast Mode, Lucemon Chaos Mode ja Satan Mode, Gallantmon Crimson Mode, BanchoLeomon Burst Mode, Belphemon Sleep Mode ja Rage Mode jne. Muutamalla mega-tason digimonilla kuten Arkadimonilla ja Daemonilla on myös olemassa harvinainen Mega-Ultimate -muoto.

Joillakin digimoneilla on useita vaihtoehtoisia kehittymismuotoja, kuten esimerkiksi VandemonVenomVandemon tai BelialVandemon, ja Greymon → MetalGreymon tai virustyyppinen SkullGreymon. Korttipeleissä vaihtoehtoiset evoluutiot ovat yleisempiä.

Televisiosarjat ja elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotantokaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digimon Adventure (ensimmäinen kausi)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Digimon Adventure

Seitsemän lasta päätyvät kummalliseen Digimaailmaan ja ystävystyvät Digimon-kumppaniensa kanssa, joiden kanssa lapset oppivat paljon Digimoneista. Digimonit muuttuvat digivicen avulla voimakkaammiksi (esimerkiksi Rookie-Champion-Ultimate-Mega). Seitsemän joukkoon tulee kauden lopulla kahdeksas valittu.

Valitut lapset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digimon Zero Two (toinen kausi)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Digimon Zero Two

Kolme vuotta myöhemmin valitut lapset luovuttavat asemansa viidelle lapselle: Daisuke Motomiyalle, Miyako Inouelle (suomennoksessa virheellisesti Kyo Inoue), Iori Hidalle ja kahdelle jo ensimmäiseltä kaudelta tutulle lapselle, Takerulle ja Hikarille. Lapset lähtevät Digimaailmaan pelastaakseen sen pahamaineiselta Digimon-keisarilta. Kun he ovat voittaneet Digimon-keisarin, heihin liittyy kuudes valittu lapsi, Ken Ichijouji, joka oli Digimon-keisari.

Digimon Tamers (kolmas kausi)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Digimon Tamers

Poika nimeltä Takato Matsuki piirtää oman "unelmadigimoninsa", Guilmonin. "Sinisen kortin" sekä digivicen avulla se materialisoituu todelliseksi. Guilmonista tulee Takaton Digimon-kumppani. Myöhemmin Takato ystävystyy Rika Nonakan ja Henry Wongin kanssa. Yhdessä he taistelevat pahaa vastaan jopa oikeassa maailmassa. Mukana on myös Calumon, joka poikkeaa muista digimoneista sillä, että se ei muutu lainkaan ylempään muotoon eikä omista erikois kykyjä. Myöhemmin paljastuu, että Calumon on digievoluution avain.

Myöhemmin myös Takaton ystävät Jen, Kazu ja Kenta sekä Henryn sisko, Shiuchon tulevat myös digimon-kesyttäjiksi, mutteivät läheskään yhtä voimakkaiksi kuin Takato, Henrya, Rika ja kymmenen kuukautta digimaailmassa elänyt Ryo Akiyama. Pian D-Reaper iskee oikeaan maailmaan. Lapset ja digimonit digivoituvat yhdessä Ultimate-tasolleen.

Digimon Frontier (neljäs kausi)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Digimon Frontier

Viisi lasta (Takuya Kanbara, Kouji Minamoto, Izumi Orimoto, Junpei Shibayama ja Tomoki Himi) päätyvät Digimaailmaan. He saavat ensin kännykkäänsä outoja viestejä, jotka johdattavat heidät maan alle, jossa onkin rautatieasema. Lasten pitää voittaa vihollisensa päästäkseen kotiin. Myöhemmin mukaan liittyy myös kuudes lapsi, Kouichi Kimura, joka on Koujin kaksoisveli.

Digimon Data Squad (viides kausi)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Digimon Data Squad

Tämä kausi muistuttaa Digimon Tamersia, sillä Digimon Data Squadissa taistelu pidetään myös oikeassa maailmassa. Muilta osin viides kausi kuitenkin eroaa paljon aiemmista kausista; sarjan animaattorit ja kirjoittajat ovat vaihtuneet.

