DAF

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee hollantilaista automerkkiä. Sanan ”DAF” muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
DAF
Perustettu 1932
Kotipaikka Eindhoven
Toimiala autoteollisuus
Kotisivu www.daf.com
DAF 95.

DAF on hollantilainen autovalmistaja, jonka pääkonttori sijaitsee Eindhovenissa.

DAF-yhtiö perustettiin vuonna 1932, kun konepaja, jota Huub ja Wim van Doorne johtivat, muutti nimekseen Van Doorne's Aanhangwagen Fabriek (Van Doornen perävaunutehdas), lyhennettynä DAF.

Kuorma-autot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DAF XF 105.510.

Vuonna 1949 yhtiö aloitti kuorma- ja linja-autojen valmistuksen ja vaihtoi jälleen nimeään, nyt Van Doorne's Automobiel Fabriekiksi (Van Doornen Autotehdas). Vuonna 1958 DAF valmisti ensimmäisen henkilöautonsa, jossa oli jatkuvasäätöinen automaattivaihteisto, nimeltään Variomatic.

DAF:in henkilöautovalmistus myytiin ruotsalaiselle Volvolle vuonna 1975, ja DAF keskittyi menestyksekkäiden kuorma-autojensa valmistukseen. Autotehdas on nykyään kokonaan Mitsubishin omistama ja tunnetaan nimellä "Netherlands Car B.V" tai NedCar.

DAF:n nykyinen kuorma-autovalikoima[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilöautot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1965 DAF Daffodil 31.
DAF 46

Kaikissa DAFin alkuaikojen autoissa oli Variomatic-vaihteisto. Ensimmäinen henkilöauto, joka sai mallimerkinnän 600, aiheutti suursensaation, kun prototyyppi vuonna 1958 esiteltiin. Ensimmäiset mallin autot ajettiin liukuhihnalta jo seuraavana vuotena. Seuraava malli oli 750, jossa oli edeltäjäänsä suurempi moottori.

Myöhemmin DAF valmisti tyyppiä, joka sai lempinimen Daffodil (narsissi), kolmena versiona 30, 31 ja 32. Viimeisimmän tyyppi muutettiin 33:ksi, kun suurempi 44, joka oli jo keskikokoinen auto, esiteltiin. 55:llä oli taas suurempi 1100 kuutiosenttimetrin moottori, joka oli Renault'n valmistetta. Kaksi viimeistä DAFin automallia, ennen yksikön myymistä Volvolle, olivat 46 ja 66 (viimeistä myytiin vielä nimellä Volvo 66). Uusi Volvo 300-sarja, joka esiteltiin 1976 oli DAF-pohjainen ja tarjottiin aluksi vain Variomatic-voimansiirrolla. 1980-luvulla kävi ilmeiseksi, että tätä piti muuttaa, mutta lopulta myytiin yli 1,3 miljoonaa 340-sarjan autoa.

Prototyyppejä ja erikoisautoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pieneksi yhtiöksi DAF teki valtavan määrän prototyyppejä. Myös kuuluisat rakentajat kuten Michelotti ja OSI valmistivat DAF:in tekniikkaan perustuvia ajoneuvoja. Esimerkkinä OSI:n City Car, josta tuli pienoisauto. DAF:in viimeisestä prototyypistä, DAF 77:stä tuli Volvo 343, joka myi huimat 1,4 miljoonaa ajoneuvoa.

Myynti Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DAF:in ensimmäisenä maahantuojana toimi Wihuri-yhtymän tytäryhtiö Autola Oy, joka toi maahan samaan aikaan myös Hillmania, Polski Fiatia ja Volkswagenia. Volvon ostettua DAF:in maahantuonti siirtyi Oy Volvo-Auto Ab:lle. Suomessa DAF:in henkilöautoja markkinoitiin erityisesti iäkkäille ja liikuntarajoitteisille autoilijoille, mutta se pysyi melko harvinaisena automerkkinä kokoonsa nähden korkeahkon hintansa vuoksi. Vuosina 1970–1976 rekisteröitiin vajaat 500 DAF-henkilöautoa, ja niitä oli vuoden 1979 lopussa rekisterissä 620 kappaletta. Suomessa eniten myydyt mallit olivat 55 ja 66.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Timo Laitinen: Auto 70-luvulla, s. 55–56. Helsinki: Alfamer Oy, 2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]