Dafnen luostari

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kristus Pantokrator-mosaiikki Dafnen luostarin kirkosta.

Dafnen luostari on luostari, joka sijaitsee Chaïdárin kunnassa lähellä Ateenaa noin puolimatkassa antiikin pyhällä tiellä Eleusiin. Se muodostaa yhdessä Osios Lukaksen ja Nea Monin luostarin kanssa UNESCOn maailmanperintökohteen.

Ensimmäinen luostari rakennettiin Dafneen 500-luvulla vuonna 396 goottien hyökkäyksessä tuhoutuneen Apollonille pyhitetyn temppelin paikalle. Se käytti temppelin joonialaisia pylväitä pylväskäytävässään. Näistä on jäljellä enää yksi, sillä loput siirrettiin Lontooseen 1800-luvulla. Ensimmäinen luostari hylättiin slaavilaisvalloitusten aikaan 600- ja 700-luvuilla.

Nykyinen luostari rakennettiin 1000-luvulla (noin 1080), ja se edustaa bysanttilaista taidetta. Luostarissa on loistavasti säilyneitä mosaiikkeja Komnenosin suvun hallintoajalta. Mosaiikit esittävät kohtauksia Kristuksen ja Neitsyt Marian elämästä. Lisäksi monet yksittäiset mosaiikit kuvaavat arkkienkeleitä, profeettoja, pyhimyksiä, marttyyrejä ja piispoja.

Ateenan herttua Otto de la Roche antoi luostarin sisterssiläisille ristiretkeläisten ryöstettyä sen vuonna 1205. Ranskalaiset munkit rakensivat muurin luostarin ympärille ja suorittivat useita muita muutoksia, ennen kuin osmanisulttaani Mehmed II:sen valtauksen jälkeen se palautettiin takaisin ortodoksiseksi seurakunnaksi. Tämän jälkeen luostari köyhtyi ja ränsistyi hiljalleen.

Luostarialuetta on käytetty myös muihin tarkoituksiin: Kreikan vapaussodan aikana kasarmina ja mielisairaalana 18831885. Luostari vaurioitui pahoin vuosien 1889 ja 1897 maanjäristyksissä. Tämän jälkeen sitä on korjattu ja tuettu sekä mosaiikkeja entisöity ja puhdistettu. Tällä hetkellä luostari on suljettu yleisöltä, sillä se kärsi jälleen vuoden 1999 maanjäristyksessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Dafnen luostari.