DATS:ista paennut Agumon ystävystyy Macrus Damonin kanssa. Masaru liittyy DATS:iin, joka taistelee pahoja digimoneja vastaan pelastaakseen maailman. Tähän tiimiin kuuluvat myös Thomas H. Norstein (Gaomon) ja Yoshino Fujieda (Lalamon). Myöhemmin sarjan edetessä tiimiin liittyy Keenan Krier (Falcomon).

Digimon Fusion (kuudes kausi)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Digimon Fusion

Toei Animation on ilmoittanut uuden Digimon-kauden alkavan heinäkuussa 2010 TV Ahashi-kanavalla. Alustavien juonipaljastusten mukaan kauden keskeisenä teemana tulee olemaan digimonien keskinäinen sota. Sarjan alkuperäinen nimi oli Digimon Xros Wars, mutta Pohjois-Amerikassa se näytettiin nimellä Digimon Fusion. Se jakautuu kolmeen osaan.

Sarjan ensimmäisessä osassa nuori poika nimeltä Mikey Kudou näkee unta omasta Digimon-armeijasta. Hänen unensa toteutuu yllättävällä tavalla kun hän kuulee mystisen melodian ja hänen eteensä ilmestyy Fusion Loader, laite, joka vie hänet digimaailmaan yhdessä Angie Hinomoton ja Jeremy Tsurugin kanssa. He kohtaavat Shoutmonin, joka kertoo heille digimaailman olevan vaarassa ja Mikeyn olevan uusi Fusion Fighters (Japanissa Xros Heart) nimisen armeijan kenraali. Yhdessä he joutuvat taistelemaan Bagramonin johtaman Bagra-armeijan joukkoja vastaan. Kilpailevina armeijoina sarjassa ovat Blue Flare, jota johtaa Christopher Aonuma, sekä Midnight (Japanissa Twilight), jota johtaa Nene Amano. Lopussa Bagramon onnistuu Digimaailman hallitsemiseen tarvittavat koodikruunut käsiinsä ja Mikey, Angie ja Jeremy joutuvat takaisin ihmisten maailmaan Shoutmon mukanaan.

Sarjan toisessa osassa, The Evil Death Generals and the Seven Kingdoms, Mikey ja Shoutmon palaavat Digimaailmaan. He kohtaavat Neneen pikkuveljen Ewan Amanon, joka on Bagra-armeijan jäsen ja kuvittelee Digimaailman olevan pelkkä peli. Mikey onnistuu saamaan Christopherin ja Nenen yhdistämään näiden omat armeijat osaksi Fusion Fightersia ja he käyvät taisteluun Bagramonin seitsemää Kuoleman Kenraalia vastaan. Kenraalien kukistumisen jälkeen myös Yuu saadaan kääntymään hyväksi. Bagramonin nuorempi veli, AxeKnightmon (Japanissa DarkKnightmon) yrittää syöstä veljensä vallasta, mutta Bagramon imee tämän osaksi itseään ja muuttuu DarknessBagramoniksi. Mutta Shoutmon yhdistyy kaikkien muiden digimonien kanssa XY Superior Modeen, jossa hän tuhoaa DarknessBagramonin.

