DFDS Seaways

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
DFDS Seaways
Perustettu 13. heinäkuuta 2010
Avainhenkilöt Peder Gellert Pedersen
Kotipaikka Tanska
Toiminta-alue Itämeri, Pohjanmeri, Irlanninmeri
Toimiala laivayhtiö
Emoyhtiö DFDS A/S
Kotisivu dfdsseaways.com

DFDS Seaways on DFDS A/S-konserniin kuuluva osa-alue, jonka päätehtävänä on harjoittaa konsernin laivaliikennettä. Yksikkö syntyi nykymuotoonsa, kun 13. heinäkuuta 2010 alkaen siihen yhdistettiin vanhojen matkustajatoimintojen (entinen DFDS Seaways) lisäksi DFDS Tor Line, DFDS LISCO sekä Norfolkline. Sitä ennen DFDS Seaways oli lähinnä konsernin matkustajaliikennettä harjoittava yksikkö, joskin myös esimerkiksi DFDS LISCO oli myös omana toimintayksikkönään myynyt aluksilleen matkustajapaikkoja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M/S Pearl of Scandinavia Kööpenhaminan satamassa.

DFDS Seawaysin historia voidaan jäljittää vuoteen 1866, kun DFDS A/S aloitti toimintansa. Kautta aikojen yhtiöllä on ollut käytössään matkustaja-aluksia, ja jo 1960-luvulla DFDS omisti useita matkustaja-autolauttoja. Toimintaa kiihdytti entisestään 1980-luvulla ruotsalaisen Tor Linen osto sekä saksalaisen Prinz Linienin osto, sillä molemmat yhtiöt omistivat useita matkustaja-autolauttoja. 1980- ja 1990-luvuilla ns. "ropax"-alusten määrä oli suurimmillaan[1].

Laivastoa tosin supistettiin reilusti 2000-luvulla, osana yhtiön hanketta pienetää laivaston keski-ikää. Vuosina 2001-2007 yhtiö myi huikeat 27 alusta, joista viisi oli matkustaja-aluksia.[2] Tuona saneerausaikana yhtiöstä liikkui villejä huhuja, joiden mukaan koko matkustajadivisioonasta oltaisiin hankkiutumassa eroon.

Mutta koska kyseessä oli laivaston keski-iän kohotus, asiaan kuului myös uudempien alusten osto. Kaikki vanhat myytiin, jäljelle jäi vain vuonna 1990 Silja Lineltä ostettu M/S Queen of Scandinavia ja vuonna 1994 Kroatiassa rakennettu M/S Crown of Scandinavia, Eurowayn käsiin jäänyt uudisrakenne.

Vuonna 2001 DFDS osti perinteisen aluksen, Rederi AB Sliten entisen Athenan. Athenasta tuli M/S Pearl of Scandinavia ja se asetettiin liikennöimään Kööpenhaminan ja Oslon välille (vuoteen 2006 asti Kööpenhamina-Oslo-linjan laivat pysähtyivät myös Helsingborgissa), Crown of Scandinavian pariksi, korvaten jo vanhaksi käyneen Queen of Scandinavian.

Vuonna 2006 DFDS hankki Brittany Ferriesiltä Val De Loire-aluksen, ja nimesi sen M/S King of Scandinaviaksi. Se meni liikenteeseen IJmuidenin ja Newcastlen välille. Samana vuonna DFDS Seaways hankki aluksen sisaren, kun Fjord Line joutui talousongelmissaan myymään Fjord Norway-aluksen. Fjord Norwaysta tuli M/S Princess of Norway, ja nykyisin se liikennöi IJmuidenin ja Newcastlen välillä yhdessä sisarensa kanssa.

Syyskuussa 2008 DFDS lakkautti BergenHaugesundStavanger-linjansa ja siinä samassa myös Queen of Scandinavia jäi työttömäksi. lähde?

DFDS ilmoitti joulukuussa 2009 ostavansa Norfolk Linen kokonaisuudessaan Maersk-varustamolta.[3] Sen seurauksena DFDS järjesteli oman yhtiönsä toimintaa uudelleen, ja 13.07.2010 alkaen sen toiminta jaettiin vain kahteen yksikköön, jossa laivaliikenne koottiin DFDS Seawaysiin sekä muut logistiikka- ja rahtitoiminnot DFDS Logisticsiin. Tuolloin DFDS Seawaysistä tuli osa laajempaa yksikköä, johon yhdistettiin myös DFDS Tor Line, DFDS LISCO sekä Norfolk Line. Kaikki vanhat nimet sekä brändit tullaan korvaamaan uudella DFDS Seaways-brändillä.[4]

Laivasto ja reitit [5][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset/nykyiset DFDS Seaways-brändin alukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M/S Tor Corona

Entiset DFDS Tor Line-brändin alukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset DFDS LISCO-brändin alukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset Norfolk Line-brändin alukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

M/S Maersk Anglia

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]