Dementia pugilistica

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nyrkkeilijän vastaanottamat iskut voivat aikaansaada neurologisen häiriön.

Dementia pugilistica (DP) eli krooninen traumaperäinen enkefalopatia (CTE) [1] on neurologinen sairaus, joka voi vaikuttaa muun muassa nyrkkeilijöihin, jääkiekkoilijoihin ja amerikkalaisen jalkapallon pelaajiin heidän saatuaan päähänsä useita lujia iskuja uransa aikana.

Sana pugilistica tulee latinankielisestä sanasta pugil, joka tarkoittaa nyrkkeilijää.[2]

Dementia pugilistica ja krooninen traumaperäinen enkefalopatia (CTE) ovat pitkälle sama asia[1][3]. Nykyään suositaan jälkimmäistä termiä, koska sairauden voivat aiheuttaa muutkin urheilulajit kuin nyrkkeily – esimerkiksi jalkapallo, rugby, jääkiekko ja lacrosse – ja muutkin syyt kuin vain urheilu[1].

Tautiluokitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CTE:tä tai DP:tä ei mainita ICD-10-tautiluokituksessa.[4] ICD-11-tautiluokituksessa vastaava luokka on 8A00.25 Post traumatic Parkinsonism.[5]

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lääketieteen historioitsija Stephen Casperin mukaan lääkärit alkoivat kiinnostua kyseisestä sairaudesta 1800-luvulla. Sairautta koskevat tieteelliset tutkimukset osoittivat samaan suuntaan 1890-luvulta lähtien. Sen jälkeen jokainen uusi tutkijoiden sukupolvi on toistanut samoja tutkimuksia ja saanut niistä samoja tuloksia. Vuonna 1928 julkaistiin aihetta käsittelevä lääketieteellinen raportti: sen mukaan sairaus johtui yksittäisistä tai toistuvista päähän kohdistuneista iskuista, jotka aiheuttivat mikroskooppisia aivovaurioita, ja ajan myötä näistä vammoista kasvoi "rappeuttava, etenevä vaurio". 1950-luvulla tieteessä vallitsi jo selvä yksimielisyys toistuvien aivotärähdysten seurauksista. Sairaudelle oli annettu nimet dementia pugilistica ja krooninen traumaattinen enkefalopatia.[6]

2000-luvun alussa neuropatologi Bennet Omalu löysi amerikkalaisen jalkapallon pelaajien aivoista CTE-vaurioita. Hänen havaintonsa vain vahvisti sen, mikä oli tiedetty jo vuosikymmenten ajan, mutta silti siitä tuli uutispommi. Noihin aikoihin ammattilaisurheiluun sidoksissa olleet asiantuntijat pyrkivät vähättelemään kyseistä sairautta tai vaativat sen tueksi vuosikymmenten mittaisia tutkimuksia ja ennenkuulumattoman korkeatasoisia todisteita, mikä kriitikoiden mukaan vain hämärsi asiaa ja vei kehitystä takaperoiseen suuntaan.[6]

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dementia pugilistican oireet muistuttavat dementian ja Parkinsonin taudin oireita. Dementia pugilisticaa sairastava saattaa vapista, hänellä saattaa olla koordinaatio- tai puheongelmia ja hänen henkiset kykynsä ovat taantuneet.[7][8] Tämän takia tautiin perehtymättömät voivat luulla dementia puglisticaa sairastavaa psyykkisesti sekavaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470535/
  2. Brain Trauma, Subdural Hematoma and Dementia Pugilistica about-dementia.com. 2005. Arkistoitu 8.2.2009. Viitattu 28.1.2009.
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10597432/
  4. Tautiluokitus ICD-10 www.julkari.fi. 2011. Viitattu 6.4.2024.
  5. ICD-11 for Mortality and Morbidity Statistics icd.who.int. Viitattu 6.4.2024.
  6. a b Ingfei Chen: The Forgotten History of Head Injuries in Sports The New Yorker. 11.2.2023. Viitattu 13.4.2024. (englanniksi)
  7. The Neuropsychiatric Aspects of Boxing baywood.metapress.com. 1995. Viitattu 28.1.2009. [vanhentunut linkki]
  8. The neuropsychiatric aspects of boxing ncbi.nlm.nih.gov. 1995. Viitattu 28.1.2009.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.