Dick Dale

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dick Dale vuonna 2005

Dick Dale (s. 4. toukokuuta, 1937, Massachusetts, Quincy) on surf-musiikin kuninkaaksi mainittu sähkökitaristi.

Dalen isä oli libanonilainen ja äiti puolalainen. Dale rupesi soittamaan eri soittimia jo lapsena. Hän sai muusikkoisältään itämaisia vaikutteita, jotka näkyvät hänen myöhemmässä musiikissaan.

Dick Dale saavutti vuodesta 1961 alkaen alussa menestystä singleillä kuten "Let's Go Trippin'", "Surf Beat" ja "Misirlou". Näistä viimeksi mainittu on edelleen erittäin tunnettu levytys. Se on cover-versio vuonna 1927 äänitetystä kreikkalaisesta laulusta , ja sitä on käytetty esimerkiksi Pulp Fiction -elokuvassa.

Dale sai kiitosta yhtyeensä jykevästä soundista, jonka katsotaan kestäneen aikaa paremmin kuin muiden 1960-luvun surf-yhtyeiden kevyemmän soundin. Dale on vasenkätinen. Hän ei kuitenkaan käännä kielien järjestystä, vaan jättää ohuimmat kielet ylimmiksi. Dalen tunnetaan myös reverb-kaikuefektin sekä kitaravahvistimien käytön pioneerina. Hän käytti ensimmäisenä sadan wattin Fender-vahvistinta. Dale käytti myös poikkeuksellisen paksuja kieliä kitarassaan (ohuin kieli on paksuudeltaan .016).

Dalen uran huippuhetket sijoittuvat surf-musiikin kulta-aikaan 1960-luvulle, mutta hän on jatkanut keikkailua ja levyttämistä vuosikymmenten läpi.

Dale on itse intohimoinen surffaaja. Hän sanoi kehittäneensä soundiaan siltä pohjalta, minkälaisia ääniä hän kuulee surffatessaan. Dale kiinnostui ympäristöasioista koettuaan surffailu-vesiensä pilaantumisen ja on toiminut aktivistina. Hän ryhtyi kasvissyöjäksi selvittyään syövästä.