Cuvette-Centrale

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Cuvette-Centrale on metsä- ja suoalue Kongon demokraattisessa tasavallassa. Cuvette-Centrale on Kongon altaan keskellä, ja Kongojoki ympäröi sitä lännestä, pohjoisesta ja idästä.

Alueen peitti plioseenikaudella järvi, joka vähitellen täyttyi sedimentistä. Altaan pinta on hyvin tasalainen. Kongojoen hitaasti virtaavat sivujoet, muun muassa Lopori, Maringa, Ikelemba, Tshuapa, Lomela ja Lokoro, laskevat itään.

Alue on päiväntasaajalla, ja ilmasto siellä on trooppinen ja kostea. Vuotuinen sademäärä on 2 000 mm.

Kongojokea ja sen tärkeimpiä sivujokia reunustavat Itä-Kongon rämeiköt, ja ne peittävät laajoja alueita Cuvette-Centralen länsiosasta. Rämeiköt ovat veden peitossa joko ajoittain tai jatkuvasti. Seudun muita osia peittävät Keski-Kongon alankometsät.

Cuvette-Centrale on myös vanha Kongon maakunta. Se muodostettiin 14. elokuuta 1962, jolloin maakunta Équateur jaettiin kahtia Cuvette-Centraleksi ja Ubangiksi. Maakunnan pääkaupungiksi tuli Coquilhatville, nykyisin Mbandaka. Maakunnan itäosasta muodostettiin 1963 maakunta Moyen-Congo (Keski-Kongo). Jälleen 1966 maakuntia yhdisteltiin, ja Cuvette-Centrale yhdistettiin Ubangin ja Moyen-Congon kanssa Équateurin maakunnaksi.

Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Cuvette Centrale
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: fr:Cuvette-Centrale