Dekriminalisointi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Dekriminalisoinnilla tarkoitetaan laittomaksi ja rangaistavaksi säädetyn teon säätämistä lailliseksi eli tekoa koskevan rikossäännöksen kumoamista. Dekriminalisoinnin aiheita ovat eri maissa olleet muun muassa homoseksuaalisuus, prostituutio, irtolaisuus, moniavioisuus, abortti, eutanasia, päihteet (esimerkiksi alkoholi ja kannabis), steroidien käyttö ja julkinen alastomuus ei-seksuaalisessa tarkoituksessa.

Dekriminalisointi aiheittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huumausaineet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkoholi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa alkoholin käyttö oli kieltolain aikana laitonta. Koska alkoholin käytöstä rangaistiin, kohdistui tämä politiikka heikossa sosiaalisessa asemassa eläviin alkoholin suurkuluttajiin ja katualkoholisteihin. Poliisin valvonta ei kuitenkaan ulottunut varakkaamman kansanosan alkoholin käyttöön, sillä käyttö tapahtui ihmisten olohuoneissa, piilossa poliisin silmiltä. Varakkaamman kansanosan kohdalla alkoholin käyttö olikin käytännössä dekriminalisoitu.

Politiikkaa jouduttiin muuttamaan 1930-luvun alussa, kun huomattiin, ettei alkoholin kieltolaki kerta kaikkiaan toiminut, vankilat täyttyivät sakon muuntorangaistusta suorittavista katualkoholisteista, alkoholin käyttö kääntyi jyrkkään nousuun ja käytöstä aiheutuvat terveyshaitat, kuten epäpuhtaan aineen aiheuttamat sairaudet tai liian väkevän aineen käytöstä johtuvat yliannoskuolemat nousivat ennennäkemättömiin mittoihin. Päädyttiin dekriminalisoimaan alkoholin käyttö ja laillistamaan sen valmistus ja myynti valtion omistaman Oy Alkoholiliike Ab:n kautta.

Tupakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Suomen tupakkalaki

Yleisesti tupakointi on ollut täysin sallittua monissa maissa kuten Suomessakin, joten sitä ei ole dekriminalisoitu käytännössä missään vaiheessa. Tupakointi kiellettiin Suomessa julkisissa tiloissa ja kulkuneuvoissa vuonna 1977. Tupakan ja tupakkatuotteiden suora ja epäsuora mainonta on ollut Suomessa kiellettyä vuodesta 1978 lähtien. Työntekijöiden altistumista tupakansavulle työpaikoilla on säädelty tupakkalailla vuodesta 1995. Ravintoloita koskevan tupakkalain ensimmäinen uudistus tuli voimaan vuonna 2000. Toinen uudistus tuli voimaan 1. kesäkuuta 2007, jonka jälkeen tupakointi ei ole ollut sallittua ravintoloissa/baareissa.

Homoseksuaalisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Homoseksuaalisuus

Suomessa homoseksuaaliset suhteet rikollistava laki astui voimaan vuonna 1894. Rangaistavuus kumottiin vuonna 1971, jota ennen lain perusteella oli tuomittu yli tuhat ihmistä pelkästään vuosina 19241971. Dekriminalisoinnin mukana voimaan astui kehotuskielto ja heterosuhteita korkeammat suojaikärajat. Sairausluokituksesta homoseksuaalisuus poistettiin vuonna 1981, mutta itseä häiritsevä homoseksuaalisuus on edelleen psykiatrinen diagnoosi. Vuonna 1995 rikoslakiin lisätty syrjintärikos kieltää syrjinnän elinkeinotoiminnassa ja virassa seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Vuonna 1999 kumottiin ns. kehotuskielto. Samana vuonna homo- ja heterosuhteiden suojaikäraja määriteltiin samaksi – 16 vuoteen.

Prostituutio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Prostituutio

Suomen laki ei kiellä prostituutiota, mutta muun muassa seksin ostaminen alaikäiseltä henkilöltä on rangaistavaa. Ammatinharjoittajana prostituoitu on kirjanpito- ja verovelvollinen, mutta käytännössä hänen tulee toimia yksityisenä elinkeinonharjoittajana. Prostituoitu voi siis Suomessa toimia täysin laillisesti verot maksavana ammatinharjoittajana.lähde?

Moniavioisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Moniavioisuus

Kuten monissa muissakin maissa ei moniavioisuutta tunnusteta olevan eikä sitä täten ole kriminalisoitukaan. Kuitenkin Yhdysvalloissa se on kriminalisoitu. Monissa Afrikan mantereen maissa moniavioisuus on erittäin yleistä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]