Dawn (luotain)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dawn-luotain asteroidivyöhykkeellä. (Taiteilijan näkemys)

Dawn (suom. aamunsarastus) on NASAn suunnittelema avaruusluotain. Se on lähetetty tutkimaan kahta asteroidivyöhykkeen suurinta kohdetta, kääpiöplaneetta Ceresiä ja asteroidi Vestaa. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, Dawn on ensimmäinen kääpiöplaneettaa tutkiva luotain. Sen on määrä saapua Ceresille 5 kuukautta ennen kuin New Horizons saavuttaa Pluton.

Voimanlähteenä Dawn käyttää NASAn NSTAR-ionimoottoria. Luotain laukaistiin matkaan Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta 27. syyskuuta 2007. Kantorakettina toimi Delta II.[1]

Tehtävä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dawn-luotaimen on tarkoitus hankkia tietoa kahdesta hyvin erilaiseksi oletetusta pienkappaleesta. Siinä missä ensimmäinen eli Ceres näyttäisi olevan "märkä" (jäinen), toinen saman Dawnin kohde Vesta ennakkotietojen mukaan näyttäisi olevan "kuiva" (kivinen).

Suunniteltu lentorata

Dawn laukaistiin Delta II-heavy-kantoraketilla. Planeettojenvälisessä avaruudessa Dawn käyttää Xenon-ionimoottoreita, jonka tyyppisiä kokeiltiin Deep Space 1-luotaimessa. Luotain käyttää pitkää spiraalin muotoista lentorataa. Matka kohteisiin pitenee huomattavasti, mutta tarvittavan polttoaineen määrä minimoituu. Helmikuussa 2009 luotain käytti Marsia painovoimalinkona.

Luotain käyttää hyvin pitkää spiraalirataa. Tällä ratkaisulla minimoidaan tarvittavan ajoaineen määrää, mutta lentomatka on huomattavan pitkä.

Luotaimelle saatetaan keksiä myös muita tehtäviä Ceresin tutkimuksen jälkeen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dawnin laukaisu
Dawn vuoden 2006 keskivaiheilla.

Dawn-tehtävä on kokenut monia vaiheita. Joulukuussa 2003 se peruttiin, ja helmikuussa 2004 käynnistettiin uudelleen. Lokakuussa 2005 Dawn laitettiin "odotuslistalle". Tammikuussa 2006 Dawn-ohjelma käynnistettiin uudelleen, ja peruttiin maaliskuun alussa. Maaliskuun loppupuolella projekti käynnistettiin jälleen uudelleen. Syyskuussa 2006 Dawn oli lähes valmis laukaistavaksi.

Kesäkuun 2007 alussa tuli julki huhu, että NASAn tai teollisuuden työntekijä olisi pudonnut aluksen päälle ja se olisi rikki. Vaikka sanankaltaisia tapauksia on Yhdysvaltain avaruusteollisuudessa tapahtunut, tällä kertaa huhu on kumottu. Aluksen aurinkopaneelin takapintaa on ilmeisesti kuitenkin kolhittu työkalulla. [2].

Dawn laukaistiin 27. syyskuuta 2007 14.34 Suomen aikaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dawn-luotain jätti asteroidin ja suuntaa kääpiöplaneetalle Yle.fi Uutiset. 5.9.2012. Viitattu 11.9.2012.
  2. Dawn Spacecraft Begins Approach to Dwarf Planet Ceres 29. joulukuuta 2014. NASA. Viitattu 30.1.2015. (englanniksi)
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Dawn (luotain).