David Benioff

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
David Benioff vuoden 2013 Comic-Conissa.

David Benioff (s. 1970 New York) on yhdysvaltalainen elokuva- ja televisiokäsikirjoittaja sekä kirjailija.

Benioffin syntymänimi on David Friedman, mutta hän on vaihtanut sukunimensä äitinsä tyttönimeksi. Hän kävi Dartmouth Collegea ja maksoi opiskelunsa toimien klubin järjestyksenvalvojana sekä myöhemmin high schoolin englanninopettajana. Lisäksi hän on opiskellut Kalifornian yliopistossa Irvinessä ja valmistunut maisteriksi luovasta kirjoittamisesta.

Työskennellessään opettajana Benioff kirjoitti romaanin The 25th Hour ja sai sen myötä positiivista tunnustusta. Hän teki myöhemmin teki romaanista elokuvakäsikirjoituksen, josta Spike Lee ohjasi Edward Nortonin tähdittämän elokuvan 25th Hour – viimeinen ilta. Vuonna 2004 julkaistiin Benioffin kirjoittama novellikokoelma When the Nines Roll Over (And Other Stories). Benioffilta on julkaistu suomeksi piiritettyyn Leningradiin sijoittuva veijaritarina Varkaiden kaupunki (WSOY, 2009).

Yksi Benioffin uran kannalta merkittävimmistä käsikirjoituksista oli elokuvaan Troija, josta Warner Bros. maksoi hänelle 2,5 miljoonan dollarin palkkion. Muita hänen käsikirjoituksiaan ovat muun muassa psykologinen trilleri Stay (2005), Marc Forsterin ohjaama Leijapoika (2007) ja supersankarielokuva X-Men Origins: Wolverine (2009). Viimeksi mainittuun elokuvaan hänet palkattiin jo vuonna 2004 ja hän työsti käsikirjoitusta kolmen vuoden ajan.

Benioff tekee parhaillaan yhdessä D. B. Weissin kanssa HBO:lle fantasiatelevisiosarjaa Game of Thrones (2011–), joka perustuu George R. R. Martinin kirjasarjaan Tulen ja jään laulu.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi
2002 25th hour – viimeinen ilta
2004 Troija
2005 Stay
2007 Leijapoika
2009 X-Men Origins: Wolverine
Brothers

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.