Dendrobranchiata

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dendrobranchiata
Tiikerikatkarapu (Penaeus monodon)
Tiikerikatkarapu (Penaeus monodon)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Äyriäiset Crustacea
Luokka: Kuoriäyriäiset Malacostraca
Lahko: Kymmenjalkaiset Decapoda
Alalahko: Dendrobranchiata
Bate, 1888
Yläheimot ja heimot
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Dendrobranchiata Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Dendrobranchiata Commonsissa

Dendrobranchiata on toinen kymmenjalkaisten äyriäisten kahdesta alalahkosta. Alalahkon nimi Dendrobranchiata viittaa sen jäsenten puumaisesti haaroittuneeseen kidusten rakenteeseen (dendros, "puu"; branchia, "kidukset"), mikä erottaa ne toisesta alalahkosta Pleocyemata, jossa kidukset ovat haarattomat.

Dendrobranchiata-äyriäiset ovat katkarapuja. Niiden ruumis on pitkänomainen, jokseenkin liereä ja sitä luonnehtii vahva, lihaksikas pyrstöosa. Selkäkilpi (carapax) on suhteellisen pehmeä ja ohut, sen etureuna muodostaa sarvimaisen otsapiikin. Keskiruumiin jalat ovat ohuet, takaruumiin (”ravunpyrstön”) raajat taas ovat sopeutuneet uimajaloiksi. Tuntosarvet ovat useimmiten pitkät. Katkaravut yleensä liikkuvat pohjan tuntumassa, jotkut uivat vapaassa vedessä.

Katkarapuja on kuitenkin myös kymmenjalkaisten toisessa alalahkossa Pleocyemata. Tuon ryhmän ”aidot katkaravut” (Caridea-osalahko) muistuttavat Dendrobranciata-katkarapuja ulkoisesti, mutta eroavat mm. kidusrakenteen sekä lisääntymistavan suhteen. Dendrobranchiata-katkaravut laskevat munansa veteen, jossa tapahtuu ulkoinen hedelmöitys, ja jossa munista kehittyy nauplius-toukkia. Pleocyemata-rapujen munat taas kehittyvät naaraan pyrstön alla.

Dendrobranchiata-alalahko jaetaan kahteen yläheimoon, Penaeoidea ja Sergestoidea, ja edelleen seitsemään heimoon, joissa on noin 500 lajia. Useimmat ovat merieläimiä, jotkut elävät jokisuissa hyvinkin laimeassa murtovedessä. Penaoidea-ryhmän lajit ovat yleensä pohjaeläimiä, Sergestoidea-lajit taas pelagisia.[1]

Kalastus ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dendrobranchiata-katkarapujen Penaeidae-heimoon kuuluvat tärkeimmät vesiviljelyssä käytetyt katkaravut. Nämä ovat aasialaisen keittiön peruselintarvikkeita. Kaikkein tärkein laji on Indopasifisen merialueen tiikerikatkarapu[2] Penaeus monodon, jonka vuosituotanto on 900 000 tonnin luokkaa. Tästä 2/3 tulee vesiviljelystä, loput kalastuksesta. Tiikerikatkarapu kasvaa yli 30-senttiseksi ja puolikiloiseksi.[3] Toinen tärkeä laji on Keski- ja Etelä-Amerikan Tyynenmeren rannikolla kasvatettava Litopenaeus vannamei.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suborder Dendrobranchiata Bate, 1888 Australian Faunal Directory
  2. Finlex Finlex ("tiikerikatkarapu" ja "jättikatkarapu").
  3. Penaeus monodon FAO Species Fact Sheets