Välimerensypressi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Cupressus sempervirens)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Välimerensypressi
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Paljassiemeniset Pinophyta
Lahko: Cupressales
Heimo: Sypressikasvit Cupressaceae
Suku: Sypressit Cupressus
Laji: sempervirens
Kaksiosainen nimi

Cupressus sempervirens
L., 1753[2]

Katso myös

  Välimerensypressi Wikispeciesissä
  Välimerensypressi Commonsissa

Välimerensypressi (Cupressus sempervirens) on Välimeren itäosasta kotoisin oleva sypressilaji. Sitä kasvatetaan koristekasvina monin paikoin ympäri maailmaa.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Välimerensypressi kasvaa 20–30 metriä korkeaksi. Sen runko kasvaa suorana.[3] Oksat ovat luonnossa tavallisesti siirottavia tai kohenevia, mutta koristepuuna kasvatetulla kapealatvuksisella muodolla pystyn luutamaisia.[2] Kaarna on ohut ja pysyy pitkään sileänä, vanhemmiten se alkaa halkeilla pystysuunnassa. Versot ovat ohuita ja niitä kasvaa kaikkiin suuntiin.[3] Ristikkäin vastakkain kiinnittyneet pienet lehdet ovat suomumaisia ja uloimmissa oksanhaaroissa 1–1,8 millimetriä pitkiä.[2] Kävyt ovat 2–3 cm pitkiä, pyöreähköjä, ja muodostuvat 8–14 käpysuomusta.[3]

Merkitys ihmiselle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Välimerensypressin lahonkestävää puuainesta arvostettiin useissa Välimeren alueen muinaisissa kulttuureissa. Välimerensypressiä on myös kasvatettu koristepuuna ainakin antiikin Roomasta lähtien. Koristepuuna kasvatetut välimerensypressit edustavat yleensä puun kapealatvuksisia pystyoksaisia muotoja.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Farjon, Aljos: A Handbook of the World's Conifers: Revised and Updated Edition, s. 322–324. Leiden: Brill, 2017. ISBN 9789004324428. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cupressus sempervirens IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. a b c d Farjon: A Handbook of the World's Conifers, 2017, s. 322–324
  3. a b c Cupressus sempervirens (Arkistoitu – Internet Archive) The Gymnosperm Database