Dan Frischman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dan Frischman
Henkilötiedot
Syntynyt23. huhtikuuta 1959
Whippany, New Jersey, USA
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 1981
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb

Dan Frischman (s. 23. huhtikuuta 1959 Whippany, New Jersey[1]) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Frischmanin syntymävuoden sanotaan usein olevan 1964, sillä aikaisin hänen urallaan hänen näyttelyagenttinsa laittoi hänet harjoittamaan iän väärentämistä, jotta hän vaikuttaisi viisi vuotta nuoremmalta ja olisi sopivampi teinien rooleihin.

Frischman on myöntänyt, että hänet sekoitetaan usein häntä vanhempaan Daniel Frishmaniin.

Ennen televisiota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen läpimurtoaan televisiossa Frischman työskenteli usein taikurina Los Angelesin alueella esiintyen usein lasten syntymäpäiväjuhlilla. Hän toi usein esityksiinsä komediaa, ja olikin 1980-luvulla suosittu esiintyjä.

Aikaiset esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frischman huomattiin ensi kerran 17. maaliskuuta 1982 NBC:n televisiosarjassa The Facts of Life. Jaksossa Kids Can Be Cruel Frischman esitti lukio-opiskelija Carl "Rocky" Priceä, jota hänen koulutoverinsa kiusasivat hänen aknensa ja "nörttiytensä" vuoksi. Jakson henkilöt viittasivatkin Frischmaniin "pitsanaamana". Jaksossa Mindy Cohnin esittämä hahmo Natalie Green suuttuu kämppikselleen Blair Warnerille (Lisa Whelchel) ja lähettää hänet treffeille "Rockyn" kanssa.

Vuonna 1983 Frischman esiintyi komedia-kulttielokuvassa Tähtijengi – Get Crazy USA! Joeyna. Samana vuonna hän esiintyi elokuvassa Good-bye, Cruel World.

Head of the Class[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frischmanin ensimmäinen pääosarooli oli Manhattanille perustuvassa lukioelokuvassa opiskelija Arvid Engeninä. Sarja oli ABC:n Head of the Class.

Arvid oli tyypillinen nörtti, joka oli kiinnostunut tietokoneista ja tieteestä. Arvid ja hänen luokkatoverinsa olivat mahdollisesti neroja, joten heidät laitettiin "I.H.P."-ohjelmaan, joka oli tarkoitettu lahjakkaille ja edistyneille opiskelijoille.

Kenan & Kel[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Frischmanin toinen pääosa oli Chris Potterin rooli 90-luvun Nickelodeonin tv-sarja Kenan & Kelissä. Taas kerran Frischman esitti sosiaalisesti rajoittunuitta nörttiä, Kenanin pomoa.

Kenan ystävänsä Kelin kanssa pysähtyi usein käymään ruokakaupassa, useimmiten vain ärsyttämässä Chrisiä. Vaikka Chris oli kolmekymppinen ja hän oli tasapainoisessa tilanteessa, hän asui dominoivan äitinsä kanssa. Chris muistutti usein asiakkaitaan ja muita vieraitaan hänen autossaan olevasta radiosta, yrityksenään kerätä kunnioitusta muilta ihmisiltä. Yksi Chrisin ahdistuksen kohteista oli toistuva painajainen, jossa jättiläispupu jahtasi häntä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Johnson, Janis. "PLAYING A NERD IS 'TOO EASY'", The Miami Herald, February 16, 1987. Accessed December 11, 2007. "But is the 23-year-old Whippany, N.J., native, actor and stand-up comedian a nerd."

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]