Sarjan kolmannessa osassa, The Young Hunters Who Leap Through Time, on kulunut vuosi taistelusta Bagramonia vastaan on kulunut vuosi. Mikey Kudou on nyt 8. luokkalainen oppilas, joka on perustanut entisen armeijansa mukaan nimetyn katukoripallojoukkueen yhdessä nyt 7. luokalla olevan Ewan Amanon kanssa. Joukkueen kolmas jäsen ja Yuun luokkatoveri, sarjan uusi päähenkilö Tagiru Akashi, on kunnianhimoinen ja jääräpäinen persoona, joka haluaa tulla paremmaksi kuin Mikey. Yhtenä päivänä Mikey näkee mystisen varjon kadulla ja seuraa tätä sivukujalle, missä tämä törmää salaperäiseen Ryouma Mogamiiin, joka vaikuttaa tietävän Mikeysta yhtä sun toista, myös tämän menneisyydestä kenraalina. Tagiru taas tutustuu Gumdramon-nimiseen Digimoniin, joka kertoo Tagirulle Metsästäjistä, Digimonejaa etsivistä ihmisistä ja heidän Digimonkumppaneistaan. Seuraamalla poikaa nimeltä Ren Tobaria hän joutuu paikkaan nimeltä Digi Quartz, paikka ihmisten maailman ja Digimaailman välissä. Ryouman, Renin ja heidän ryhmänsä kolmannen jäsenen, Airu Suzakin taistelun nähtyään Tagiru innostuu Metsästäjien toimista ja tapaa mystisen kellokauppiaan, joka antaa hänelle Fusion Loaderin, joka muuttuu tummanpunaiseksi (melkein samanlainen kuin Mikeyn punainen Fusion Loader). Näin Tagiru, Mikey (partnerina nyt kuninkaaksi tullut Shoutmon) ja Ewan (kumppanina edellisessä osassa kuollut Damemon) matkustavat DigiQuartziin estääkseen vahinkoa tekeviä Digimoneja pääsemästä ihmisten maailmaan. Hahmokaartiin liittyy vielä Hideoki Mashimo kumppaninsa Dobermonin kanssa. Myöhemmin lapset kohtaavat Quartzmonin, joka on syntynyt DarknessBagramonin datasta. Paljastuu että Quartzmon on luonut DigiQuartzin ja hänen aikeekseen selviää ihmisten tuhoaminen ja DigiQuartzin muuttaminen uudeksi ihmisten maailmaksi. Mystinen kellokauppias selittää lapsille että kukistaakseen Quartzmonin, heidän on käytettävä Brave Snatcher -nimistä asetta, joka on luotu Bagramonin oikeasta kädestä. Kellokauppias kutsuu lasten avuksi aiemmilta tuotantokausilta tuttuja hahmoja heidän avukseen. Lopussa lapset yhdistävät voimansa ja Tagiru tuhoaa Quartzmonin Brave Snatcherin avulla. Kuukautta myöhemmin mystinen kellokauppias paljastaa Mikeylle olevansa Bagramonin reinkarnaatio ja halunneen auttaa lapsia tuhoamaan Quartzmonin todistaakseen ettei ole enää paha.

Vanhat hahmot, Mikeyn ja Ewanin lisäksi eivät ole tässä vaiheessa sarjaa enää pääroolissa, Toein mukaan ainakaan, silti ollaan ilmoitettu, että heidät mitä todennäköisemmin tullaan sarjassa näkemään (Ainakin Nene Amanon ja Angie Hinomoton ollaan uusien jaksojen infojen mukaan ilmoitettu esiintyvän). Sarjan viimeiset jaksot muodostivat ns. crossover-osion, jossa edellisten kausien hahmot ilmestyvät ja osallistuvat viimeiseen taisteluun Quartzmonia vastaan.

Dubbaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen kauden näytöskerralla Digimonin dubbasi Nelosen vakioryhmä Agapio Racing Team. Sarjan suosion myötä jälkiäänityksen kritiikki johti dubbausyhtiön vaihtamiseen. Asialle valittiin muita piirrettyjä sarjoja aiemmin dubannut Tuotantotalo Werne.

Digivoituminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digivoituminen on Digimon-sarjassa käytetty termi digimonien kehittymiselle. Ensimmäisen tuotantokauden jaksoissa digimonit digivoituivat Champion-tasolle asti Digivice-laitteiden avulla. Tasolle ultimate päästäkseen niiden oli löydettävä 'tunnukset' joiden avulla suoritettiin superlataus.

Manga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaksoluettelot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]