Dharma ja Greg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dharma ja Greg
Dharma & Greg
Tyyli tilannekomedia
Kestoaika noin 22 minuuttia
Luoja(t)
Pääosissa
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat ABC
Suomi MTV3
Suomi Subtv
Esitetty 24. syyskuuta 1997 –
30. huhtikuuta 2002
Tuotantokausia 5
Jaksoja 119
Tunnuskappale Dharma & Greg
Tuotanto
Tuottaja(t) Dottie Dartland
Chuck Lorre
Vastaava(t) tuottaja(t)
  • Chuck Lorre
  • Brian Medavoy
  • Erwin More (kaikki; koko ajon)
  • Dottie Dartland (1997-1999)
  • Regina Stewart (1999-2000)
  • Bill Prady (1999-2002)
Aiheesta muualla
IMDb

Dharma ja Greg (Dharma & Greg) oli yhdysvaltalainen tilannekomediasarja, jota esitettiin Yhdysvalloissa ABC:llä vuosina 1997–2002. Suomessa sarjaa on esitetty MTV3:lla ja Subilla.

Sarja perustuu kahden henkilön, Dharman ja Gregin, väliseen suhteeseen. He ovat kotoisin hyvin erilaisista perheistä niin elämänkatsomuksen, elintason kuin arvomaailmankin osalta. Dharma (Jenna Elfman) on hippiperheen tytär, kun taas Greg (Thomas Gibson) on rahakkaasta perheestä lähtöisin oleva asianajaja. Naimisiin he päätyivät ensimmäisillä treffeillään.

Sarja keskittyy pääparin avioelämään ja kompromisseihin, joita he joutuvat suhteessaan tekemään erilaisen elämänkatsomuksensa ja taustansa vuoksi. Dharman ja Gregin vanhemmat kuvataan varsin kärjistettyinä hahmoina, hippien ja raharikkaiden stereotypioina, kun taas pääpari kuvataan enemmän keskiluokkaisina, ”tavallisina tallaajina”. Sarjan tapahtumat sijoittuvat pääosin San Franciscoon.

Sarja päättyi vuonna 2002 yhtä aikaa sarjojen Spin City ja Vielä kerran kanssa. Syynä tähän olivat alhaiset katsojaluvut sekä muutokset kohderyhmissä.lähde?

Jokaisen Dharma ja Gregin jakson lopussa ruudulla vilahtaa viesti. Nämä viestit (”turhamaisuuskortit”) ovat sarjan tuottajan Chuck Lorren käsialaa ja kuvastavat hänen henkilökohtaisia mielipiteitään eri asioista.

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
  • Dharma Freedom Montgomery os. Finkelstein (Jenna Elfman) on Gregin vaimo. Dharma on äärimmäisen pirtsakka ja hieman omalaatuinen ja rohkaisee miestään etsimään onnea rahan perässä juoksemisen sijaan. Kotikoulutuksensa vuoksi Dharma ei täysin sisäistä länsimaista kulttuuria. Nimi Dharma on sanskritia ja tarkoittaa luonnonlakia tai luonnollista tapaa.
  • Gregory "Greg" Clifford Montgomery (Thomas Gibson) on Dharman aviomies. Greg on tunnollinen ja kunnollinen, mutta joskus myös yllättävän avomielinen.
  • Katherine "Kitty" Montgomery (Susan Sullivan) on Gregin äiti. Kitty on snobi, joka vastustaa Dharman ja tämän sukulaisten maailmankatsomusta ja tapoja, ja saa usein Dharman tuntemaan syyllisyyttä.
  • Edward Montgomery (Mitch Ryan) on Gregin isä. Hänen tapansa naisten kanssa kommunikointiin ja toimimiseen keskittyy siihen, että hän pyrkii olemaan mahdollisimman etäällä koko aiheesta. Edward on Montgomery Industries -yhtiön pääjohtaja, joka pysyttelee toimessaan vain sen vuoksi, että voisi katsella hinaajien purjehtivan toimistonsa ikkunan ohitse. Edward on hyvää pataa Dharman isän Larryn kanssa, mikä ärsyttää Kittyä.
  • Abigail "Abby" Kathleen O'Neil (Mimi Kennedy) on Dharman rakastava äiti, joka haluaisi tyttärensä ja vävynsä hankkivan lapsia, usein todeten "Feel free to have sex anywhere." (läh. vast. "Harrastakaa seksiä kuin olisitte kotonanne"). Vaikka hän on avoimesti kasvattanut yhden lapsen, Abby ja Larry eivät ole naimisissa.
  • Myron Lawrence "Larry" Finkelstein (Alan Rachins) on Dharman isä: hippi, joka suhtautuu epäilevästi, jopa vainoharhaisesti Yhdysvaltain hallitukseen, ja hieman varauksellisesti Gregiin, ja jolta tuntuu puuttuvan lähimuisti.
  • Jane Deaux (lyhyen aikaa myös Jane Cavanaugh) (Shae D'Lyn) on Dharman ystävä, jonka mielestä kaikki miehet ovat enemmän tai vähemmän pahoja. Sarjan aikana Janen hiusten väri muuttuu mustasta ensin punaiseksi ja sitten vaaleaksi. Shae D'Lyn lähti sarjasta neljännen tuotantokauden jälkeen, ja esiintyi kerran vierailevana näyttelijänä viidennellä tuotantokaudella.
  • Peter "Pete" James Cavanaugh (Joel Murray) on Gregin lakimiesystävä ja kollega. Hän on huomattavan epäpätevä, moraaliton sekä laiska. Hän oli lyhyen aikaa naimisissa Janen kanssa.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dharma ja Greg oli useasti ehdolla eri palkintojen saajaksi, ja se on voittanutkin muutamia palkintoja. Esimerkiksi Dharmaa esittänyt Jenna Elfman on voittanut Golden Globe -palkinnon.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.