Devin Townsend

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Devin Townsend Project)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Devin Garrett Townsend
Devin Townsend vuoden 2010 Tuska-festivaalilla.
Devin Townsend vuoden 2010 Tuska-festivaalilla.
Henkilötiedot
Syntynyt5. toukokuuta 1972 (ikä 51)
Ammatti laulaja, lauluntekijä, musiikkituottaja, muusikko
Muusikko
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1993–
Tyylilajit progressiivinen metalli, progressiivinen rock, extreme metal, industrial metal, thrash metal, avant-garde metal, ambient
Soittimet laulu, kitara, basso, kosketinsoitin, ohjelmointi
Yhtyeet The Devin Townsend Band, The Devin Townsend Project, Strapping Young Lad
Levy-yhtiöt HevyDevy, Century Media, InsideOut
Aiheesta muualla
www.hevydevy.com

Devin Garrett Townsend (s. 5. toukokuuta 1972[1] Vancouver, Brittiläinen Kolumbia, Kanada) on kanadalainen laulaja, kitaristi, tuottaja, säveltäjä ja sanoittaja. Hänet tunnetaan muun muassa perustamastaan metalliyhtyeestä Strapping Young Ladista, minkä lisäksi hän on julkaissut useita sooloalbumeja.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Steve Vai pestasi 19-vuotiaan Townsendin laulajaksi Sex & Religion -levylleen,[2] mikä oli Townsendin ensikosketus musiikkibisnekseen. Vuonna 1995 hän julkaisi projektinimellä Strapping Young Lad ensimmäisen albuminsa, Heavy as a Really Heavy Thing. Albumi, jonka Townsend teki lähes kokonaan itse, herätti huomiota raskaudellaan ja Townsendin monipuolisilla vokalisoinneilla. Strapping Young Ladin debyyttialbumin julkaisun jälkeen Townsend kokosi yhtyeelle sen lopettamiseen saakka samana pysyneen peruskokoonpanon: Gene Hoglan (rummut), Jed Simon (kitara) ja Byron Stroud (basso). Vuonna 1997 julkaistiin yhtyeen toinen studioalbumi City sekä live-albumi No Sleep 'till Bedtime. Kolmas SYL-albumi Strapping Young Lad ilmestyi vuonna 2003 ja Alien vuonna 2005. Samana vuonna Devin perusti oman levymerkkinsä, HevyDevy Recordsin. Biomech (1997, projektinimellä Ocean Machine, jolla albumia yleensä kutsutaan), Infinity (1998), Physicist (2000), Terria (2001) ja The Devin Townsend Band -nimikkeellä tehdyt Accelerated Evolution (2003) ja Synchestra (2006) ovat kaikki olleet tyyliltään erilaisia, mutta käsitelleet kaikki teemoissaan kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivän Devinin elämää kuin musiikillinen päiväkirja.

Townsendin sooloalbumien musiikki on useimmiten kokeilevaa, progressiivista, tahdiltaan rauhallista metallimusiikkia. Kappaleet on äänitetty lukuisilla raidoilla, joka tuottaa taustalle ainutlaatuisen "äänivallin"; sama kitaramelodia voi esiintyä monta kertaa päällekkäin, laulu moninkertaistetaan kuoroksi, ja sampleja, efektejä ja kosketinraitoja on useita. Sanoitukset ovat usein tajunnanvirtatyylisiä ja ironisia.

Laulajana Townsend on noussut metallipiireissä maailmanmaineeseen, ja on vieraillut useiden yhtyeiden ja artistien levyillä vokaaleissa. Hänen ääntänsä arvostetaan etenkin sen monipuolisuuden johdosta. Townsendin laulutyylit vaihtelevat death metal -murinasta puolipuhtaaseen melodiseen huutoon ja puhtaaseen lauluun.

Townsend on toiminut myös muun muassa Lamb of Godin ja Soilworkin albumien tuottajana.[3]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Townsend asuu Pitt Meadowsissa,[1] Kanadassa vaimonsa Tracyn ja poikansa Reynerin kanssa.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soolotuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Devin Townsend Band[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Casualties of Cool[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Devin Townsend Project[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Strapping Young Lad[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Devin Townsend - Biography hevydevy.com. hevydevy.com. Arkistoitu 11.1.2011. Viitattu 31.3.2011. (englanniksi)
  2. NOTES: "Sex & Religion" vai.com. vai.com. Viitattu 31.3.2011. (englanniksi)
  3. Devin Townsend Albums Produced ranker.com. ranker.com. Viitattu 12.4.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]