Dave Grohl

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta David Grohl)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dave Grohl
Dave Grohl esiintymässä Tenacious D:n kanssa 2011.
Dave Grohl esiintymässä Tenacious D:n kanssa 2011.
Henkilötiedot
Syntynyt14. tammikuuta 1969 (ikä 55)
Muusikko
Taiteilijanimi Dave Grohl
Davy Grolton
Dale Nixon
Late!
Dr. G
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1986–
Tyylilajit Rock
Alternative rock
Grunge
Soittimet Rummut
Laulu
Kitara
Basso
Piano
Yhtyeet Freak Baby
Mission Imbossible
Dain Bramage
Scream
Nirvana
Late!
Foo Fighters
Probot
Them Crooked Vultures
Levy-yhtiöt Geffen RecordsView and modify data on Wikidata

David Eric ”Dave” Grohl (s. 14. tammikuuta 1969 Warren, Ohio)[1] on yhdysvaltalainen rockmuusikko, laulaja-lauluntekijä, tuottaja ja elokuvaohjaaja. 1980-luvulla Grohl toimi ainakin yhtyeissä Freak Baby, Mission Impossible ja Scream. Kun suositun grunge-yhtye Nirvanan rumpali Chad Channing erotettiin yhtyeestä vuonna 1990, Grohl tuli hänen tilalleen. Grohl oli Nirvanan rumpalina, kunnes yhtye hajosi vuonna 1994 Kurt Cobainin kuoleman jälkeen. Samana vuonna Grohl työsti sooloprojektiaan, josta myöhemmin kehittyi Foo Fighters.[2]

Grohlin vaimo Jordyn Blum synnytti pariskunnan esikoistyttären huhtikuussa 2006.

Grohlin omaelämäkerta Tositarinoita ilmestyi 2021 Bazar-kustannuksen kautta.[3]

Sivuprojektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dave Grohlilla on ollut myös useita sivuprojekteja ja vierailuja useiden muiden yhtyeiden levyillä. Kuuluisin projekti on Queens of the Stone Age -yhtyeen vuonna 2002 julkaisema Songs for the Deaf -albumi, jolla Grohl soitti rumpuja yhtä kappaletta lukuun ottamatta. Grohl teki Probot-nimellä vuonna 2004 levyn, jolla hän itse soitti kaikki instrumentit sekä teki kappaleet, joita eri laulajat kävivät esittämässä. Levyllä vierailee myös Motörheadin Lemmy Kilmister. Grohl on vieraillut näiden projektien lisäksi huumoripainotteisen rock-yhtyeen Tenacious D:n levyillä soittamassa rumpuja ja kitaraa ja myös laulanut yhtyeen kappaleessa ”Kielbasa”. Grohl esiintyi myös vuoden 2006 elokuvassa Tenacious D: Maailman paras rokkibändi ja lauloi ”Beelzeboss”-kappaleessa elokuvan soundtrackilla.

Grohl soittaa rumpuja myös vuonna 2009 perustetussa Them Crooked Vultures -yhtyeessä, jossa on mukana Grohlin lisäksi myös Queens of the Stone Agesta tuttu Joshua Homme, sekä Led Zeppelin -yhtyeen basisti John Paul Jones.

Dave Grohlin esikoisohjaus on 2013 julkaistu dokumenttielokuva Sound City. Lisäksi Grohl on tuottanut ja ohjannut HBO:n Sonic Highways -dokumenttisarjan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. David Grohl Drummerworld.com. Viitattu 3.8. 2011. (englanniksi)
  2. Rumba uutiset rumba.fi.
  3. Samuel Järvinen: Foo Fightersin Dave Grohl julkaisee omaelämäkertansa ”Tositarinoita” marraskuussa: tilaa kirja ennakkoon kaaoszine.fi. 12.10.2021. Viitattu 12.10.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.