Davey Havok

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Davey Havok

Davey Havok (s. 20. marraskuuta 1975) on yhdysvaltalaisen rock-yhtye AFI:n laulaja. Hän on koko uransa toiminut myös eläinten oikeuksien ja Straight edge- elämäntavan puolestapuhujana. Havok on vegaani[1].

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David Anthony Marchand (synt. David Passaro, esiintymisnimi Davey Havok)[2] syntyi 20. marraskuuta Rochesterissa italialaistaustaiseen perheeseen. Havokin ollessa viisivuotias hänen isänsä menehtyi[3]. Äiti Penny meni uusiin naimisiin ja Davey otti isäpuolensa sukunimen Marchand[3]. [2]Havokin ollessa kuuden perhe muutti New Yorkista Kaliforniaan, Ukiahin kaupunkiin [4]. Siellä Davey meni katoliseen kouluun, ja oli siellä aina kahdeksannelle luokalle. Katolisessa koulussa Davey vieraantui kaikesta uskonnollisesta, vaikka onkin myöhemmin kertonut edelleen pitävänsä uskontojen visuaalisesta annista. Hän kiinnostui rock- ja metallimusiikista, joka koulun puolesta sai hänet vaikeuksiin kotona. Daveya epäiltiin "saatananpalvojaksi" ja huumeiden käyttäjäksi, mikä johti kotiin lähetettyihin vakavahenkisiin kirjeisiin Daveyn väitetyistä moraaliongelmista [4]. Jo varhaisessa vaiheessa elämäänsä Havok koki olevansa täysin vieraantunut häntä ympäröivästä elämäntyylistä sekä alkoholin, tupakan ja huumeiden käytöstä [5]. Hän vetäytyi nuorena syrjään omiin oloihinsa, koska tahtoi vältellä kontaktia humalaisten ja muiden itsetuhoisten nuorten kanssa. Löydettyään washingtonilaisen punk-yhtyeen Minor Threatin ja heidän sanomansa puhtaista elämäntavoista Havok on kannattanut Straightedge-elämäntyyliä. Davey aloitti lihattoman ruokavalion 15-vuotiaana ja siirtyi vegaaniksi 20-vuotiaana. Hän puhuu julkisuudessa vegaanisen elämäntavan puolesta ja on toiminut yhdessä vegaanista muotia tuottavien suunnittelijoiden ja yritysten kanssa muun muassa vegaanisten jalkineiden valmistamisessa [6] [2]. Vuonna 2013 Havok julkaisi debyyttiromaaninsa, Pop Kids [7]. Parhaillaan hän kirjoittaa Pop Kidsin jatkotarinaa, jonka hän kuitenkin on luvannut olevan irrallinen ensimmäisestä teoksesta. Daveylla on yksi nuorempi velipuoli, Michael [4].

Musiikkiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lukioaikana Havok yhdessä ystäviensä Mark Stopholesen ja Vic Chalkerin kanssa päätti perustaa punk-yhtye AFI:n, vaikka kellään ei ollut minkäänlaista osaamista musiikinteosta tai musiikki-instrumenttien hallitsemisessa.[3] Tämä ei kuitenkaan ollut suurikaan este ja nopeasti pojat olivat äänittämässä ensimmäisiä kasettidemojaan, jotka poikivat ensimmäisen kunnon julkaisun, punk-yhtye Loose Changen kanssa tehdyn "Dork" -EP:n. Pian tämän jälkeen AFI kuitenkin hajosi ja jäsenet lähtivät kukin omiin suuntiinsa, useimmat aloittivat opiskelun. Puolen vuoden päästä jäsenet päättivät vielä kertaalleen esiintyä yhdessä. Illan esitys oli heidän mittapuullaan suurmenestys, arviolta 200 hengen edessä soitettu keikka sai AFI:n jäsenet päättämään musiikkiuran olevan heille se ainoa oikea tie. Sen jälkeen yhtyeen jäsenistö on kokenut muutoksia, vakiintuen vuoteen 1998 mennessä basisti Hunter Burganin ja kitaristi Jade Pugetin mukaantulon myötä. AFI on julkaissut monia EP-levytyksiä ja yhdeksän albumia, tuorein vuoden 2013 "Burials".

Havok oli myös yhden albumin verran laulajana Son Of Sam -yhtyeessä, jossa soitti muun muassa Samhainin jäseniä. Vuonna 2007 Havokin ja Jade Pugetin elektroninen musiikkiduo Blaqk Audio julkaisi ensimmäisen levynsä CexCellsin, joka sai jatkoa Bright Black Heavenista vuonna 2012. Vuonna 2014 Havok jälleen yhdessä Jade Pugetin ja muutaman muun soittajan kanssa perustivat Straightedge-hardcore-yhtyeen nimeltä EXTRMST, joka julkaisi SoundCloud-palvelun kautta neljä kappaletta kuultaviksi.

Vuonna 2017 Havok ilmoitti No Doubt poikien kanssa perustavansa uuden yhtyeen nimeltä Dreamcar, yhtey julkaisee tänä vuonna albumin.

Näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Davey Havok on useissa haastatteluissa maininnut olleensa jo lukioaikoinaan palavasti rakastunut näyttelemiseen, mikä johti koulun näytelmäkerhoon ja sitä kautta muutamaan näytelmään. Suuri unelma toteutui, kun Billie Joe Armstrong, Green Day -yhtyeen laulaja-kitaristi, kutsui Havokin näyttelemään Broadway-näytelmään American Idiot St. Jimmyn roolin. Lisää näyttelijätyötä tuli toiselta kollegalta Rancid-yhtyeen laulaja-kitaristi Tim Armstrongin pyydettyä Havokia näyttelemään paholaisen roolin lyhytmusikaali "Rock n' Roll Theatren" ensimmäisessä jaksossa. Valkokangasdebyytti tapahtui poliittisessa komediassa "Knife Fight", jossa Havokilla oli sivurooli.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]